Articles

Pobedite na svojim izborima u ovih 5 igara

Izbori i politika. Uvek žučna tema mnogih diskusija posle nekoliko čašica, ali i neretko tema za društvene igre. Dizajneri i proizvođači igara su odavno uvideli da igrači nemaju problema sa praznim obećanjima i laganjem saigrača bez treptanja, pa je nekako logično bilo i da se političke društvene igre rasprostrane na razne načine.

Mi smo, eto, potpuno neočekivano i ničim izazvani (khm) odlučili da proverimo koje sve političke društvene igre postoje i u parlament pošaljemo one koje imaju posebno interesantne teme i mehanike. Potpuno nepristrasno, naravno, uz budno oko nezavisnih posmatrača i trostruko brojanje glasova. Kako i priliči. Bez daljeg odlaganja, ovo su društvene igre kroz koje možete videti kakva je muka postati i biti predsednik.

Junta

Junta

Junta

Biti El Prezidente jedne banana republike nije lako. Ne samo što morate svakodnevno grejati tu veliku fotelju, već se borite i sa privatnicima koji na sasvim pošten način i možda malo puškaranja žele da vas smaknu sa te udobne fotelje. I pritom nema ništa od tih banana, sem u naslovu, a baš su vam se prijele. E pa, u ovoj igri ćete postati pomenuti glavešina, dodeliti zadatke poslanicima i nadati se da nećete završiti u lisičijem potoku kada dođe sezona izbora. Junta je suvi klasik, stara preko 40 godina, a fantastična je igra skrivenih akcija, muljaža ispod i iznad stola, kao i uvek divnog zabadanja noževa u leđa. Naravno, pobednik je onaj na čijem ofšo računu u Švajcarskoj osvane najviše pezosa. Kako drugačije…

Pax Pamir 2nd Edition

Pax Pamir 2nd Edition (PHOTO: @Triangulate (BGG))

Pax Pamir 2nd Edition (PHOTO: @Triangulate (BGG))

Ako želite da učestvujete u periodu tokom 19tog veka koji se zvao “Velika igra” i da stvorite novu avganistansku državu na sto će definitivno sleteti Pax Pamir. Ovo je politička igrarija u kojoj evropske sile koriste Aziju kao teren za međusobno nadmetanje i merenja svojih egoa. Gledano iz perspektive afganistanaca bićete u ulozi domaćih političara koji će snobovske evropske sile manipulisati i koristiti za svoje potrebe. Pax Pamir je klasična igra pravljenja tabloa, drugim rečima realizovanje vaših političkih ambicija. Da bi ste preživeli politički pakao sklapaćete koalicije jer se na kraju svakog kruga, za pobedničke poene, proverava da li postoji dominantna koalicija.  Dok budete odmeravali političke snage igra će vas ponešto naučiti o istoriji. Boardgame Geek je2019. godine nominovao Pax Pamir za Golden Geek nagradu  za najbolju igru godine, najbolju stratešku igru, najinovativniju igru i igru sa najboljom prezentacijom.

The Republic of Rome

The Republic of Rome (PHOTO: @marktb1961 (BGG))

The Republic of Rome (PHOTO: @marktb1961 (BGG))

Nisu samo predsednički izbori trenutna tema. Tu su i izbori za parlament, da ne kažemo senat. The Republic of Rome se bavi rimskom istorijom, tačnije simulira politički sistem i senat tokom perioda republike. Igrači su u ulozi raznih fakcija u senatu koje kontrolišu močne familije iz tog doba. Boriće se za nove pristalice, gurati svoje ekonomske mere, gurati svoje ljude u državne kancelarije i truditi se da drže vojsku pod svojom kontrolom. Dok sve ovo rade za svoju korist, moraju, takođe, raditi zajedno čuvajući Rim od raznih nedaća – ratova, gladi, nezadovoljnih građana i starog dobrog bankrota. The Republic of Rome je igra puna pregovaranja, glasanja i izdaje, smeštena u zanimljiv istorijski period koja je, iako kompleksna, dobila Origins nagradu 1990. godine.

1960: The Making of the President

1960: The Making of the President (PHOTO: @electricvomit (BGG))

1960: The Making of the President (PHOTO: @electricvomit (BGG))

“Nekada istoriju jedne nacije definiše odnos između dve individue.” Ovaj natpis na poleđini kutije 1960: The Making of the President odlično opisuje legendarnu bitku dva američka kandidata na predsedničkim izborima – Džona Kenedija i Ričarda Niksona. Od prijateljstva, ova dva giganta su postali ljutiti protivnici, a to će vam ova istorijska društvena igra jako dobro predstaviti. Logično, ovo je igra za dvoje, te ćete morati da izaberete stranu i krenete u političku kampanju uzduž i popreko US of A. Da li ćete se slikati na otvaranju nove samoposluge, izvlačiti nejač iz snegom zavejanog autoputa, mahati publici tokom izgradnje novog mosta, donirati respiratore bolnici… Zavisi samo od vas. Igra vam daje dosta prilika da izmenite tok istorije i, donekle, iz prve ruke vidite kakva je muka voditi političko-propagandni program jedne od najvećih zemalja razvijenog sveta.

Copycat

Copycat (PHOTO: @radiofyr309 (BGG))

Copycat (PHOTO: @radiofyr309 (BGG))

Fridman Frizea znamo po dve vrlo ključne činjenice – gospodin jako voli zelenu boju (i često farba kosu tako) i nazive na slovo F. Copycat, odnosno Fremde Federn, je bio njegov izlet u svet političkih igara, igra koja će vas voditi kroz kožu političara tokom sakupljanja sredstava za vođenje kampanje i, konačno, izbora za predsednika. Igračima sa ovih prostora će ta jurnjava ka predsedničkoj fotelji izgledati poprilično poznato – imaćete svoje podanike, kupovaćete diplome renomiranih fakulteta, snalaziti se kako znate i umete da taj poslednji ključni glas obezbedite i pređete cenzus. Što bi se reklo, cilj opravdava sredstva, pa je dobro i da se tih (novčanih) sredstava usput dokopate. Kartična igra sa prezabavnim ilustracijama i, još jednom, dobro poznata svakome ko je upoznat sa ovdašnjom političkom scenom.

Watergate

Watergate ( PHOTO: @henk.rolleman (BGG))

Watergate ( PHOTO: @henk.rolleman (BGG))

Dok se davimo u tabloidima i marginalizovanju novinara, štampanih i drugih medija vreme je da odigramo jedan Watergate. Ili ga možemo nazvati – pukla bruka! U eri kada nije bilo fejsbuka, lažnih vesti i letećih automobila, Frosted Games nam rekreira situaciju u kojoj je jedan predsednik “kiksnuo” nakon čega su novinari odlučili da isteraju istinu na videlo. Watergate je igra za dva igrača u kojoj je jedan u ulozi administracije američkog predsednika Ričarda Niksona dok se drugi latio diktafona i pisaće mašine i predstavlja novine The Washington Post. U igri cimanja napred-nazad, novinar će na tabli koja predstavlja plutanu tablu (HA!) postavljati dokaze, doušnike i čaršijske priče sa ciljem da sve to poveže u jednu koherentnu priču koja, gle čuda, za glavnu zvezdu ima predsednika Amerike. A predsednik će pokušavati da održi dobar ugled kod naroda i glasača, osujeti novinare koji bi da znaju baš sve i nekako dogura do kraja mandata. Watergate je nedavno osvojio Golden Geek nagradu za najbolju igru za 2 igrača.

Koja je vaša omiljena politička igra sa temom izbora? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

1 reply »

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.