Boardgames

Paranormalni Detektivi – recenzija

Da li tražite igru koja će vam konačno zameniti Cluedo, jednu misteriju koja će vam ramrdati vijuge, vas same, a i biti urnebesna usput? Poželjno nešto za veću grupu igrača i bez komplikovanih pravila? Pa, tako nešto bi mogla da bude društvena igra Paranormal Detectives.

paranormalni detektivi društvena igra

  • Tip: party igra
  • Vreme: 30-50 minuta
  • Broj Igrača: 2-6
  • Mehanizmi: gluma, menadžment ruke, crtanje, prepoznavanje šema, pitanja i odgovori
  • Dizajner:  Szymon Maliński, Adrian Orzechowski, Marcin Łączyński
  • Izdavač: Games4You, Lucky Duck Games
  • Izdato: 2019.

Paranormalni Detektivi je party igra u kojoj će jedan igrač biti u ulozi duha osobe koja je nastradala ili doživela nesreću, dok su ostali naslovni detektivni, odnosno medijumi. Tokom igre ćete pokušavati da ostvarite kontakt sa duhom i dobijete odgovore na to kako je duh stradao i otkrijete sve detalje. Duh, doduše, ne sme direktno da komunicira, već se koristi sredstvima poput Ouija table, konopaca, table za crtanje i špila tarot karata.

Kako su poređenja sa igrom Mysterium nezaobilazna, da odmah raskrstimo – za razliku od pomenute igre, Paranormalni Detektivi od vas ne traže da tumačite karte. Umesto toga, svaki od igrača će na svom potezu odigrati jednu od dostupnih akcija (iz svog ličnog špila, koji se razlikuje između likova) uz postavljanje pitanja duhu. Onda će duh morati, prateći uputstva sa karte da odgovori na to pitanje. Međutim, pitanja ne smeju da budu jednostavna “da/ne” pitanja, već malo komplikovanija od toga i, poželjno, da vam daju detaljniji uvid u to šta se zapravo desilo.

Još jedna bitna stvar je da ovo nije kooperativna igra. Svi za stolom se takmiče da što pre sklope sled događaja koji su doveli do ishoda trenutne priče, odgovarajući što preciznije na 5 pitanja – ko, zašto, gde, kako i kojim oružjem. Zato pitanja koja postavljate duhu ne bi trebalo da budu direktna.  Svako može samo dva puta tokom jedne partije da pokuša da da konačan odgovor. Da, postoji eliminacija igrača, ali se nama za desetak partija desilo samo jednom i to je bilo pred sam kraj ionako. Zanimljiva stvar je da, iako je ovo takmičarska igra, često nam se dešavalo da svi za stolom sarađujemo i zajedno rešimo misteriju. Prosto je tako svima za stolom bilo zabavnije.

Ono što nam jeste zasmetalo, ali je to delom i do ličnih afiniteta i samih scenarija koje smo izvlačili, je što neki od alata nemaju veliku upotrebnu korist. Recimo, dva kanapa koje duh može da umrsi da apstraktno prikažu neki pojam, ili deo table sa mašinom na kojoj se ređaju tri potenciometra i tako kroz asocijaciju objašnjava neki pojam ili osećaj. Scenariji su ipak dovoljno kompleksni da, čak i kada vam neko bukvalno pokaže/nacrta skijaša kako juri ka steni, nećete imati baš celu sliku sklopljenu tek tako.

Igra vam pritom neće tek tako brzo dosaditi niti ćete moći posle par partija da kažete da ste videli sve. Osim što se zasniva na tom socijalnom elementu gde nikada ne znate kako će drugi igrači interpretirati signale koje duh dobacuje sa druge strane stola, imate na raspolaganju i veliki broj scenarija. U kutiji ih dobijate 28, što znači i upravo toliko odigravanja. ALI možete da preuzmete zvaničnu aplikaciju i, osim da kroz nju pratite šta ste sve odigrali, generišete praktično beskrajno scenarija i paranormalnih avantura. Ovo je sjajan način da se igri produži životni vek i stalno učini svežom. Doduše scenariji koje aplikacija generiše su dostupni samo na engleskom jeziku, dok su originalni scenariji i sama aplikacija prevedeni na srpski.

Paranormalni Detektivi su mi bili izuzetno prijatno iznenađenje. Od igre stvarno nisam očekivao puno, možda da će biti “Mysterium koji imamo kod kuće”, a dobio sam igru zbog koje su se prijatelji valjali od smeha kad god smo je igrali. Apsolutno urnebesna i maksimalno lagana za objašnjavanje, ovo je igra koja se lako igra i još lakše preporučuje. Čak i ne morate da je planirate za veče strašnih igara, toliko je otkačena.

Igru nam je za potrebe recenzije ustupio Games4You.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.