Boardgames

Roboti sada igraju i Jengu

Očigledno nije bilo dovoljno da kompjuter svojevremeno pobedi Kasparova u šahu, sada roboti moraju da nas ponižavaju i u drugim igrama.

Jenga, uvek popularni toranj drvenih pločica, nova je igra u kojoj su roboti drastično bolji od nas. Inženjeri sa MIT su tako razvili robota koji vidi Jengu na isti način kao i mi, ali ima znato mirniju i precizniju ruku. Kako objašnjava profesor Alberto Rodrigez, ova igra je mnogo teža od šaha i Go, jer postoji fizički element i čitava nestabilnost strukture. ”Igra zahteva interaktivnu percepciju, gde morate da dodirnete toranj da biste shvatili kako i kada da pomerite pločice.”

Njegov tim je ranije ovog meseca objavio istraživanje u žurnalu Science Robotics, a takođe je objavio i video gde robot igra Jengu. Istraživači navode da bi se ova otkrića mogla koristiti za neke delikatnije poslove poput sastavljanja proizvoda ili rastavljanja đubreta za reciklažu. Ali, nas zaista najviše brine to što igranje Jenge više nikad neće biti isto. Jer to je to, kraj sveta je blizu. Ako ništa, barem neće polomiti najskuplju Jengu na svetu.

Categories: Boardgames, News

Tagged as: , ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.