Boardgames

Essen SPIEL sajam objavio innoSPIEL nominacije

U moru društvenih igara koje izlaze svake godine nije lako naći iskonske inovatore. Organizatori najvećeg sajma na svetu su tu da pomognu.

Nemačka organizacija Friedhelm Merz Verlag, koja stoji iza sajma Essen Spiel, od prošle godine daje i specijalnu nagradu kojim se označava izuzetno inovativna igru. Svojevrsni pečat kvaliteta dodeljuje šestočlani žiri, sačinjen od predstavnika najuticajnijih nemačkih medija koji se bave društvenim igrama, a nosi naziv innoSPIEL.

Za prvi innoSPIEL žiri je razmatrao tri igre: Fabelsaft, Magic Maze i Lyngk. Kako pobednik može biti samo jedan, Magic Maze je postao ponosni nosilac prve značke za kvalitet Spiel sajma, pobedivši tako apstraknu strategiju Lyngk i divlje kartanja Fabelsaft koje je dizajnirao Fridman Frize. Magic Maze je kooperativna igra jurnjave po tržnom centru koja se igra u realnom vreme i, još bitnije – u potpunoj tišini. Zvuči potpuno šašavo, dok ne probate.

Za ovogodišnju nagradu se takođe bore tri igre, a ovoga puta su izabrani drastično različiti naslovi. Prva je Bonk, uvrnuta igra veštine i guranja kuglica po tabli, Cool Runnings (ne čuveni film o jamajčanskom bob timu!) u kojoj stvarne kockice leda pokušavate da dovedete do cilja pre nego što se istope i The Mind, kooperativna kartaška igra u kojoj ne smete da progovorite ni reč. The Mind već ima solidnu popularnost među igračima, a bila je nominovana i za Spiel des Jahres 2018 nagradu. Da li će to biti dovoljno za pobedu, saznaćemo u narednim nedeljama.

A kada već pričamo o nagradama, nedavno su dodeljene Spiel des Jahres nagrade, ali su sudije takođe iskritikovale loše knjižice sa pravilima.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.