Boardgames

Nedeljne vesti 21.9. – 28.9.2018

Zima, zima, e pa šta je… Ne, čekajte, još uvek je septembar? Dok se svi kolektivno pitamo šta se desilo sa ono malo leta što nam je preostalo i čitavim godišnjim dobom, izdavači društvenih igara takođe imaju ovu dilemu. Ako i vama nedostaje sunce onda će povratak u El Dorado, ili na reku Misisipi, biti fin izlet, dok sa druge strane treba spremiti čizme i jakne za sledeću Catan ekspanziju. A svemir? Pa, valjda je uvek hladno u svemiru.

The Expanse: Doors and Corners

”Astalizovana” adaptacija serije Expanse dobija svoju prvu ekspanziju. WizKids je najavio The Expanse: Doors and Corners dolazi sa novom tablom, a u igru uvodi vođe, koje možete dodati floti i povećati njihov uticaj, nove tehnologije, tokene sa resursima za pojačavanje kartica i osvajanje drugih bonusa, kao i pravila za varijabilnu postavku igre.  Ekspanzija izlazi u februaru 2019. godine.

The Quest for El Dorado: Heroes & Hexes

The Quest for El Dorado, koji je prošle godine nominovan za Spiel des Jahres nagradu, dobija svoju prvu ekspanziju Heroes & Hexes. Knizijina trkalica kroz Južnu Ameriku će dobiti heroje i demone koji na ovaj način donose rizičnije odluke i bolje nagrade. Igre ovog renomiranog dizajnera su oduvek bile mehanički jake i elegantne te je zanimljivo videti ekspanziju za njegovu igru u kojoj je dodat element rizika i nagrada. Ovaj dodatak Ravensburger planira da uskoro dostavi prodavnicama-

Mississippi Queen

Francuski izdavač Super Meeple, koji je do sada radio na osveženim verzijama Amun-Re, Amun-Re: The Card Game, Louis XIV i Tikal, sprema još jedno podmlađivanje. U pitanju je igra Verner Hodela, Mississippi Queen koja je osvojila Spiel des Jahres nagradu daleke 1997. godine. Ovaj naslov će se pored ostalih izdanja naći na štandu ovog izdavača na predstojećem Essen Spiel 2018 sajmu.

Genius Games će svojom novom igrom pokazati i da zabavne društvene igre mogu da budu veoma korisne prilikom učenja hemije. Periodic: A Game of the Elements je strateška igra čije mehanike se zasnivaju na hemijskim reakcijama, pa će igrači otkrivati nove elemente periodnog sistema, trošiti energiju da bi napredovali po tabli i sakupljati setove kako bi izvršavali zadatke. Igra je trenutno na Kickstarteru, gde je već dostignut cilj, a očekuje se na leto 2019. godine.

Catan Scenario: Crop Trust

Ukoliko ste upravo izgradili dodatnu policu za sve Catan ekspanzije, onda će vas sigurno obradovati vest da je KOSMOS za kraj godine spremio novu ekspanziju/scenario za igru. U Catan: Crop Trust će pred igračima biti zadatak da balansiraju između žetve useva i zajedničkog cilja čuvanja semena za nove generacije. Zabavna i poučna ekspanzija izlazi ovog decembra, a razvijena je u saradnji sa Global Corp Diversity organizacijom.

Lift Off

Svi smo kao mali sanjali da budemo astronauti, a Lift Off iz Hans im Gluck će nam to omogućiti, makar na tabli. Igra nas vraća na sredinu 20. veka i u trku ka slanju prvog čoveka u svemir. Međutim, igrači će učestvovati kao privatne kompanije koje takođe žele da pošalju svoju raketu, pored već poznatih supersila koje su gradile svoje rakete. Pažljivim odabirom misija i ljudstva se dolazi do pobede, a poletanje počinje na Essen Spiel krajem oktobra.

 

 

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.