Recenzija

Kids on Bikes – recenzija

Kids on Bikes Deluxe Edition

Kids on Bikes Deluxe Edition

Kids on Bikes su kratka pravila za RPG avanture inspirisane američkim hororom. Znate ono – mirni gradić, čudna svetla na nebu, snalažljivi klinci rešavaju misterije.

Saradnjom Džona Gilmora (Infectious Play Publishing) i Daga Levandovskog (Hunters Entertainment), a u produkciji Renegade Game Studios, nastala je serija knjiga Kids on Bikes. Štaviše, stvorili su “porodični FRP”, što je priznajem prvi put da čujem za ovaj žanr, pa su još i nagradu dobili za to. Izgleda da su uspeli da dođu do formule za dobru zabavu, pa je posle dečurlije na biciklima tim ponvo na okupu za dogodovštine omladinaca u vasioni.

Porodični RPG, šta je to?

Moram da priznam, kada sam čuo za Kids on Bikes pomislio sam da je opet posredi neko prodavanje nostalgije, tojest Stranger Things fazon. Međutim, kada sam se uhvatio DeLuxe izdanja (tvrd povez, glavna pravila plus 20 mini-avantura), zaljubio sam se na prvi, drugi i sve ostale poglede.

Ponajpre zato što sam očekivao da se susretnem sa još jednom knjigom koje su danas moderne, znate već, RPG pravila koja služe samo jednom žanru ili još uzanijoj niši. Ne zanima me koliko su popularni, ali ta specijalizovana pravila, poput Blades in the Dark idu mi na ganglije i to žestoko.

Amerikana, nostalgija i sve ostalo

Kids on Bikes zapravo nije horor, tj. ne mora da bude. Ako je išta tema ovog ostvarenja, to je jedna vrsta američke nostalgije. Filmovi “E.T. Vanzemaljac”, “Gunisi”, “Fargo”, serije “Dosije X”, “Tvin Piks”, “Skladište 13”, knjige Stivena Kinga, Nila Gejmena, Lavkrafta, crtaći “Skubi du”, “Graviti Fols”, “Fineas i Ferb”. 

Mali gradić, ni blizu ni daleko, mesto u kome se svi znaju, a tajne se roje naprosto da bi ljudi imali o čemu da melju i slade se kako su njihovi životi dobri, a eto, neki tuđi puni čemera, slobodno vreme, klinci koji imaju mogućnost da bez nadzora roditelja švrljaju po okolini. Dajner, milkšejk. Nema mobilnih telefona. Šerif je jedini zakon. Predivna priroda i uređeno društvo. A opet, ima taj neki šmek Divljeg zapada i neograničenih mogućnosti, pa i za natprirodne, prirodne, kriminalističke ili naprosto nostalgične, melanholične dogodovštine.

Kumbaja, maj lord, kumbaja

U poslednje vreme, mnogo se polaže na saradnju između igrača i gejm mastera. Tim duhom je ispunjena i Kids on Bikes. Već na samom početku, kada je posredi grad u kome igra počinje, igrači mogu da krenu sa pripremljenim modulom koji odgovara na osam osnovnih pitanja o setingu ili da ih zajedno osmisle. Kako se zove grad, po čemu je poznat ili ozloglašen, koju industriju opslužuje i sl.

U tom smislu, gotovo svako pravilo koje pročitate imaće nekoliko varijanti, koje uglavnom predlažu kako da se olakša početnicima, ali i kako da se proces kreiranja igre podeli na igrače i GMa podjednako. Nadam se da im nećete zameriti previše… civilizovan ton. 

Naime, premda se radi o knjizi koja bi trebalo da prikazuje horor, sve je vrlo… politički korektno. Pre nego što počne iga, predlažu vam da obeležite “bezbedne” delove kuće, da goste uputite u kućni red, savetuju da ne igrate u javnim prostorima, te da unapred dogovorite kojih tema ne želite da se dotičete. Svaki igrač ima da se izjasni o svojim “lines and veils” (granice i velovi), tj. o onome što je tabu, te o onome što bi voleli da se u igri događa “iza kulisa”, a ne pred njhovim očima. 

Okej, sad bar znamo čemu služi ona odrednica “porodični RPG”. U suštini, pravila nisu opterećena ovim tekovinama civilizacije, ali jeste naznačno drugačije od svega što ste imali prilike da vidite.

Kratka, lagana i elegantna

Sama pravila su odlično napisana i veoma elegantna. Kratka su, ali pokrivaju sve ono što će vam biti neophodno da se igrate, a fleksibilna su i omogućavaju da se lako i intuitivno prošire.

Ako niste sigurni u svoje kreativne sposobnosti, ili vam je neophodno da najpre “vidite” kako to sve “radi”, autori su se potrudili da vam daju mnoštvo korisnih primera, a tu su i dodatne knjižice.

Naime, Kids on Bikes je tom malog formata. Nije baš A5, već neki sličan, pretpostavljam američki format. Kao što sam rekao testirao sam DeLuxe izdanje koje košta $35, a zapravo u sebi sažima 80 stranica običnog izdanja u mekom povezu ($25) plus prvu ekspanziju Strange Adventures Vol 1. ($20, dakle luksuznim izdanjem štedite $10). U ponudi je fascikla sa papirima za likove ($5) i komplet kockica od $15, što zapravo i nije skupo, s obzirom na to da se u igri koristi ceo standardan komplet (od d4 do d20). Digitalna tj. PDF verzija osnovnog izdanja Kids on Bikes je dostupna na DrivethruRPG sajtu na ovom linku.

Likovi i naličja

Likove definišu osobine, uzrast, prednosti i mane, te pitanja i odgovori. Posredi je veoma jednostavan proces. Uzmete kockice od d20 do d4 i svakoj osobini dodelite po jednu. Mozak (Brains) predstavlja knjiško obrazovanje, kakav ste đak, koliko brzo rešavate logičke ili naučne probleme. Mišićavost (Brawn) predstavlja sirovu snagu, ali ne i veštinu borbe. Dakle samo puku fizičku silu da se nešto polomi, pogura, potegne i dr. Borba (Fight) je veština savladavanja protivnika u pesničenju ili kakvom drugom obračunu fizičke prirode. Bežanija (Flight) je osobina koja određuje koliko ste brzi, sposobni da se izvučete iz nevolje, verbalno, fizički ili kako god. Šarm (Charm) je, razume se, ljupkost, umiljatost i uopšte sposobnost za društvene interakcije, dok je Žilavost (Grit) sposobnost da se lik ne slomi, fizički li mentalno, sposobnost da se pomere granice i izdrži.

Da li je lik dete, omladinac ili odrasla osoba veoma je značajna odrednica u ovom RPGu. Klinci su veoma otporni i sposobni da se oporave od fizičkih i mentalnih rana. Omladinci su buntovni i dobijaju prednost u svim vrstama borbe. Odrasle osobe poseduju set profesionalnih veština koje ima daju prednost, a posebno na Mozak i Žilavost. Možda odrasli nisu genijalci, ali bar znaju dovoljno o svetu da ih ne potresa previše.

Prednosti su taksativno navedene i svaka je objašnjena kao mini-mehanka u igri, ali nedostaci su ostavljeni svakom igraču da ih sam rastumači, a priloženi spisak je samo predlog autora. Pravila raspredaju o polu i seksualnosti likova, te o pitanjima ivaliditeta ili kakve druge netipičnosti. Izdržite, to je taj deo političke korektnosti koju sam vam već najavio. 

Pitanja i odgovori su veoma zanimljiva mehanika, koja je već na neki način prisutna u sistemu Fate Core. Naime, svaki igrač, za svakog drugog igrača određuje da li se poznaju ili ne. Ako se poznaju, da li im je odnos pozitivan ili negativan. Zatim se postavlja jedno pitanje na koje postoji nekoliko načina da se odgovori; u saradnji dva igrača ili jednostranom odlukom igrača. 

Na primer, pitanje za drugare može da bude, koje je to zajedničko interesovanje koje drugi možda i ne razumeju. Igrači mogu zajedno da zaključe da je posredi ljubav spram epske fantastike npr. prema serijalu “Gospodar prstenova”. Jednostrana pitanja mogu da proizvedu veoma zanimljive i složene situacije. Na primer, Pera voli Anu i ima pozitivno pitanje u vezi sa njenim likom, ali Ana ima negativno iskustvo sa Perom. Poznato, je l’ da?

Kids on Bikes - Tropes

Kids on Bikes – Tropes

I to je to, likovi su spremni. Ono što je dobro da smislite spada u uobičajene elemente likova koje igrači uglavnom prenebregvaju. Na primer, koja je motivacija lika, šta to želi i zbog čega. Koji su strahovi, neprijatnosti ili zebnje koje lik ima. Ono što jeste inovacija je “ranac”. Klinci na biciklima uglavnom imaju ranac pun iznenađenja, pa se “rancem” naziva čitav arsenal predmeta, odnosa, sposobnosti, veština i znanja koje vaš lik može da upotrebi.

Za one koji ne mogu da se odluče, autori su pripremili arhetipove kao što su, Plastična Lepotica, Šljaker, Klinac Koji Izdržava Porodicu, Školski Klovn, Štreber, itd. Posebna sekcija pravila prati likove sa natprirodnim sposobnostima. Tu je i spisak moći koje se obično sreću u ovom žanru, ali i predlog kako da se u smislu pravila koriste. Zanimljivo je da knjiga uglavnom daje slobodu igraču, osim ovde gde se predlaže da GM uvek inicira upotrebu natprirodnih moći likova.

Pravila, pravila…

Pravila za igru su vrlo jednostavna. U svakoj rizičnoj situaciji, tj. kadgod ishod nije izvestan, GM dodeljuje broj težine koji treba savladati. Ako dobijete maksimalan broj na kockici, bacate ponovo. To se zove “otvorena kockica”, tj. u ovoj knjizi naziva se “eksplodirajuća kockica”. Jedino ograničenje je da ne možete dobiti rezultat preko 20. Sve što ima nivo težine preko 20, trebalo bi da bude rezervisano za nadljudske napore. 

GM predstavlja problem igračima, postavlja težinu, ali kojom osobinom pokušavaju da reše problem, ostavljeno je svakom liku ponaosob. Konačna odluka je na GMu, ali recimo ako su prerpeka nekakve tabadžije, jedan lik može da odabere da ih šarmira, drugi da im utekne i sl.

Ovo je jedan od trendova u savremenim pravilima, kako bi igrači prihvatili poraz kao deo igre, a uspostavio ga je, pogađate, Fate Core!

Sve brojčane vrednosti su lepo prikazane u tabeli. Za slučaj da nista sigurni šta je nivo težine 10 od 20, primer je čovek koji pokušava da razvali bravu ili štreber koji pokušava na brzinu da popravi računar.

Naposletku ima jedno veoma lepo pravilo, a to je da svaki put kada lik ne uspe, dobija markere (Adversity Token) koji mogu da se upotrebe kasnije da poprave ishod kockice. 

Kids on Bikes - Playing the Game

Kids on Bikes – Playing the Game

Pustolovine, gradići i fini mladići

Kome nije jasno kako se igra, postaće vrlo brzo čim prelista drugi deo luksuznih pravila ili prvu knjižicu sa dvadeset scenarija. Svi slede isti format koji je vrlo čitak, jasan i saobrazan onome što je već predstavljeno u pravilima. Naime, najpre ide spisak tema. Jest da ga oni nazivaju “upozorenje o predstojećem sadržaju”, meni su to teme i sjajno je što idu prve. Zatim sledi kratak opis situacije u gradu, gde se nalazi, u čemu je misterija i tako to. Sledi nova fantastičnost, a to je spisak filmova, serija, stripova, knjiga, muzike ili naprosto poznatih ličnosti koje su nadahnule pustolovinu.

Pitanja koja mogu biti upotrebljena prilikom stvaranja likova, a specifična su za datu lokaciju, savršeno upotpunjuju opis avanture. Navedeni su i lokaliteti unutar grada, razvrstani po kategorijama. Tu je i spisak važnih NPC likova. Posebno su navedene različite situacije koje bi mogle da dovedu do avanture (hooks), a posebno su razvrstane moguće pretnje, čudovišta ili likovi sa natprirodnim moćima. Naposletku ide sjajna sekcija, o novim ili dodatnim pravilima koja idu uz avanturu.

Naime, ovo je sjajan način da se pravila prošire i prilagode. Recimo, prva u nizu pisanih avantura naslovljena je “Tatice na kosilicama”, jer je predviđeno da likovi budu odrasli (ćalci iz malog grada). U tom smislu dodatna pravila predlažu da koji ćale odvali kakav glup štos (dad jokes), dobija +1 na kockicu po izboru. Naravno, neke avanture imaju poveći spisak novih pravila, druge ne, sve je vrlo fleksibilno.

Kids on Bikes - Strange Events in Small Towns

Kids on Bikes – Strange Events in Small Towns

Da li su ovo pravila za mene?

Ne, nisu. Ti si pravi dijendijevac ili bar željan da iz sivila života pobegneš u svet u kome si supermoćan i to dokazuješ odvaljivanjem od života čitave jedne enciklopedije živih bića. Ovo su pravila za one koji žele da ožive i podele sa drugarima iskustvo jednog načina života koji nisu iskusili uživo, već preko knjiga, stripova, filmova i serija. Ovo je jednostavna zabava za jedno veče, za ljude koji cene intelektualni napor igranja uloga. Preskoči, ovde nema ništa za tebe.

Da rezimiram, za vas koji preskačete tekst i hoćete insta tl;dr – Kids on Bikes su fantastična pravila za oživljavanje raznih vrsta manje ili više hororičnih televizijskih avantura u Americi. Kratka, efikasna, elegantna i fleksibilna. Pun pogodak za ljubitelje dobre atmosfere.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.