News

Strait Jacket

U svetu gde magija i tehnologija zajednicki postoje, obe nauke se koriste na polju medicine, istrazivanja i ratovanja, ali sa razlicitim rezultatima. Preterano koriscenje magije je zabranjeno, jer prouzrokuje mutacije koje transformisu korisnika u divljeg, nekontrolisanog i nezaustavljivog monstruma.

Rayotto Stainberg je usamljeni vuk – “Takticki Carobnjak”, predan samo jednom cilju – unistavanju ovih monstruoznih demona.

Zasticen u svom oklopnom kalupu, “Strait Jacket”, koji je stvoren da ga stiti i sacuva u ljudskom obliku, on hoda tankom linijom izmedju magije i ludila kao usamljeni ubica monstruma.

Ova anime OVA iz 3 epizode je bazirana na noveli Sakaki Ichirou. Posto je nisam procitao moj komentar je baziran cisto na gledanju ovog anime izdanja.

Kako bih opisao ovu anime seriju? Mozda kao “introduction DVD” za novelu…da tako nekako.

Ideja okruzenja i sveta je mesavina “Full Metal Alchemista” i “Devil May Cry” anime. Sa malim naratorskim uvodom na pocetku prve epizode, bio sam ubacen u totalni haos koji (razumljivo) nije objasnjen do kraja serije. Vojno/ policijski odredi koji ciste svet od demona bez objasnjenja, uz totalno prstanje audio-vizuelnih efekata. Nekoliko karaktera koje susrecem tokom gledanja mogu nabrojati na prste. To su klasicni stereotipi, ali nisu ni priblizno detaljno oslikani koliko bi bili u jednosezonskoj anime seriji (26 epizoda).

Animacija je dobra kao i zvucni efekti. Rune sevaju u svim bojama, oko “Taktickog carobnjaka” dok se on sprema da odvali demona uz povik “Exist!” kada mlaz xy magijske materije seva iz njegovog big-gun-a. Uvek sam se palio na horske i simfonijske momente u anime serijama, a ovo kratko izdanje obiluje istim.

Ali, opet….prekratko, brate.

Nemojte me pogresno shvatiti, ova anime serija je jako dobra. Verovatno je jos bolja za hardcore fanove ove novele, jer oni sigurno imaju vise informacija o samom svetu i karakterima nego prosecan gledalac koji se prvi put susrece sa “Strait Jacket”-om. Uzivao sam dok sam je gledao, a predpostavljam da bi uzivao i da je 26-to epizodna anime serija. Drugim recima puna je potencijala.

Sto se tice repriznog gledanja, tesko da cu je gledati ponovo u skorije vreme. Ovo je klasican primer “one-shot” gledanja neke anime serije. Mislim da bi sledeci put vec bilo gubljenje vremena, osim ako ne bi trebao da se podsetim desavanja zbog  nekog novog nastavka.

Preporucujem ovu seriju svima koji vole steampunk/ magic zanr. Za ostale ovo je samo jos jedno ponovno crtanje Zil Vernovskog sveta i ideja.

OVA (3 eps) | 2007 | Production: feel.

Ocena: 7.5

Categories: News

Tagged as: , ,

4 replies »

  1. prijatelju dobre su ti recenzije, ali zašto ne napišeš nešto o klasicima kao što je recimo DBZ ili nešto novije poput Chobits i Deathnote… to bi bilo lijepo

  2. Hvala na komentaru. 😀 Odlucio sam se da pisem recenzije o relativno novijim anime serijama, jer one starije i klasike su obradili na milion i jednom fan sajtu.

    Death Note je odavno u planu, a Chobitse nisam ispratio kako treba da bih nesto pisao o tome.

  3. nema veze što su obradili, ja nisam čitao još nijedan review na našem jeziku, a DBZ je legenda za sva vremena.

    btw možeš li mi preporučiti neki dobar izvor na kojem bih mogao skinuti full DBZ sa japanskim govorom i engleskim titlovima ? (ili samo sa japanskim govorom a titlove bih skinuo naknadno)

  4. Ako je anime serija licencirana, tj, otkupljena za zapadno trziste (sto je slucaj sa DBZom), onda funsub grupe skidaju te anime serija sa svojih blogova ili irc kanala.
    Jedino mesto za takve anime serije su neki od poznatih vecih torrent sajtova: Demonoid, Pirate Bay itd.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.