Articles

Papir-Štampač-Makaze: Oaxaca, Tinyforming Mars, Tussie Mussie

Junski PŠM vas stavlja u ulogu meksičkih porodica u borbi za naklonost turista, kosmonauta u pokušajima da teraformiraju Mars i viktorijanske gospode i dama koji su stvorili jezik predstavljen cvećem.

bg_oaxaca_01

Oaxaca ima nešto više komponenti nego što je uobičajno za rubriku, ali nije teška za pravljenje.

Oaxaca

Oaxaca je kartična igra sa kockicama koja se posle uspešne KS kampanje našla u rukama bekera pre oko godinu dana. Nije uspela da postane ogroman hit, ali uz veoma lepe i šarene ilustracije i zanimljive i brze mehanizme, osvojila je srca onih koji su je kupili.

Oaxaca je nešto veći PnP u odnosu na ono na šta smo vas navikli u PŠMu. Igra se sastoji od oko 150 kartica i par tabli. Pored ovoga trebaće vam i veći broj drvenih markera za resurse kao i nekoliko kockica za bacanje.

Pored pune PnP verzije koja je mogla da se pazari kroz KS, igra na svojoj BGG stranici nudi i besplatnu varijantu u boji, koja takođe izgleda odlično.

bg_tinyformingmars_01.jpg

Tinyforming Mars zahteva od 10-20 kartica u zavisnosti od toga na koju se verziju odlučite.

Tinyforming Mars

U poslednjih mesec, dva, na BGGu je nastala ideja Project SHRINKO u kojem se amaterski dizajneri trude da naprave umanjene verzije poznatih velikih igara. Jedna od igara koja je i pokrenula celu ideju je Tinyforming Mars koji pokušava da u što manje karata, komponenti i minuta dočara atmosferu svog velikog brata.

Tinyforming Mars je igra za jednog ili dva igrača i pored odštampanih 10-tak karata, trebaće vam i 30tak malih drvenih kockica različitih boja.

Igra sada ima i svoju BGG stranicu na kojoj možete besplatno skinuti PnP igre i malene ekspanzije.

bg_tussiemussie_01

Tussie Mussie je lagana i brza igra povlačenja karata.

Tussie Mussie

Ako vam je dosta pretoplog Meksika i znojenja u astronautskim odelima, možete se preseliti u kišovitu Englesku 19-og veka i pričati sa drugim ljudima – cvećem. Naime, Floriografija ili jezik cveća je “jezik” stvaran kroz hiljade godina naše istorije, ali je pravu procvat (he-he) doživeo u Viktorijanskoj Engleskoj. Ideja se svodi na to da svaki cvet predstavlja neku frazu, pa tako crvena lala govori “Volim te”, a karanfil da se ne slažete s nečim.

Igra Tussie Mussie pokušava da ovaj suptilan način konverzacije prenese u mehanizme povlačenja karata i skupljanje seta u čemu manje ili više uspeva.

Dizajnirana od strane trenutno jako popularne Elizabeth Hargrave (Wingspan), Tussie Mussie je jedan od pobednika GenCan’t “konvencije” i izdat je od strane ButtonShy-a. Igru možete u low-colour varijanti besplatno skinuti na sajtu PnP Arcade, mada je realno očekivati i verziju u punoj boji u narednih mesec, dva, kada KS bekeri počnu da dobijaju svoje kopije.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.