Boardgames

Drevna društvena igra u azarbejdžanskom nacionalnom parku

O našem kratkom pogledu na istoriju društvenih igara ste već mogli da čitate, a da se ista konstantno menja sa novim arheološkim pronalascima govore i ove neugledne rupice u stenama Azerbejdžanskog nacionalnog parka.

Volter Krist iz Američkog Prirodnjačkog Muzeja prošle godine posetio nacionalni park Gobustan u Azerbejdžanu u kojem su pronađeni ostaci igre “58 Rupa”. Takođe poznata i kao Psi i Šakali, igru je prvi pronašao britanski arheolog Hauard Karter u grobnici egipatskog faraona Amenemhata IV koji je vladao ovom zemljom u 18. veku pre nove ere.

PHOTO: Walter Crist/Gobustan National Park

PHOTO: Walter Crist/Gobustan National Park

Crteži na obližnjim stenama upućuju na to da je igra stara oko 4000 godina, u vreme kada je ovaj deo Azerbejdžana bio naseljen nomadskim stočarima, i najverovatnije je starija od igre pronađene u faraonskoj grobnici.

Interesantno je da se igra, osim što je očigledno bila veoma rasprostranjena širom srednjeg istoka, odjednom pojavljuje na velikom geografskom području u skoro isto vreme. To ukazuje da su igre već u to vreme lako prelazile kulturološke i političke granice, kao i činjenicu da su podjednako uživane u svim slojevima društva.

Pravila za 58 rupa, nažalost, nisu poznata, mada većina naučnika smatra da je bila slična današnjem Bekgemonu (ili Tavli/Tabli).

Categories: Boardgames, Card Games, News

Tagged as: ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.