Articles

Male tajne neupućenog Game Mastera – Malokalibarske čarolije

Da li da uzmem “Osrednje Korisnu Čaroliju Koju Ću Možda Nekad Upotrebiti” ili fajerbol za sve pare? GM Neznalica vam otkriva najbolje “glupe” mađije za Dungeons & Dragons!

Moram da priznam da se ne razumem baš mnogo u D&D. Kad vidim šta ljudi sve rade sa čarolijama, kako prave kombinacije, kako urlaju na one koji ne biraju “optimalne” magije, ništa meni tu nije jasno. Posebno kad je posredi odnos između “korisnih” (čitaj – ubojitih) i “rolplej” (čitaj – beskorisnih) magija.

Korisno – Nekorisno

No, od toga ne pati isključivo DijeNdi, gotovo svaki sistem RPGa ima jednu vrstu nejednakosti kad se porede bojne i “one druge” čarolije. Nekad je prevaga više na strani “nekorisnih” magija, pa u brojnim, istina – starijim – sistemima postoje specijalizovane magije koje uglavnom zamenjuju ili nadopunjavaju veštine, pre nego što se dele na borbene i, recimo, pomoćne. 

artwork: devianart

S obzirom da su knjige magija odavno preorali raznorazni nikogovići željni da steknu više moći no što je to zabavno, ne zamerite mi ako – iz ugla gejmastera – prokomentarišem koje bi to Dijendi Pet magije mogle da budu zastupljenije, osim klasične palete ubitačnosti (medžik misajl, eldrič blast i tako to).

Neviđeni sluga (Unseen Servant)

Ovo vam je tipična mađija za koju će svi reći, pa da, viš’ kako smo kreativni, može ovo, a može i ono, ali je niko neće zapravo odabrati na početku igre, po princpu – mrš’ bre imam tri mađije i jedan slot, odbij! (od tri čarolije, između dva odmaranja može samo jednu da ispali – prim. prev.)

Elem, ovaj sluga je nevidljiv, nema oblik ali zaprema prostor. Može da obavlja jednostavne radnje i ostaje u relativnoj blizini gospodara. Zloupotreba ove čarolije bila bi da se postavi ispred nekog i primi udarac. Može da bude (jednokratni) čistač mina i zamki. Zamišljen je da bude baš to što mu ime kaže, čarobnjakov sluga koji obavlja sve one prizemne radnje koje jedan volšebnik ne mora. 

Kreativniji oblici upotrebe bili bi: punilac samostrela, lučonoša, grenadir, strašilo, te pomoćnik u obavljanju svih akcija (Aid Another) koje ne zahtevaju ‘trained only’ veštine, a to je podosta radnji!

Katapult (Catapult)

Okej, ovo nije kantrip, ali… savršeno precizno leti do 30 metara i ako pogodi živo biće (DEX spašava), udara 3d8! Međutim, može se upotrebiti na razne načine, od bacanja kuke na zidine zamka, preko bacanja flašice kakvog toksičnog ili zapaljivog materijala, sve do vrećica soli ili brašna za slučaj da sumnjate da se kakvo nevidljivo biće šunja oko vas. Inventivniji magovi mogu da koriste ovu čaroliju da proizvedu “uklete” predmete, da izbiju oružje protivniku iz ruku, da obore koplja i džilite ili nedajbože kamenčuge koje džinovi voledu da bacaju. 

Zaštita od oštrica (Blade Ward)

Svi se kunu da je ovo sasvim beskorisna magija. Traži celu akciju, traje jedan potez, prepolovljava rane od oružja. Zar nije pametnije da čarobnjak naprosto bežii od opasnosti ili pokuša da izbegava protivnika (Dodge). Matematika kaže da je napad uz disadvantage bolje nego smanjivanje snage povrede (Damage Reduction). Tačno je, ukoliko čarobnik ima pristojan AC (oklop). Ovu magju ne treba lako odbacivati. Osim zgodne upotrebe za izbegavanje povreda od zamki u tamnicama, prilično je korisna kad se čarobnjak nađe u (ne)prilici protiv neprijatelja koji ima više od jednog napada ili kakvoj drugoj situaciji kada je najvažnije ostati na nogama.

Neki su čak našli da je zgodna u kombinaciji sa drugim magijama (Blade Ward + Armor of Agathys + Hellish Rebuke), ali za to ćete morati da pitate nekog iskusnog vešca (Warlock).

Svetla koja plešu (Dancing Lights)

Sad će znalci da se udare po čelu, zariju lice u šake itd. Zaista, magija “Svetlost” (Light) je mnogo “korisnija”, ali svetalca koja đuskaju imaju daleko više upotreba, što ih čini prigodnijim izborom u raznim prilikama. Za početak, svetala ima četiri, mogu da se kreću, mogu da se spoje tako da liče na kakvo biće, mogu da izgledaju kao baklje, fenjeri ili naprosto svetleće kugle. 

To znači da mogu da budu pokretno osvetljenje, mamac ili varalica za one koji vas prate/love/čekaju u zasedi, a korisna su i pri istraživanju pećina i velikih prostorija. Zbog pravila za osvetljenje, ova svetla su veoma zgodna da bića koja vide u pomrčini dobiju značajnu prednost nad onima koji vide samo pri jakom svetlu.

Ali glavna prednost ove čarolije je – komunikacija. Razne taktičke pogodnosti proizilaze iz činjenice da u savremeno doba ratnici mogu da se dogovaraju sa velikih udaljenosti. Zamislite da su vaši likovi crni vilenjaci, ili bar da su kakvi inteligentni ratnici koji su razvili sistem znakova. Ova svetalca bi mogla da služe za signalizaciju! Čak i uprošćenom primenom, kao signalna svetla, mogu da budu fantastična za koordinisanje napada, davanje znakova artiljeriji/strelcima i tome slično.

Zapovest (Command)

Sveštenici ima da leče. Šta će im koji vrag neka tamo beskorisnost od magije. Ta komanda, prvo mora da bude jedna reč, onda mora da bude na jeziku koji žrtva razume, pa ne sme da bude štetna po metu ove čarolije, a to sve pod uslovom da pukne WIS. Meh.

Ipak, ništa epskije od sveštenika koji urla POKAJ (SE) i žrtve koja pada ničice na kolena, otvarajući se za brutalne napade ostatka družine. Osim predloženih komandi STANI, DOĐI, BACI (to iz ruku), PADNI, BEŽI, inventivna upotreba ove čarolije mogu biti i sledeće reči (i izrazi):

  • MOLI (se), otkriva kome je žrtva odana ili kojoj crkvi pripada
  • SKINI (se), siguran sam da vidite prednosti 
  • GOVORI, ko zna možda postoji šansa da žrtva izbrblja kakav plan ili ono što mu je na umu a ne bi hteo da kaže
  • KOPAJ, bolje mačem u zemlju nego na družinu
  • JEDI (npr. pitu u kojoj je otrov), naravno može i PIJ ako žrtva drži čašu za koju ne zna da je puna otrova

Jedan igrač je tokom bitke rekao demonu da “IZGUBI!” bitku, a pošto je prsnuo WIS, demon je naprosto morao da smisli način da što pre tako i postupi, te je uskočio u drugu dimenziju i (zauvek) nestao. Da je komanda bila STANI ili PREDAJ (se), igrači bi samo dobili jednu rundu prednosti i ništa više. 

Eh, nekad je ta jedna runda i presudna.

A vi? Imate li neke omiljene kombinacije čarolija koje nisu uobičajene? Zloupotrebljavate li čarolije ili se držite duha namere u kojoj su napisane? Da li su iluzije svemoćne? Da li je nevidljivost prejaka? Koje čarolije nikad niste probali? Pište nam, a mi ćemo vas voleti.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.