Boardgames

Deo vikinške društvene igre pronađen u Britaniji

Foto: Džef Vič

Društvene igre verovatno nisu među prvim pojmovima koji padaju na pamet kada se spomene termin “vikinzi”. Ali, nakon najnovijeg arheološkog otkrića, to bi moglo da bude promenjeno iz korena.

Na Svetom ostrvu u Nortamberlendu, na iskopištu blizu Lindsifarna, naučnici su iskopali staklenu figuricu za koju je, nakon istraživanja, utvređno da je deo drevne društvene igre koju su na tlo Velike Britanije doneli Vikinzi.

Kako dalje prenose svetski mediji, arheolozi zaslužni za ovo otkrće pretpostavljaju da je plavo-bela figura služila za Hnefatafl, drevnu društvenu igru koja u prevodu glasi “kraljev sto”. Teorija je da su Vikinzi igrali društvene igre i čak su njihove omiljene igre bile sahranjivane uz ostale dragocenosti sa njima, što upravo sugeriše da je tu bio grob palog ratnika.

Naučnici još uvek nemaju odgovor na pitanje da li je ona napravljena u Britaniji, ili je pripadala nekom vikinškom osvajaču, s obzirom na to da je pronađena u rovu koji je napravljen u osmom ili devetom veku. Iako poreklo same figurice nije poznato, jasno je da je napravljena pod direktnim uticajem nordijske kulture. Ovo naučnici vide kao pouzdan dokaz da je ona svoj put ka britanskim ostrvima pronašla mnogo pre nego što su sami Vikinzi kročili na njihovo tlo.

Šta vi mislite o tome? Da li je ovo stvarno figura iz društvene igre ili samo neobičan komad nakita?

 

Categories: Boardgames, News

Tagged as: ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.