Articles

Osnivač Mayfair Games donirao ogromnu kolekciju muzeju igara

Strong Nacionalni Muzej Igre iz Ročestera, Njujork, je primio donaciju u vidu hiljadu igara, knjiga i memorabilije od braće Darvin i pokojnog Pitera Bromlija. Ovo je najveća donacija kolekciji ovog muzeja od kada on postoji.

Impresivna donirana kolekcija braće Bromli sadrži preko 4000 igara i više od 7000 knjiga, među kojima je veliki broj prvih izdanja strateških igara i simulacija, ratnih igara i RPG naslova. Ova kolekcija datira još iz 1962. godine, a među impresivnim komadima su i dve retke Dungeons & Dragons “bele kutije” iz 1970. godine, žurnali ratnih igara iz 50tih, naučnofantastični magazini iz 60-ih godina prošlog veka, kao i skoro kompletne kolekcije Dragon i White Dwarf magazina.

“Pre donacije braće Bromli, The Strong muzeju je nedostajala definitivna kolekcija strateških i role-playing igara, koje su kritična komponenta istorije igara, tačnije istorije igranja kod tinejdžera i odraslih”, rekao je Kristofer Benč, zamenik kustosa. “Ovo su “igračke” za ljude koji su ozbiljni po tom pitanju, koji žele izazov, da se takmiče i da budu zabavljeni. Cela kolekcija prikazuje ključno vreme u razvoju igara, pre vrhunca kompjutera, kada će se mnoge struje pomešati i ujediniti da zajedno sa računarima promene način zabave.”

Darvin Bromli je 1980. godine osnovao Mayfair Games da bi izdao svoju igru sa železnicama. Ušao je u partnerstvo sa Bilom Facetom i zajedno su stvorili Empire Builder. Mayfair Games je zatim postao dugogodišnji izdavač Settlers of Catan u Americi, sve dok prošle godine nije otkupljen od strane Asmodee Grupe.

The Strong Nacionalni Muzej je dom Nacionalne Kuće Slavnih igračaka i video igara, kao i Centar za istoriju elektronskih igara. Ovaj muzej sadrži najveću i najobimniju kolekciju istorijskog materijala vezanog za igru.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.