Articles

Kupite našu igru, verovatno ćemo vam je poslati!

CMON je kompanija koja već neko vreme Kickstarter platformu koristi kao neki vid preordera i marketinškog trika kako bi sakupio ogromne svote novca koje će ušuškati uz postojeće brdo zelenih novčanica.

Ovaj put bih preskočio priču o moralnim pitanjima vezanim za ovakav pristup platformi koja je tu, prvenstveno, da omogući malim kompanijama i pojedincima da svoje ideje sprovedu u delo. Uostalom, Monolith je otvoreno rekao da u budućnosti planira na taj način da prodaje svoje igre. Nećemo pričati ni o neozbiljnosti izdavača po pitanju istraživanja vezanog za priču igre. Umesto toga, osvrnućemo se na probleme koje neki od vernih pratioca imaju sa kickstarterima ove kompanije čije čak tri igre su se našle u prvih 10 najfinansiranijih projekata na KS-u.

2017-03-07 09_30_18-Rising Sun Kickstarter Preview Trailer - YouTube

Naime, ako odlučite da potrošite svoj teško stečeni novac (sponzori su u proseku igri Rising Sun dali $135) i date ga CMON-u na Kickstarteru, očekujete da dobijete vrhunske komponente u velikom broju, veliku kutiju, lepe ilustracije i sve to na vreme. Između ostalog, svi znamo da se radi o preorderu, ilustratori i dizajneri koji rade za ovu firmu su već završili svoj posao, a produkcija samo čeka da vidi koliko će igra zapravo biti popularna. Međutim sve veći broj ljudi se poslednjih dana javlja na Redditu i u okviru Kickstarter komentara za Rising Sun da im igra ili neki delovi za koji su dali novac nikada nisu stigli. Odgovori podrške su skoro pa uvredljivi, jer kompanija tvrdi da će igra biti poslata uskoro (što neki dobijaju kao odgovor već nekoliko meseci) i da je trenutno nemaju na stanju, dok se dotična prodaje na njihovom sajtu uz prikaz stanja koji je trenutno na preko 200 komada. Ova lavina komentara je pokrenula i neke stare sponzore koji su imali sličnih problema i sa njihovim prethodnim igrama.

Sve u svemu, ako se upuštamo u sponzorisanje preko Kickstartera, ulazimo u svestan rizik da igru možda nikada nećemo dobiti. Međutim, ako smo pare dali kompaniji koja praktično već sve ima završeno, a i novca dovoljno da celu priču ostvari i bez kampanje, onda očekujemo barem prosečno kvalitetan pristup ostvarenju onoga što smo platili. Izgleda da je za poslovnu politiku CMONa, to previše.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.