Card Games

Paolo Vitor Damo da Rosa osvaja Magic World Championship XXVI

Paolo Vitor Damo da Rosa je postao 26. svetski šampion Magic The Gathering igre. On je u finalu pobedio Marsia Carvala i dodao šampionski pehar na listu osvojenih nagrada na turnirima.

Meta ovogodišnjeg svetskog prvenstva se sastojala od pet špilova. Po četiri igrača je igralo Temur Reclamation, Jeskai Fires i Mono-Red Aggro, dok su se trojica odlučila za Azorius Control. Samo se jedan igrač odlučio da na velikom turniru pilotira Jund Sacrifice. Evo i preseka turnirske mete, pošto je ovo verovatno poslednji put da ćemo imati pristup informacijama o špilovima i kartama van top 8 na turnirima.

Magic World Championship META

Magic World Championship META

Tokom prva dva da na vikenda mnoga jaka imena su eliminisana tokom runde 16 i runde 8. Prošlogodišnji šampion Havijer Domingez je ispao još prvog dana takmičenja. Zbog jedinstvene strukture takmičenja Carvalo i Damo da Rosa su igrali 7 mečeva tokom 3 dana da bi stigli do velikog finala. Carvalo je na turniru igrao Jeskai Fires špil dok se Damo da Rosa odlučio za Azorius Control.

Carvalo je do trećeg dana i Top 4 stigao bez i jednog poraza dok je Damo da Rosa upisao jedan poraz prvog dana i to baš od Carvala. Oni su se ponovo susreli u gornjem kosturu Top 4 gde je Damo da Rosa pobedio i obezbedio mesto u finalu. Carvala je u donjem delu kostura dočekao Set Menfild koji je sa svojim Mono-Red Aggro dekom pržio ka finalu. Na žalost, Menfild je ovaj meč izgubio te su se Damo da Rosa i Carvalo susreli po treći put.

Magic World Championship Top 8

Magic World Championship Top 8

Finale se igralo u BO4 formatu. Damo je imao prednost iz gornjeg kostura te bi titulu obezbedio posle 2 dobijena meča dok je Carvalo morao da pobedi 3 meča. Kako i dolikuje, finalisti su razmenjivali pobede i sve se svelo na jedan meč na dve dobijene runde. Damo Da Rosa je prvu rundu odneo sigurnim prilivom pegaza kroz Archon of Sun’s Grace jer je na tabli jedina pretnja bila karta Fires of Invention bez ijedne creature karte za Carvala koju bi poslao na tablu besplatno. U drugoj rundi Carvalo je zadržao vrlo rizičnu ruku sa samo dve plave mane. Pošto je propustio spuštanje zemlje u trećem potezu a zatim povlačenjem belo-plave zemlje pri situaciji gde je ruka puna crvenih karata, Damo da Rosa je smireno preuzeo meč. Usledili su Narset, Parter of VeilsTeferi, Time Raveler i Archon of Sun’s Grace a za njima i Carvalova predaja.

Damo da Rosa je na 24 Grand Prix turnira bio u Top 8, osvoji Player of the Year nagradu 2016-17 i primljen je u Kuću Slavnih 2012. godine. On je bio najbolji i na Pro Tour San Juan 2010. godine i na Pro Tour Hour of Devastation u 2017. godini. Sa ovom titulom 26tog Svetskog Šampiona potrebna mu je samo još jedna nagrada da se izjednači sa legendarnim Džon Finkelom.

Šampion je imao samo reči hvale za svog protivnika naglasivši da je dugo tvrdio da je Marsio Carvalo najpotcenjeniji igrač na svetu i da mu je drago što je baš protiv njega igrao u finalu.

Snimak velikog finala možete pogledati ovde:

Ko je bio vaš favorit na ovom turniru? Koji vam je omiljeni špil iz trenutne standard mete? Napišite nam vaše mišljenje u komentarima ili se priključite Magic: The Gathering raspravi na našem Discord serveru.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.