Boardgames

Trapwords – recenzija

Asocijacije. Igra za veliko društvo stara koliko je sveta i veka. Viđali smo je u toliko varijanti da bi nam se zavrtelo u glavi samo kada bismo nabrajali. Formula je toliko puta bila prežvakana, naročito u poslednjim godinama kada vidimo porast popularnosti društvenih, a naročito party igara. Deluje da ništa više ne može da se izmisli. Česi se ne slažu sa tim.

  • Tip: party igra
  • Vreme: 30-45 minuta
  • Broj Igrača: 4-8
  • Mehanizmi: modularna tabla, pripovedanje, praćenje vremena
  • Dizajner: Regis Torres
  • Izdavač: Czech Games Edition
  • Izdato: 2018.

Trapwords dolazi kao logična evolucija igre Codenames i njen duhovni naslednik. Umesto tajnih agenata, ovoga puta smo dva tima avanturista koji se lomataju po fantazijskim podrumima i lagumima, pokušavajući da dođu do kraja tunela i pobede karakondžulu koja tu stanuje. Ponovo se delimo u dva tima, tu je i peščanik kojim pratite da se neko ne zapriča, ponovo je tu objašnjavanje pojmova i sve naizgled deluje već viđeno. Osim nekoliko bitnih stvari.

Kada vaš tim dobije karticu sa pojmovima, spakovaće je u knjigu i time videti koju reč će protivnici morati da objašnjavaju. Zatim ćete napisati nekoliko reči-zamki – imenica, glagola ili prideva koje protivnik ne sme da izgovori tokom objašnjavanja. Što je protivnik bliže cilju, to više zamki dobija. Onda ćete predati knjigu protivniku, zavaliti se i valjati od smeha dok kapiten pokušava da se iskobelja objašnjavajući isključivo rečima (bez mlataranja rukama, Veljko!) zadati pojam. Ako istekne vreme, tim 5 puta pogrešno odgovori, ili kapiten izgovori jednu od zamki, ostaju gde su u tamnici i završavaju potez.

Genijalnost igre je upravo u njenoj kvaki, tj. osmišljavanju zamki i zato fantastično funkcioniše u društvu koje se dobro poznaje. Kao što Dixit otkriva koliko su vam drugari i porodica domišljati, tako ćete u Trapwords svoje poznavanje istih okrenuti protiv njih. Znate sigurno da Mika voli da referencira filmove kada nešto objašnjava, ili da Nevena može da se seti nekih čudnih sinonima za reči. Još bolje je kada konačno pošaljete taj vrući krompirić od knjižice protivniku, isti pogleda reč, vas, svoj tim i onda krene šou: ”To je… ovaj… stvar koja… hm… ideee? Na četiri noge, e pa ima nekoga na leđima… e taj, kako se to zove?” Reč je naravno ”džokej”, ali će teško ikome za stolom biti da se ne smeje grohotom tuđoj muci, barem dok on ili ona ne dođe na red da objašnjava sledeću reč.

Ima tu još odličnih ideja i apsolutno me je oduševilo šta se sve našlo u kutiji, a po veoma pristupačnoj ceni. Pre svega, način na koji se biraju reči. Špil dvostranih karata je krcat rečima, a onda kada izvučete kartu ubacite je u knjižicu – braon za fantazijske reči, siva za moderne – i kroz prozorče vidite šta je zadato. Kako knjižice imaju prozore na različitim mestima, a karte imaju tekst sa svih strana, time se samo od jedne karte dobija 16 mogućih reči. Takođe, igru možete učiniti lakom ili teškom onoliko koliko sami želite. Standardno se igra na pet pločica, sa brojevima od 3 do 7, ali možete postaviti i više pločica, ili ih okretati tako da dobijate brojeve od 1 do 10.

Ni to nije sve. U kutiji dolazi nekoliko ”kraljica”, od vampira do zmaja, a sa tim protivnicima i odgovarajuća karta koja na tom nivou uvodi dodatno pravilo kao finalni izazov vašem timu, i to u normalnoj i teškoj varijanti. Tako, recimo, zmaj smanjuje broj pokušaja na 3, ali ekstra teški zmaj vam daje samo 1 pokušaj da pogodite reč. Na kraju, špil kletvi donosi još jedan nivo izazova i prilike da se smejete protivniku dok imitira eho, izgovara ceo opis u jednom dahu ili pokušava da izbegava reči koje počinju slovom S. Postoji tu i jedan deo u knjižici sa pravilima koji će vam pomoći oko toga koje reči bi trebalo izbegavati (lična imena, na primer), ali, kao uostalom i sve što dolazi uz Trapwords, podložno je kombinovanju. Sve je pritom odlično ilustrovano i napravljeno od dovoljno izdržljivih materijala da će preživeti puno igranja, čak i u pabovima gde se uvek nešto prospe.

Trapwords ima našu apsolutnu preporuku. Lepa, elegantna i povoljna igra, koja je pritom jedna od retkih party igara da se svima u Pitchwise redakciji instant svidela i da smo posle jednog igranja želeli da je igramo još jednom, pa još jednom… Nismo ni sumnjali da će CGE napraviti odličnu stvar, ali kompletna produkcija i ideje koje dolaze u ovoj maloj kutiji su prevazišli naša očekivanja. Zato, učinite sebi uslugu i nabavite ovo, a zahvalićete mi se kasnije.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.