Boardgames

Nedeljne vesti 22.3. – 29.3.2019: Autobus stiže posle dvadeset godina

Tema ovonedeljnih vesti definitivno je putovanje. Najavljena je tako igra koja nas vodi na put ka gradu vina i lepe arhitekture, igra koja je putovanje kroz (alternativnu) istoriju, jedna igra o ronjenju i jedna igra u kojoj bukvalno igrate kao autobus. Bukvalno. Šalimo se za poslednje, ali je svakako najveća vest povratak igre Bus posle čitave dve decenije i udruživanje izdavača sa Splotter Games čije igre su pravo malo blago ovog hobija. A kakva vas sve blaga očekuju pročitajte u nastavku.

BUS 20th Anniversary Edition

BUS 20th Anniversary Edition

Splotter Spellen je poznat po svojim teškim, nepraštajućim ali fantastičnim igrama. Isto tako i teške za pronaći i kupiti jer se štampaju retko i u relativno malim tiražima. Bus je originalno izdat 1999. godine a dizajnirali su je Jeroen Doumen i Joris Viersinga, proslavljeni duo koji je zatim kreirao Food Chain Magnate, Antiquity, Indonesia i mnoge druge igre. Tema igre je razvitak javnom prevoza u gradu a igrači kupuju autobuse, kreiraju nove autobuske linije i šteluju servise da pokupe putnike pre konkurencije. Nakon originalnog štampanja, Bus je, kao i mnoge Splotterove igre, postao težak za nabavku. Predstojećeg oktobra je 20 godina od prvog izdanja te se Capstone Games odlučio da uradi reizdanje i distribuciju. Nove ilustracije je radio Dan Van Paridon (The Estates, Wildcatters) a Bus: 20th Anniversary Edition će biti pušten u prodaju na oktobarskom Essen Spiel 2019 sajmu.

Flotilla

Flotilla

WizKids će nas sa novom pomorskom igrom odvesti kroz alternativnu istoriju. Flotilla je smeštena post-nuklearne ’50. godine prošlog veka. Posle testova atomskih bombi, mora su porasla i tako je nastao naslovni grad, koji plut na sred mora. Igrači će pokušati da od onoga što uspeju da nađu izgrade bolji svet za svoju posadu, ali i da dodaju svoj brodić masivnom gradu i pokušaju da postanu vođe neke od gildi. Flotilla stiže u prodavnice tokom oktobra.

Unearth: The Lost Tribe

Unearth: The Lost Tribe

Ovog leta stiže prva ekspanzija za Unearth iz Brotherwise Games. Unearth: The Lost Tribe uvodi izgubljeno pleme koje se krilo u kanjonima nakon što je Tama uništila njihov svet. Igra će tako biti proširena novim ruševinama, čudima i kartama, kao i novom vrstom resursa. Takođe će broj igrača biti povećan na 5, a biće uvedena i solo varijanta u kojoj će igrač, kroz kampanju sačinjenu od sedam scenarija, morati da se izbori protiv Tame u ovom neobičnom svetu. Interesantno je da će ekspanzija biti u minimalističkom pakovanju i moći da se bez problema ubaci u kutiju osnovne igre, a u prodaji će se naći tokom jula.

Passtally (PHOTO: analog lunchbox)

Passtally (PHOTO: analog lunchbox)

Dizajner Masaki Suga je za Pandasaurus Games osmislio igru Passtally, slatku malu igru za dva do tri igrača u kojoj ćete slagati duguljaste šestougaonike i praviti putanje. Jednostavna slagalica od vas će zahtevati da svojim kvadratićima napravite put kroz lavirint, a pritom gradite i u visinu kako biste sakupili što više bodova (za stil, razume se). Simpatično, jednostavno i brzo, baš kakva i treba da bude ovakva igra. Passtally u prodavnice stiže ovog juna.

Porto

Porto

MEBO Games će nas sa igrom Porto odvesti u istoimeni grad u Portugalu, grad sa bogatom istorijom, ali i odličnim vinom. U ovoj igri možda nećete biti somelije, niti imati priliku da napijete svoje miplove, ali ćete imati priliku da izgradite svoj grad. U pitanju je brza igra slaganja pločica, gde karte iz vaše ruke predstavljaju građevinski materijal – što bolji zbir, to ćete više graditi. Brza i ne preterano komplikovana igra, sa opcionim solo modom. Porto se u prodaji očekuje tokom septembra.

Pearls

Pearls

Leto još nije blizu, iako imamo povremeno sunčane dane, pa letnju atmosferu možemo da napravimo novom igrom iz AbacusSpiele. Pearls stavlja igrače u uloge ronilaca koji sa dna mora sakupljaju bisere iz školjki. Karte predstavljaju bisere, pa su oni koji vrede najviše najređi, a pored toga možete ih nanizati i u ogrlicu i tako zaraditi dodatne poene. Za to imate samo 10 karata, pa igra ima solidno taktičkih elemenata. Pearls bi trebalo da je u prodaji od ove nedelje.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.