Boardgames

Kralj Kockica & Wonder Woods – recenzija

Sigurno vam se desilo da želite neku igru koja ima jednostavna pravila, lako se postavlja, koju možete da igrate sa bilo kim i još pritom da ne košta mnogo. Klasična nedoumica. Zato ćemo danas pogledati dve igre koje tačno odgovaraju tom opisu i pritom može da ih igra do 5 igrača.

Kralj Kockica

king of the dice

 • Tip: igra sa kockicama
 • Vreme: 20-30 minuta
 • Broj Igrača: 2-5
 • Mehanizmi: bacanje kockica, igra sreće, sakupljanje setova
 • Dizajner:  Nils Nilsson
 • Izdavač: HABA, Games4You
 • Izdato: 2017.

Kralj Kockica (King of the Dice) bi se najlakše mogao opisati kao šašavi jamb. Pred vama je pet stanovnika fantazijskog sveta, svaki sa svojim prohtevima, a vi bacanjem kockica pokušavate da privolite jednog od njih na vašem potezu. Isto kao u jambu imate tri rolanja po potezu, sa sve zadržavanjem kockica koje vam odgovaraju. Svaka karta na sebi ima uslov za “kupovinu” koji se razlikuje između tipova karata, ali i varijanti svake karte, te one koje vrede više poena (broj u uglu) su teže za sakupiti. Na primer, patuljci traže kockice sa istim brojem, trolovi da kockice budu sve iste boje, dok princeze očekuju nizove (kentu). Da, kockice imaju i različite boje na svakoj strani.

kralj kockica

Postoji tu, naravno, kvaka. Ukoliko u svom potezu ne uspete da napravite neku od 5 traženih kombinacija, moraćete da uzmete kartu kazne koja daje negativne bodove. Postoje i karte kojima utičete na druge igrače, ali i samu igru, pa su tako zmajevi negativni poeni koje dajete drugima, dok vam čarobnjaci omogućavaju da uzmete još jednu kartu. Šlag na torti ove kombinatorike su gradovi iznad svake od karata stanovnika. Ako se boja grada poklapa sa bojom lika kog ste osvojili, dobijate i taj grad kao bonus poene.

kralj kockica pravila

Dakle, potpuna bombonica od igre i ne iznenađuje me njena popularnost sada kada sam konačno dobio priliku da je isprobam kroz Games4You izdanje. Iako bi se kao mana mogla navesti totalna nasumičnost (baš kao i u jambu), nećete ni stići da se naljutite na drugog igrača a već ćete biti spremni da odigrate još jednu partiju, pa još jednu i još jednu. Malena kutija je velika prednost ove igre i čini je jako zgodnom za putovanja.

Wonder Woods

wonders woods društvena igra

 • Tip: porodična igra
 • Vreme: 20-25 minuta
 • Broj Igrača: 2-5
 • Mehanizmi: blefiranje, dedukcija
 • Dizajner:  Eli Thomas Wolf
 • Izdavač: Blue Orange
 • Izdato: 2022.

Moram priznati da nisam ni čuo za ovu igru dok mi slučajno nije sletela u kolekciju zaslugom jedne divne osobe i secret santa razmene poklona. Izdavač je makar poznat – Blue Orange, firma čije igre su postavila standard za izdanja namenjena mlađim igračima i porodicama. U kutiji me je dočekao čitav buljuk minijaturnih pečurkica i karata, fina gomilica drvenih tokena jel te. Ali i više nego pristojna igra blefiranja.

wonder woods

Vaš cilj je da naberete najviše pečuraka i sakupite najviše poena. Međutim, vrednost svake pečurkice ne znate tačno, jer se ona određuje kartom koja ostaje tajna do kraja igre i može biti 1, 3, 5, ili 7 poena. Svi igrači dobijaju ostatak karata, tako da već od prvog poteza kreće urnebes nagađanja i gledanja “ispod obrve” jer niko zaista ne zna tačno šta ostali znaju. Da biste ubrali pečurku, postavite svoje korpice u prvu slobodnu kolonu za taj proplanak. Želite da uranite i tako platite manje, ali i da blokirate druge igrače za koje znate da beru te iste pečurke. I to sve tako dok se jedan od proplanaka potpuno ne isprazni.

wonders woods igra

Kako igra odmiče, imaćete priliku da dobijete, ali i sami odate informacije, jer da biste povećali broj korpica (i samim tim ubrali više pečuraka) morate odigrati kartu iz ruke. I to vam je otprilike celo objašnjenje kako se igra Wonder Woods. Isto kao Kralj Kockica, ovo je izuzetno lagana i brza igra, a po našem iskustvu je još bolja za mlađe uzraste jer ima zaista minimum pravila. Doduše, nema ni prilbižno veliki broj kombinacija postavke kao gorepomenuta igra sa kockicama, ali ukoliko tražite igru koju biste mogli da igrate sa svojim podmlatkom, ili jednostavno nešto veoma simpatično, Wonder Woods dobija Pitchwise preporuku.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.