Articles

Papir-Štampač-Makaze: Orchard, Maquis i Sprawlopolis

U novom izdanju rubrike Papir-Štampač-Makaze smo spremili dve veoma aktuelne solo igre, kao i jednu kooperativnu u kojoj će uživati svi oni kojima se svideo Circle the Wagons, već opisan u prethodnom broju.

bg_orchard_01jpg

Orchard: A 9 card solitaire game

Orchard

Orchard: A 9 card solitaire game je dobitnik Golden Geek Award 2018 nagrade za najbolju PnP igru kao i pobednik BGG takmičenja za najbolju igru od 9 karata. Verovatno i zasluženo jer igra sa ovako malo komponenti nudi brzu i laganu zabavu koju možete igrati u roku od 10-tak minuta bilo gde.

Igra je, kao i sve one namenjene za BGG takmičenja, potpuno besplatna da se preuzme sa svoje stranice na sajtu, mada je budući izdavač Side Room Games najavio Kickstarter za ovu godinu. Pored jedne strane kartica, igrači će morati da obezbede i 15 kockica u tri različite boje.

bg_maquis_01

Maquis

Maquis

Još jedna igra koja se proslavila na Golden Geek Awards-u je i Maquis. Doduše, “samo” nominacija i to još (sada već) davne 2013. godine. U ovoj solo mozgalici igrate kao organizator francuskog otpora tokom Drugog svetskog rata. Uz mehaniku postavljanja radnika izvršavate nasumično odabrane zadatke i izbegavate kolaboracionističku miliciju i nemačke vojnike. Kod svih ljubitelja serije Alo, Alo (ili Otpisani) igra će probuditi lepe nostalgične trenutke, dok bi ostalima trebalo da bude zabavna zbog svojih zanimljivih mehanizama.

Nešto teža za napraviti od svega dosada pomenutog, Maquis osim karata ima i malu tablu kao i nekoliko pločica za praćenje resursa.

Igra je trenutno na Kickstarteru, a autor je velikodušno podelio PnP fajlove i za najnoviju verziju na BGG stranici.

bg_sprawlopolis_01

Sprawlopolis

Sprawlopolis

ButtonShy smo već pominjali kao jednog od izdavača koji omogućava kupovinu PnP verzija njihovih igara. Često ćete imati prilike da čitate o njihovim naslovima u okviru ove rubrike, pa je tako u prvom broju pomenut Circle the Wagons, a ovaj put od strane istih dizajnera dobijamo i Sprawlopolis.

Kooperativna igra, koja nam kao i njen prethodnik donosi odigravanje karata i građenje grada, a način bodovanja donosi kroz nasumične zadatke, Sprawlopolis je odlično zamišljen, veoma portabilan i prilično brz. O popularnosti i kvalitetu igre govori i činjenica da je izdavač i sa ove naše strane Atlantika, Quined Games, odlučio da je uvrsti u svoj katalog.

Fajlove za osnovnu igru sastavljenu od 18 karata, kao i nekoliko manjih i većih ekspanzija možete kupiti na ButtonShy sajtu.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.