Boardgames

Novozelandski farmer greškom imortalizovan kao japansko čudovište u Rising Sun

Rising Sun ne samo da je bila veoma uspešna igra na Kickstarteru, već će ostati zapamćena i kao igra koju je internet uspešno trolovao.

Ova igra na kojoj je radio Erik Leng smešta igrače u drevni Japan gde se sukobljavaju sa brojnim čudovištima iz bogate mitologije ove zemlje. Kako je kampanja za igru napredovala, izdavač Cool Mini or Not je dodavao nova čudovišta među kojima je i jedan farmer sa Novog Zelanda. Naime, ispostavilo se da čudoviše Kõtahi ne postoji u japanskoj mitologiji, već je po sredi bilo petljanje jednog preduhovitog momka po Wikipedia stranicama odakle je ekipa u CMON uzimala podatke.

Kõtahi je tako na Wikipediji bio definisan kao majmunoliko čudovište sa dugim krzom i puno besa. Grešku je primetio Jošia Šindo, koji je zatim sa drugim korisnicima BoardGameGeek sajta pokušavao da otkrije odakle je CMON saznao za ovo nepostojeće mitološko biće.  Vrlo brzo je neko uočio da je u pitanju reč maorskog porekla, a pretraživanje istorije menjanja Wikipedia članka dovelo je do korisnika koji je banovan sa najveće digitalne enciklopedije zbog vandalizovanja članaka. Pogađate, čovek je sa Novog Zelanda.

Internetski detektivi tako došli do momka po imenu Kotahi-Manawa Bradford koji je objasnio da je pojavljivanje njegovog imena nastalo kao šala jednog prijatelja iz Australije. Bredford se našalio na račun izdavača igre: ”Bio sam u Japanu prošlog avgusta, nek slobodno pitaju šta ih zanima”. Upitan ako se osećao pošto je postao legenda, izjavio je da mu je veoma zabavno što će veliki broj igrača imati igru sa njegovim likom i nada se da ga neće izbaciti.

Categories: Boardgames, News

Tagged as: , ,

1 reply »

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.