Boardgames

Scrabble zabranio 400 psovki i razbesneo profi igrače

Psovati nije lepo, koliko god da može da bude zabavno.

Vulgarnosti se, međutim, nalaze u rečnicima. Samim tim, dozvoljeno ih je i koristiti u društvenoj igri Scrabble (Skrebl). Tako kažu pravila igre, možete proveriti i sami, nismo to izmislili.

Naravno, kada je turnirsko igranje u pitanju, postoje tu dodatna pravila. Između ostalog, organizatori turnira (da, postoje Skrebl turniri) mogu da ograniče rečnik i zabrane određene pojmove za koje smatraju da su neumesni za širi auditorijum. Upravo to je nedavno učinio Mattel, proizvođač ove društvene igre i organizator svih velikih takmičenja u istoj van severnoameričkog kontinenta. Tačnije, preko 400 potencijalno rasističkih reči je od sada zabranjeno za korišćenje na turnirima u ovoj igri. Kako je navedeno u zvaničnom saopštenju, “uvrede po rasnoj osnovi nemaju šta da traže u porodičnoj igri”.

To je momentalno izazvalo besne reakcije organizacije World English-Language Scrabble Players Association (WESPA). Tri člana organizacije su momentalno dala ostavku, dok je u zvaničnom protestu navedeno kako je za potrebe igre uvek bilo nebitno da li je reč uvredljiva za nekoga ili ne, dokle god je postojala u rečniku. Mattel nije objavio pomenuti spisak, te je pretragom na zvaničnom sajtu potrebno proveriti pojedinačne reči pre igranja.

Potpisnik ovih redova nije siguran šta ga više iščuđuje – to što se neko buni što mora da “oladi” sa rasizmom, ili što postoji organizacija profi Skrebl igrača. Svakako se i dalje mogu koristiti brojne “slikovite” reči koje i te kako spadaju u žargon, kao na primer #$#$”& i !”#%$.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Categories: Boardgames, News

Tagged as: , ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.