Boardgames

Alchemists – recenzija

Još jedan Essen Spiel sajam je iza nas, sa preko hiljadu društvenih igara koje smo tokom četiri dana gledali, igrali, a možda i nešto pazarili. Dok su utisci sa ovogodišnjeg sajma još uvek sveži, hteo sam da se podsetim igre koja me je oborila s nogu kada sam se prvi put obreo u zemlji piva i pereca (a i konačno imam svoj primerak). Te, sada davne, 2014. godine, Essen Spiel je bio u ”samo” tri hale, nije bilo video bimova i možda ste i mogli da ugrabite mesto za stolom. Tojest, mogli ste za svakim stolom sem za onima na kojima se igrao Alchemists.

 

  • Tip: strateška igra
  • Vreme: 120 minuta
  • Broj Igrača: 2-4
  • Mehanizmi: Postavljanje radnika, Menadžment ruke, Povlačenje karata, Akcioni poeni
  • Dizajner: Matúš Kotry
  • Izdavač: Czech Games Edition
  • Izdato: 2014.

Alhemičari stižu iz Češke od izdavača Czech Games Edition i prva su igra mladog dizajnera Matuša Kotrija. Dva do četiri igrača preuzimaju uloge naslovnih alhemičara kojima je cilj da otkriju recepte za specijalne napitke, objave to u alhemičarskom almanahu i tako steknu slavu i bogatstvo. Kombinacije elemenata se nasumično menjaju svaki put (videćete i kako) pa ne postoji univerzalna formula za pobedu. Prosečna partija traje oko dva sata, a moguće je igrati u dve varijante – Apprentice (lakšoj) i Master (komplikovanijoj).

Alchemists na Essen Spiel 2014

Prvi pogled na postavljenu igru na stolu obično izaziva momentalni užas na licima posmatrača: dve table, dva špila karata, skalamerije od paravana iza kojih igrači kriju bitne resurse, papirići sa kvadratnim šemama poput onih za Sudoku, nebrojeno mnogo kartonskih žetona… Kutija je definitivno jedna od bogatijih sadržajem, nije baš da eksplodira pri otvaranju, ali nije daleko od toga. Istina je da je igra u osnovi vrlo jasna i nimalo nije komplikovana kada odigrate jedan krug ili prelistate duhovito napisani manual (šaljive knjižice sa pravilima su svojevrsni trademark izdavača). Partija je podeljena u šest krugova tokom kojih nabavljate elemente potrebne za kuvanje napitaka, pišete teze i testirate elemente zarad otkrivanja novih kombinacija. Najviše ćete biti skoncentrisani na veliku tablu gde sa ostalim igračima određujete redosled igranja biranjem da li će se vaš alhemičar tog dana probuditi pre svih ili malo kasnije otići na posao, ali će usput da pokupi pokoju biljku ili sklopi dogovor sa prodavcima.

Na manjoj tabli se prati rezultat u poenima slave svakog alhemičara i popunjava almanah otkrićima tj. teorijama. Jedna od akcija dostupnih posle prvog kruga je objavljivanje teorija pri čemu igrač postavlja svoj seal of approval na jedan od elemenata u almanahu. Drugi igrači imaju mogućnost da ovu teoriju obore ukoliko smatraju da su bolje proučili taj element i, u slučaju da su bili u pravu, igrač čija je teorija oborena gubi određen broj poena. Inače, skoro sve što radite u igri je tajnovito – sakupljene elemente i bonuse krijete iza paravana, otkrića beležite na papirić, čak i odbačene karte postavljate licem na dole nakon što od njihovih elemenata napravite napitak. Ovo je igra dedukcije, tako da je svaka informacija do koje se dođe potencijalni korak bliže ka pobedi za svakog igrača.

Verovatno se sada pitate kako onda uopšte možete da znate da li ste blizu rešenja ako se mnoge informacije kriju, a rešenje je drugačije svaki put. Odgovor je u poslednjoj, digitalnoj komponenti igre u vidu mobilne aplikacije. Ovaj jako bitan deo igre zadužen je za generisanje kombinacija elemenata i odavanje hintova prilikom pravljenja napitaka. Naime, kada izaberete da napravite napitak, u aplikaciji birate tu funkciju, čime se uključuje kamera telefona i tada uslikate dva elementa od kojih pravite napitak. Rezultat se prikazuje kao napitak u jednoj od tri boje i sa znakom + ili – i to je jedna od retkih situacija kada saznanja morate da podelite sa drugim igračima (samo rezultat, ne i kako ste došli do njega).

Očekivano, nisu svi bili oduševljeni idejom korišćenja aplikacije u društvenoj igri pa su bile česte diskusije poput „ovo previše vuče ka video igri” ili „šta ako aplikacija izgubi podršku”. Mislim da je aplikacija bila pun pogodak jer čini interakciju zabavnom, olakšava stvaranje nasumičnosti u postavci igre i pritom radi jako stabilno čak i na slabijim telefonima. Postoji opcija da jedan igrač bude u ulozi arbitra, ali, da budemo realni, ne verujemo da iko želi da dva sata vrti palčevima dok se ostatak društva za stolom zabavlja. Kada pogledam na igru posle ovoliko godina, da ideja sa aplikacijom nije prošla ne bismo imali recimo XCOM: The Board Game, a čak i najgore neverne Tome su u međuvremenu dale igri šansu.

Kroz igru provejava zdrava doza humora, počevši od pomenutog duhovitog manuala do crteža i određenih situacija do kojih dolazi. Testiranje napitaka kroz aplikaciju je samo jedan deo priče, taj napitak je potrebno uval… pardon, prodati naivnim avanturistima ili dati jednom od alhemičarevih studenata da popije. U krajnjem slučaju može i sam alhemičar da cugne svoje eksperimente s tim što tako rizikuje neki od neželjenih efekata koji ga onesposobljavaju u sledećem krugu i namiču negativnu reputaciju. Reakcije igrača za stolom kada se „100% sam siguran da ću smućkati plavi + napitak” završi brisanjem pamćenja putujućem varvarinu su neprocenjive.

U međuvremenu, Alchemists je dobio i jednu ekspanziju, kutiju gotovo jednake veličine kao osnovna igra. Alchemists: The King’s Golem dodaje četiri modula koje možete po slobodnom izboru spajati sa osnovnom igrom. Glavni deo je, očigledno, oživljavanje glinenog golema koristeći alhemiju i magiju, ali su tu i još neke sitnice za uvođenje novih opcija koje će je dodatno osvežiti. Iskreno, koliko god primamljivo izgledala, ekspanzija vam nije neophodna ako ste tek nabavili osnovnu igru, a naročito ako nemate zaista ogroman sto. Arkham Horror možda jeste jedna od najbahatijih igara po pitanju prostora, mada je Alchemists sa svim dodacima vrlo, vrlo blizu.

Alchemists: The King’s Golem – proždirač stolova

Pretpostavljam da vam je do sada jasno da apsolutno, bezrezervno preporučujem ovu igru. Alchemists je jedna od onih igara o kojima razmišljate dugo nakon što je odigrate prvi, drugi, dvadeseti put, mozgalica koja će vam promrdati klikere taman toliko da vas ne zaboli glava. Prelepa igra, i vizuelno i mehanički, jedna od retkih za koje znam da je gotovo svaki ljubitelj društvenih igara iz mog kruga prijatelja poželeo da igra ponovo, ili čak nabavio svoj primerak. Eto, nek vam ovo bude quest ovog meseca – nađite kopiju Alchemists i smućkajte koji napitak.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.