Boardgames

Gigant Asmodee potencijalno na prodaju

Kako Rojters navodi od “izvora upoznatih sa materijom”, gigantska firma društvenih igara Asmodee, je potencijalno ponuđena na prodaju nepoznatom kupcu.

Asmodee, francuska kompanija u vlasništvu privatne investicione firme Eurazeo SE, trenutno ima procenjenu vrednost od 1.5 milijardi evra. Pored ostalog, Asmodee je vlasnik Fantasy Flight Games, Days of Wonder, F2Z Entertainment, Z-Man Games, Mayfair Games i Plaid Hat Games. Takođe drži francuska distributivna prava za Pokemon Trading Card Games i Wizkids! izdanja.

Pitanje koje se svima nameće je identitet kupca. Da li je to neki drugi finansijski investitor ili strateška kupovina neke druge velike kompanije koja se bavi igračkama i igrama. U poslednjih nekoliko godina Mattel i Lego su se posvetili rastu svojih kompanija i dobro bi im došla ova nadogradnja. Sa druge strane, Hasbro, koji je trenutno zdravija kompanija od prethodno navedenih, može u kupovini Asmodee videti dopunjavanje i jačanje svog segmenta društvenih igara kojim dominira njihova firma Wizards of the Coast.

Iako Asmodee drži velike naslove iz hobija, kakav god da bude rezultat ove prodaje (ako je uopšte i bude bilo) ne zaboravite da Asmodee ne predstavlja celu industriju. Kako Erik W. Martin (BGG) navodi, “Industrija [društvenih igara] je mnogo veća od jedne kompanije. Čak i da sutra nestanu svi naslovi u vlasništvu Asmodee grupe, ostaje nam još stotine naslova drugih kompanija koje će drage volje zauzeti upražnjeno mesto početničkih igara i evergrin klasika.”

Categories: Boardgames, Card Games, News

Tagged as: ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.