Articles

Essen Spiel 2017: svi noviteti iz IELLO

Pored Portal Games, o čijim izdanjima smo pričali nedavno, veliko interesovanje posetilaca Essen Spiel sajma ove godine je imao još jedan evropski izdavač. Sada već tradicionalno žuti štand francuske kompanije IELLO sva četiri dana je vrveo od posetilaca koji su imali priliku da isprobaju najnovije društvene igre, a kompanija je prikazala i nekoliko prototipa igara koje nas očekuju tokom 2018. godine.

Bunny Kingdom

IELLO je ove godine na Essen doneo nekoliko velikih igara koje su zaokupirale pažnju igrača, a i brzo su letele sa polica. Prva od njih je Bunny Kingdom, nova igra Ričarda Garfilda, preslatka borba za teritoriju kraljevstva u kome se slatke male zeke besomučno mlate dok svi ne popadaju. Zeke, biljojedi kakvi jesu, usput gaje i šargarepe, a na čak 100 polja table postavljaćete vrlo kvalitetno producirane komponente. Igra je ostala upamćena i po predivnim crtežima Pola Mafajona (Welcome to the dungeon) koji poznate istorijske ličnosti prikazuju kao dugouge glodare.

Mountains of Madness

Još jedna velika kutija je bila igra o kojoj smo već pisali – Mountains of Madness. Nakon GenCon sajma, evropska publika je imala priliku da isproba ovu brzu kooperativnu adaptaciju čuvene priče H.P. Lavkrafta ”At the Mountains of Madness”. Manje-više sve o igri smo rekli nakon njene premijere, a sada ćemo dodati da su kupci imali priliku da pokupe ekskluzivnu, vrlo fensi šolju. Iz IELLO inače navode da je igra bila gotovo rasprodata na sajmu, sa nemačkim izdanjem koje je momentalno planulo.

Fairy Tile

Što se tiče protitipa i igara koje nas očekuju sledeće godine, IELLO je prikazao čak tri igre. Sentai Cats će odgovoriti na večno pitanje ”šta bi bilo da su Moćni Rendžeri bili mačke?”, The legend of the Cherry Tree that blossoms every ten years pokazuje koliko reči možete da ugurate na kutiju simpatične igre o trešnjinom cvetu i Japanu, dok je Fairy Tile bila odlična igra rečima, slaganja pločica i pomeranja figurica kako bi se ispričala jedna bajka o zmajevima i princezama.

Kao i svake godine, IELLO nije razočarao i ponudio je šaren spektar igara, ali i potpuno genijalan trejler za svoju igru. Svaka reč je suvišna.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.