Boardgames

Tiny Epic Quest – recenzija

The Legend of Ze… Mislim, Tiny Epic Quest je nova igra u seriji Tiny Epic igara, a dizajner Skot Alms je ovaj put odlučio da temu igre smesti u fantazijski svet Hyru… mislim, Mushroom Realm u kojem pored čudnovatih pečurki žive i nešto manje čudni Goblini i avanturisti spremni da se tokom 5 dana uz skupljanje raznih predmeta, istraživanje magija i čudnog kretanja, izbore sa zelenim napastima i spasu bespomoćne pečurke.

8

  • Tip: strateška igra
  • Vreme: 30-60 minuta
  • Broj Igrača: 1-4
  • Mehanizmi: kretanje po mapi, bacanje kockica, modularna mapa, izazivanje sreće
  • Dizajner: Scott Almes
  • Izdavač: Gamelyn Games
  • Izdato: 2017.

Tiny Epic Quest dolazi u standardno kvalitetnoj Tiny Epic kutiji i sastoji se od quest kartica, različitih drvenih i kartonskih tokena, plastičnih predmeta i Itemmeeple-a (plastičnih mipla sa rupicama za kačenje predmeta koje nose) i preko 20 velikih kartica koje predstavljaju mape, igračke table, table za magiju i poteze. Deluxe verzija takođe dolazi sa dodatnim kartama za mape i sa još nekoliko drvenih pečurkica tokena koji su deo ekspanzije “Quest for the Golden Mushroom“. Sve je veoma kvalitetno, a posebno debela kartonska kutija koja je očigledno napravljena da preživi veliki broj putovanja na koja će biti nošena.

Avanturistička igra za jednog do četiri igrača, smeštena u svet koji veoma podseća na Hyrule (The Legend of Zelda), Tiny Epic Quest je igra u kojoj igrači tokom 5 rundi (predstavljenih kroz 5 dana i noći) koristeći svoja 3 heroja pokušavaju da sakupe što veći broj poena tako što rešavaju različite questove, ojačavaju svoje magijske sposobnosti i ubijaju zle Gobline.

Svaki dan je podeljen u dnevnu i noćnu fazu. Tokom dana igrači će tokom svog poteza odabrati jednu od raspoloživih kartica za kretanje koju zatim odigravaju svi igrači, pomerajući jednog od svojih heroja po određenom pravilu. Svakog dana će se, bez obzira na broj igrača, odigrati četiri od pet kartica, tako da osim redosleda za odigravanje igračima može da bude bitno i koja je kartica ostala neodigrana. Na kraju svakog kretanja, igrači proveravaju da li su rešili neki od questova koji se odnose na pozicioniranje heroja na mapi i ako jesu uzimaju karticu i potencijalnu dodatnu nagradu.

bg_tinyepicquest_05

Kada se iskoriste četiri kartice kretanja počinje noćna faza. U njoj igrači u krug, dok ne odustanu, bacaju kockice čiji rezultati utiču na sve igrače koji su još uvek aktivni. Ovo mogu biti napadi goblina, kretanja u različitim hramovima, pojačano prisustvo magije kao i jačanje samog igrača. Igrač na početku svog poteza može da odluči da odustane od daljeg učestvovanja u noćnoj fazi, nakon čega više ne rizikuje opasnosti koje tu vrebaju, ali i gubi mogućnost da u toj rundi nastavi sa rešavanjem lokacija na kojima se nalazi. Prilikom odustajanja, svi heroji koji se ne nalaze u hramu (ili se nalaze na poslednjoj poziciji hrama) se vraćaju u svoj osnovni grad i kupe nagrade za rešene lokacije i questove koje su uspeli da završe. Heroji koji su u hramu ostaju u njemu, i pokušaće ponovo da ga reše tokom naredne noćne faze.

Kada svi igrači odustanu, runda se završava i igrači se spremaju za novi dan.

Na kraju pete runde, igrači sabiraju poene za skupljene gobline, questove, nivo magije i sakupljene osnovne predmete. Kao što to obično biva, igrač sa najviše poena je pobednik!

bg_tinyepicquest_02

Tiny Epic Quest je igra koja definitivno nije malena kada se postavi na sto, niti je toliko epska kada se odigra. A s obzirom na broj poena koje igrači dobijaju za dotične, Quest je mogao lako da bude Goblins!

Šalu na stranu, igra na stolu zauzima poveliki prostor, a osećaj epskog pohoda po moćnoj zemlji je umanjen time što se u prvoj fazi runde više radi o logičkom problemu raspoređivanja heroja na lokacije koje će doneti rešavanje zadataka i postavljanja na idealne pozicije za noćnu fazu, dok tokom noći igra postaje obično bacanje kockica sa elementima izazivanja sreće.

bg_tinyepicquest_03

Dobro, počeli smo konačni utisak sa negativnim komentarima, a to nikad nije lepo, osim ako se ne radi o baš lošoj igri, što Tiny Epic Quest, definitivno nije. Igra je vizuelno predivna sa veoma kvalitetnim komponentama i odličnom idejom vezanom za miple koji mogu da “nose” predmete. Osim dobrog reklamnog trika, sama ideja je i mehanički praktična, jer morate da znate koji heroj ima koju sposobnost. Pored toga, igra je zabavna, zahteva da malo razmislite kako biste dobro pozicionirali svoje heroje, dok u isto vreme, za one koji više vole sreću, ima odličan interaktivni deo sa bacanjem kockica koji će neke možda iznervirati, neke oduševiti, ali će svakome biti uzbudljiv! Uz to, sam uticaj sreće nije prevelik, jer većina kockica utiče na sve aktivne igrače.

Međutim, kada vidite ime, ilustracije i generalnu postavku igre, očekujete da ste dobili moćnu avanturističku, tematski jaku igru, ali to nije to. Ako volite mini mozgalice sa solidnom, ali indirektnom interakcijom, apsolutno predivnim izgledom i bacanje kockica u velikim količinama, onda je ovo igra za vas. Ako želite da idete na epske pohode, da bacate moćne magije i pomažete ljudima širom sveta, onda definitivno ima mnogo boljih igara.

bg_tinyepicquest_04

Po pitanju broja igrača, u solo varijanti igra je u potpunosti igriva, a pravila trpe tek minimalne izmene. Lično nisam ljubitelj ovakvog igranja, ali mislim da se onima koji vole da sede sami za stolom ova igra može svideti. Naravno, pod uslovom da im se sviđa i multiplayer varijanta.

Najveći broj igara igram u 2 igrača sa gospođom; u ovoj varijanti igra radi odlično, a nismo primetili nikakve probleme, niti posebne prednosti ni sa više igrača.

bg_tinyepicquest_01

Što se tiče ponovne igrivosti, tabla se “pravi” od nasumično raspoređenih karata, questovi se izvlače, takođe, nasumično, dok same kockice ekstremno utiču na dalji tok igre, tako da je sama igra dovoljno različita da bude zanimljiva za nekoliko partija u “cugu”. U osnovnoj igri dolazi i Gloom varijanta povećane težine (druga strana kartica mape), a Deluxe verzija dolazi uz malenu ekspanziju Quest for the Golden Mushroom koja dodaje malo kompleksnosti u igru. Pored toga, Skot Alms je poznat po odličnim ekspanzijama za Tiny Epic igre, i ne verujem da će ova biti izuzetak.

1 reply »

  1. Kao zakleti solista, igru sam nabavio zato sto je za jednog igraca, i zato sto su je po forumima hvalili kao najbolju u Tiny Epic seriji, i zestoko sam se razocarao. Igra je, po meni, prosto dosadna.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.