Boardgames

Oriflamme, Discovery: The Era of Voyage, Red7- recenzije

Ako nas pratite redovno, znate da društvene igre u malim kutijama uvek nalaze mesto na našem stolu i rancu kada se negde putuje. Posle reda blesavih igara i kuvanja supe, između ostalog, došao je red na još jednu trilogiju mini recenzija, ali ovoga puta okrećemo se suvoj strategiji.

 • Tip: kartična igra
 • Vreme: 15-30 minuta
 • Broj Igrača: 3-5
 • Mehanizmi: menadžment ruke, rešavanje konflikta odigranim kartama
 • Dizajner: Adrien Hesling, Axel Hesling
 • Izdavač: Studio H
 • Izdato: 2019.

Ako tragate za kratkom igrom koja oslikava spletke i borbu za prevlast na francuskom dvoru u srednjem veku, Oriflamme je igra za vas. Do 5 porodica/ igrača, predstavljenih sa 10 karata će se boriti za uticaj na dvoru. Ova borba je predstavljena odigravanjem po jedne karte u svakom krugu, licem na dole, nakon koje sledi razrešenje jedne epizode ove kvazi serije. Igrači raspolažu istim setom karata ali se 3 na početku partije nasumično izbacuju. Na raspolaganju su im između ostalih i kralj, naslednik, vojnik, plaćeni ubica i mnogu drugi. Kada se karte odigraju, karte na talonu se rešavaju. Karta koja je licem na dole može tako ostati i dobiti dodatni uticaj. One za koje se igrači odluče da ih okrenu izvršavaju svoju veštinu. Kralj donosi dodatni uticaj, vojnik ubija kartu do sebe, plaćeni ubica eliminiše kartu na početku ili kraju reda i tako dalje. Kada se sve karte odigraju, prebroji se uticaj i proglasi se pobednik.

Oriflamme

Oriflamme

Oriflamme ima šmek Citadels igre ali je znatno brža i kompaktnija bez elemenata eliminacije igrača u rundama. Tri karte koje svaki igrač izbaci na početku su prigodan način za stvaranje asimetričnosti, jer je svaki igrač primoran da igra što bolje može sa preostalim kartama. Informacije o eliminisanim kartama su dostupne svima te je moguće donekle isplanirani moguće poteze i proniknuti u identite karata koje stoje neotkrivene na talonu i već nekoliko krugova skupljaju uticaj.

Ilustracije karaktera kao i vojnih banera koji predstavljaju familije su sjajne. Karakteri su identični za sve porodice radi brže identifikacije što je sasvim korektno. Igra ima i dodatne kartice sa referencom svih 10 karaktera za svakog igrača što mi u redakciji uvek podržavamo. Jedina zamerka nam je na pakovanje, koje je malo nespretno. Kutija se otvara odozdo, kao fioka, što može dovesti do prosipanja sadržaja pri preuzimanju sa police.

Studio H je u malu kutiju spakovao svet intriga na i oko dvora za pet igrača, koja posle nekoliko odigranih partija pokazuje svoje pravo lice i sasvim solidnu stratešku dubinu.

 • Tip: ekonomska igra
 • Vreme: 30-45 minuta
 • Broj Igrača: 2-4
 • Mehanizmi: modularna tabla, uticaj na lokacije, preuzimanje i dostava
 • Dizajner: /
 • Izdavač: EmperorS4
 • Izdato: 2015.

A sada, malo istorije. I trgovine po lepom plavom moru. Ali, ne po Mediteranu, već internacionalno, pravi eksport-import kakav je bio pre vjek i vjekova kada je trgovina još bila mlada, a carinici manje lepljivih prstiju. Discovery: Era of Voyage dolazi nam iz dalekog Tajvana. U pitanju je mala, slatka kutija koja staje u džep, ali donosi poprilično zabave za sto. Vozićete brodiće u krug, trgovati i poprilično “muljati” kako biste raširili uticaj po arhipelagu.

Discovery Era of Voyage

Discovery: Era of Voyage

Po sredi je iznenađujuće duboka slagalica sastavljena od nešto karata i drvenih brodića. Svaka luka je prilika da zgrabite besplatni resurs – voće, biber i zlato (ili kako smo ih mi zvali – narandže, grožđe i banane). Dalje ćete to što pokupite koristiti na drugim lokacijama da pretvorite u novac, druge resurse ili poene. I tako, jel te, jurite ka pobedi. Kada brodić jednom pokrenete da ide u krug, ne možete ga okretati, već samo ići 1-2 polja u tom smeru, ili više ako platite dukate. Komedija nastaje kada svi paničnu jurcaju nazad u centralnu luku da bi mogli da pokupe dukat i, nakon toga, obrnu smer kretanja. Jer, a ovo je najbolja kvaka igre – ako stanete u luci u kojoj ima drugih igrača, svakome morate dati po dukat. I posle se ne isplati biti carinik.

Vrlo brzo igra postaje jako kompetitivna, jer trošenjem resursa na lokacijama povećavate svoj uticaj na taj gradić i, samim time, sa sledećim posetama vas očekuju bolje nagrade. Čim neki stavi svoj treći grb na ostrvo, najuticajniji je preduzetnik i niko drugi više ne može tu da se zapljune. Lako dolazi do situacija da igrač, koji je inače kaskao za svima, uspe da preokrene partiju u svoju korist jer niko nije obraćao dovoljno pažnje na ostrva po kojima je ovaj trgovao.

Discovery je zaista lepa mala igra. Vrlo pregledna ikonografija, pravila koaj se objasne za minut i malo zauzeće stola znače da možete da je igrate u gotovo svakoj prilici. Prijatno iznenađenje i razlog zašto jedva čekamo da zaigramo još EmperorS4 izdanja.

Red7

 • Tip: porodična igra
 • Vreme: 5-30 minuta
 • Broj Igrača: 2-4
 • Mehanizmi: menadžment ruke, skupljanje setova, eliminacija igrača
 • Dizajner: Carl Chudyk, Chris Cieslik
 • Izdavač: Asmadi Games
 • Izdato: 2014.

Dizajner Karl Čadik je većini poznat po relativno kompleksnim kartičnim igrama kao što su Glory to Rome i Innovation, ali je u slučaju Red7, zajedno sa Krisom Česlikom kreirao malenu, zabavnu igru u kojoj može svako da uživa. Red7 je apstraktna, kartična igra u kojoj će igrači odigravanjem karata iz ruke koje će im uvećavati tablo (paletu) i/ili menjati pravila, pokušavati da pobeđuju na kraju svog poteza. Svaka karta ima na sebi tri informacije; broj od jedan do sedam, boju i pravilo koje određuje čija paleta je trenutno najbolji. Tako će početno pravilo od igrača tražiti da ima najveću kartu, gledajući i broj i boju koje takođe imaju svoju “snagu”, dok će neka druga pravila možda zahtevati što više karata iste boje, parnih brojeva ili što duži niz. Ako igrač nije u stanju da sa odigranim kartama pobeđuje na kraju poteza, ispada iz partije i ostali igrači nastavljaju sve dok ne ostane samo pobednik.

Red7

Red7

Pored ovih osnovnih pravila, igra ima i napredni i ekspertski mod. Napredni mod dodaje povlačenje karata iz špila kada odigrate brojku koja je veća od broja karata u vašoj paleti, ali i spoj više partija u kojima igrači skupljaju poene iz igre u igru. Ekspertski mod uključuje dodatna pravila kroz neparne kartice koje vam dodaju mogućnost prebacivanja karata iz palete na špil za menjanje pravila, izvlačenje dodatnih kartica, itd. Dok napredni mod uz minimalnu izmenu pravila dodaje nove taktičke elemente i na lep način produžava, prekratke partije, ekspertski mod se čini kao dodatak koji je potpuno nepotreban za ovaj vid igre.

Red7 je malena i jeftina igra koja je odličan dodatak svakoj kolekciji. Iako u svojoj osnovni može podsećati na Fluxx, za razliku od dotičnog Red7 je dobra igra koja nikada neće na stolu ostati predugo i smučiti se igračima. Osnovnu partiju možete završiti za toliko malo vremena da je bez problema možete koristiti kao način da odaberete ko će biti prvi igrač u nekoj ozbiljnijoj igri, dok će napredni modul potrajati tek nekih 20-tak minuta, a pravila možete svakome objasniti dok promešate karte.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.