Boardgames

Long Live the Queen – recenzija

Kraljica je umrla i podzemlje ovog dizelpank sveta zahteva novog vladara (u slučaju recenzirane, dizelpank verzije igre). Dve princeze Crne i Bele ruže pokušavaju da koriste sve moguće načine nasilja, diplomatije, intrige i uticaja kako bi se domogle trona.

8

  • Tip: strateška igra
  • Vreme: 15 minuta
  • Broj Igrača: 2
  • Mehanizmi: bacanje kockice, postavljanje pločica
  • Dizajner: Circle 3D6
  • Izdavač: LudiCreations
  • Izdato: 2017.

Long Live the Queen je igra za 2 igrača u kojoj postavljanjem karaktera na različite lokacije igrači pokušavaju da skupe dovoljno prestiža u vidu straha, novca i mudrosti ili da ubiju protivničku princezu i automatski preuzmu vlast.

bg_longlivethequeen_02

Na početku partije potrebno je postaviti kartonsku tablu koja prikazuje brojeve od 2 do 12. Svaki igrač postavlja pločicu sa svojom princezom sa licem na gore na poziciju 7 sa svoje strane dok pločice sa ostalim karakterima skriveno postavljana na preostalih 10 lokacija. Jedan karakter ostaje sa strane kao master za dva regruta, odnosno efektivno u igri dva regruta imitiraju sposobnosti mastera tokom igre.

bg_longlivethequeen_03

Pored akcija koje karakteri rade i koje uključuju pomeranje pločica, krađu i izbacivanje prestiža, ubijanje protivničkih ili čuvanje svojih karaktera, pojedine pločice imaju i iscrtanu ikonicu u crvenoj, žutoj ili plavoj boji koja prikazuje da prilikom aktivacije taj igrač dobija i prestiž u toj boji.

Na početku poteza aktivni igrač baca 2 kockice i zbir kockica pokazuje koja lokacija se aktivira. Ako su obe pločice na toj lokaciji okrenute licem na dole, one se samo okreću bez aktiviranja. Ako su obe već otkrivene aktiviraju se ispisanim redosledom inicijative, s tim što ne dolazi do aktivacije ako su oba karaktera ista. Ako je jedan karakter otkriven, a drugi nije, prvo dolazi do aktiviranja otkrivenog, a zatim se okreće druga pločica. U slučaju da jedan karakter Ubicom ili Snajperistom ubije drugog, ubijeni karakter se okreće licem na dole, osim u slučaju princeze kada se igra automatski završava. Drugi način da igrači stignu do pobede je da skupe po 3 prestiža svake boje.

bg_longlivethequeen_05

Igra je štampana u dve različite teme; manga i dizelpank. Razlika u pravilima nema pa je nabavljanje jedne, odnosno druge varijante samo pitanje ličnih prioriteta. Igra dolazi u kvalitetnoj kutiji i sadrži debele pločice za karaktere, standardne tokene i dve simpatične kockice. Ilustracije su veoma lepe i pregledne, ali nisam oduševljen činjenicom da štampa malo beži na poleđini karaktera, pa onim baš dokonim i kompetitivnim omogućuje da zapamte i znaju ko je gde postavljen.

bg_longlivethequeen_04

Long Live the Queen je lagana i brza igra koja u prvom trenutku može zvučati odlično, ali već posle nekoliko partija shvatate da od kockice zavisi koliko će biti zanimljiva. Tu ne mislim samo na to da će pobednika odlučiti isključivo kockica, jer najbitnija stavka svake igre nije pobeda već zabava; a Long Live the Queen može imati užasno dosadne partije u kojima igrači bacaju kockice, uzimaju prestiž i ne rade ništa, jer svaka promena redosleda uvodi previše rizika (npr. odvajanje Čuvara od Princeze) ili ne donosi nikakav benefit. Malo pometnje može da unese aktiviranje špijuna ili pilota, ali ako se kockice ne pogode onda do ovoga može doći veoma retko.

bg_longlivethequeen_06

Ukratko, igra je prosta i što kod nekih drugih igara može biti plus koji povećava pristupačnost, kod Long Live the Queen je boljka, jer je igra dosadna, zahteva poprilično lagane i lako uočljive taktičke odluke, a sve akcije se aktiviraju na osnovu bačenih kockica. Poneka partija se može činiti dovoljno zabavno, ali na to niste uticali vi kao igrači već kockice koje su aktivirale one akcije koje će vam dozvoliti malo više razmišljanja ili napetih situacija.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.