Boardgames

Wizards of the Coast najavio veliku esport investiciju u Magic: The Gathering

Kartični gigant objavio ambiciozne planove za 2019. godinu.

Wizards of the Coast i Hasbro su najavili na ceremoniji The Game Awards stvaranje nove esport lige za Magic: The Gathering sa nagradnim fondom od 10 miliona dolara za razne formate igranja. Najavljena suma novca je skoro duplirana u odnosu na novac obezbeđen za nagrade i igrače tokom prethodnih godina.

Magic The Gathering je počeo daleke 1993. godine kao prva CCG igra i ostala je lider na tržištu punih 25 godina. Kako WOTC navodi, igra ima preko 35 miliona igrača u preko 70 država na svetu. Tokom ove godine WOTC je pokrenuo Magic: The Gathering Arena (MTGA) modernu digitalnu platformu za igranje, koja bi trebalo da vrati deo kolača koji je Blizardov Heartstone uzeo od ove igre. MTGA koja, iako kasno stiže na tržište, ostvaruje solidnu trakciju kod igrača koja iz dana u dan raste.

Trenutna MTG takmičarska scena sastavljena je od mnoštva fizičkih i digitalnih turnira. Najveći deo toga čine manji turniri u lokalnim prodavnicama sa fizičkim MTG proizvodima. Najbolji igrači mogu da napreduju ka Pro Tour događajima, koji su definicija igre na visokom nivou. Na ovim turnirima igrači dobijaju poene koji ih smeštaju na listu za godišnje MTG Svetsko prvenstvo. Postoji i veliki broj otvorenih događaja, među kojima su najpopularniji Grand Prix turniri koji su rasuti po velikim gradovima širom planete.

Digitalne turnire trenutno čine online Pro Tour kvalifikacije i samo-online serijal turnira koji vode do digitalnog ekvivalenta godišnjeg MTG Svetskog prvenstva – Magic Online Championship. Trenutno nemamo informacije šta će biti sa ovim turnirima nakon objave o novoj esport ligi.

Magic: The Gathering Arena (MTGA) će predstavljati kičmu nove lige, nazvanom Magic Pro League. MPL će okupiti 32 najbolja igrača na svetu koji će se takmičiti svake nedelje u MTGA mečevima. Da bi osigurali prisustvo ovih igrača, WOTC oezbeđuje “igraj i strimuj” ugovor za svakog od njih u vrednosti od 75 000 dolara. Ovi susreti i rezultati će voditi do turnira koji se pompezno zove Mythic Championship. Zbog objedinjavanje scene, opšte poznati Pro Tour događaji će takođe nositi ime Mythic Championship. Prvi ovakav turnir će biti održan na bostonskom PAX EAST sajmu, 28-31. marta 2019.

Detalji o tome kako će se ovi novi turniri integrisati u već postojeću MTG takmičarsku scenu i kako motivisani mladi igrači mogu da dođu do Mythic Championshipa biće objavljeni početkom iduće godine. Iako nije objavljeno ime ni jednog sponzora, WOTC i Hasbro najavljuju lukrativne prilike za profesionalce, igrače, sponzore i esport partnere.

Po svemu sudeći WOTC se odlučio za Magic: The  Gathering Arena kao digitalni komplement fizičkoj kartičnoj igri. Prosečan igrač će biti privučen laganim i intuitivnim interfejsom, jeftinom i pristupačnom varijantom igre, dok će moći da gleda na Twitchu najbolje MTG igrače u formatu koji je lak za praćenje. Fizička verzija igre će i dalje biti osnovni proizvod od koga WOTC zarađuje. Ona neće posustati ali su najave o MPLu finalni ekser u kovčegu Magic Online platforme.

Najboljih 32 igrača ne čine kompletnu MTG pro scenu, ali su sjajan mamac za ostale igrače da teže ka nečemu. Ugovor o strimovanju je korak napred ka postizanju nekog dogovora sa igračima oko njihovih pro statusa i beneficija. Na kraju dana predviđamo da će broj gledalaca na Twitchu rasti i da će veliki broj etabliranih strimera baciti oko na Arenu. Heartstone strimeri su laka meta jer večina njih uporno ponavlja “Nekada sam igrao Medžik..”. Wizards sada čeka svog Nindžu dok nastavlja da promoviše MTGA.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.