Boardgames

Nove društvene igre 05.02.2021: Februarske lavine

Naučili smo jednu jako bitnu lekciju – ne preskakati nedelji presek novih igara. Ne baš očekivani, izdavači su neprestano najavljivali nove društvene igre proteklih par nedelja tako da se nalazimo u sred lavine noviteta, najava, tizera i koječega. Morali smo da čak podelimo u više “rata” sve što smo želeli da vam prikažemo, a ovo je samo delić toga.

Ove nedelje vam zato predstavljamo deset, da 10 društvenih igara koje su najavljene ili će se uskoro pojaviti u prodaji.

Red Rising

Red Rising

Red Rising

Džejmi Stegmajer najavio je novu društvenu igru koju će ove godine objaviti njegova izdavačka kuća Stonemaier Games. U pitanju je Red Rising, adaptacija naučnofantastičnih knjiga koje je napisao Pirs Braun. Igrači će predstavljati jednu od 14 kuća iz romana koje se bore za prevlast u društvu, odigravajući karte na tabli i pokušavajući da na kraju partije imaju najjaču kolekciju karata ispred sebe. Pretprodaja ove igre počinje u martu.

Carcassonne: Hunters and Gatherers

Carcassonne: Hunters and Gatherers

Carcassonne: Hunters and Gatherers

Jedna od igara iz Carcassonne serijala dobiće novo izdanje ove godine. U pitanju je Hunters and Gatherers, originalno objavljena 2002. godine kao nezavisna igra. Sadržajno, novo izdanje se neće puno razlikovati od originala, a novost su nove ilustracije i dodatne pločice sa menhirima čijim odigravanjem dobijate dodatni potez. Valjda kad ga kao Obeliks bacite protivniku na glavu ili tako nešto. Igra je treutno u pretprodaji na Z-Man Games sajtu.

Cartographers Heroes

Cartographers Heroes

Cartographers Heroes

Nakon uspešne Kickstarter kampanje, nastavak popularne igre crtanja mapa iz Thunderworks Games lagano ide u štampu, a u julu i u ruke igrača širom sveta. Cartographers Heroes šalje igrače u ratom razorenu zemlju kako bi je istražili i nacrtrali nove mape ovih teritorija. Iako je u pitanju punokrvni nastavak, igra se može kombinovati sa originalnim Cartographers. Broj igrača je još jednom od 1 do 100.

CODEX Naturalis

CODEX Naturalis

Izdavač Luma Imports je dobio ekskluzivna prava za distribuciju engleskog izdanja društvene igre CODEX Naturalis. Originalno objavljena od strane Bombyx, ovo je kartična igra u kojoj ćete pokušavati da nastavite monahove spise u kojima je beležio sva stvorenja iz šume. Interesantno je što karte istovremeno predstavljaju resurse i zone za istraživanje, pa će biti dosta teško donositi odluke kada je svaka karta bitna. Igra izlazi tokom proleća, a Luma Imports ima u planu još engleskih izdanja.

Iberian Gauge

Iberian Gauge

Iberian Gauge

Capstone Games nastavlja po planu sa reizdanjima hitova iz Winsome Games kroz Iron Rails serijal. Sledeća na redu je igra Iberian Gauge, igra u kojoj ćete trgovati deonicama (stonks!) i, naravno, graditi železnicu. Cilj je biti najbogatiji igrač kada se sva železnica izgradi, tako da će dobro planiranje i investiranje biti ključno. Po najavama, igra će biti znatno povoljnija nego što smo očekivali, oko 30€, a izlazak je planiran za jun ove godine.

Rorschach

Rorschach

Rorschach

Još jedna novotarija iz Capstone Games je Rorschach. Znate one fleke od mastila što viđate u filmovima da psiholozi pokažu pa se onda svi misle da li je to lampa, dve osobe kako se ljube, ili samo još jedan leptir? Baš to. Ovo je timska party igra a koristićete pomenute mrlje kako biste, kroz igru asocijacija, svom timu objasnili zadati pojam. Međutim, protivnički tim takođe može da pogodi koja reč označava koju mrlju i ukrade poene. Videćemo koliki će haos za stolom biti kada igra stigne u prodavnice tokom juna.

Not Alone: Sanctuary

Not Alone: Sanctuary

Not Alone: Sanctuary

Igra paranoje i bežanije od vanzemaljaca Not Alone uskoro dobija još jednu ekspanziju. Not Alone: Sanctuary donosi naslovnu tablu i žeton, pet novih lokacija i još dodatnih karata. Nova tabla će biti još jedan način da igrači pobede vanzemaljca, kao i da spasu preživele i tako dobiju neke zanimljive bonuse. Ekspanzija će se pojaviti u prodaji krajem februara u izdanju Stronghold Games.

Aggretsuko Work/Rage Balance

Aggretsuko Work/Rage Balance

Aggretsuko Work/Rage Balance

Renegade Game Studios početkom marta objavljuje licenciranu društvenu igru zasnovanu na popularnom japanskom crtaću Aggretsuko. U Aggretsuko Work/Rage Balance, pokušavaćete da održite unutrašnji mir odigravanjem pravih karata, ili da jednostavno eksplodirate i onda se snalazite kako znate i umete. U pet rundi, koje odgovaraju danima u nedelji, moraćete da odradite sav posao i iskoristite sve karte iz ruke inače ostajete prekovremeno na poslu. A to nije dobro za unutrašnji mir.

Mekhane

Mekhane

Mekhane

Pripovedačka društvena igra iz Cranio Creations uskoro dobija izdanje na engleskom jeziku. U Mekhane ćete biti bogovi koji pletu priče i sudbine likova na tabli. Svaka runda je ujedno i poglavlje priče, a svako poglavlje će se završavati odabirom ko će preživeti a ko ne. Cilj je malo neočekivan – želite da imate što manje živih podanika na kraju partije. Ako vam ovo deluje interesantno, obratite pažnju na igru tokom marta kada stiže na police.

Hashi

Hashi

Hashi

Nemački izdavač, a igra sa temom Japana. Upravo to je Hashi, igra crtanja mostova po japanskim ostrvima. U svakom potezu ćete odigrati kartu koja će vam naglasiti koliko mostova morate postaviti u potezu, kao i broj koji upisujete na ostrvo do kog ste došli. Jednostavna, ali nimali lagana mozgalica koja bi uskoro trebalo da se pojavi u prodavnicama širom Evrope u izdanju NSV.

Koje društvene igre su vaši favoriti? Da li planirate da kupite novu igru ovog mesca i koju? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.