Articles

Vikinška ratnica sahranjena sa društvenom igrom

Vikinški vojskovođa je nedavno stigao na naslovne strane mnogih novina, skoro ceo vek nakon što je pronađena njegova grobnica. Identifikovan kao žena, viking je sahranjen sa jednim od svojih najvrednijih predmeta: društvenom igrom.

Kako piše švedski The Local, tridesetogodišnja ratnica je pronađena u XIX veku i dugo se mislilo da je muškarac, zbog opreme sa kojom je sahranjena – oružjem i dva konja. Nedavne DNK analize su pokazale da je u pitanju žena, koja je skoro sigurno učestvovala u borbama i svojim uspesima se uzdigla i postala moćni vođa.

Ilustracija grobnice vikinške ratnice. Ilustrovao Evald Hansen bazirano na iskopinama Hjalmara Stolpea u XIX veku.

Pored mača, sekire, koplja, štita i ostalih vrednih artefakata koji su zakopani sa bezimenom ratnicom, u njenom krilu je pronađena i društvena igra. Arheolog Šarlota Hederstirna Džonson kaže da je društvena igra u stvari više sredstvo za planiranje ratovanja i isprobavanje ratnih operacija.

U originalnoj naučnoj studiji, koju je objavio American Journal of Physical Anthropology, naznačeno je da “kompletan set igračkih komponenti sugeriše poznavanje taktike i strategije što naglašava da je sahranjeni bio visoko rangirani oficir.”

O društvenoj igri se ne zna mnogo, ali nam nešto govori da je malo drugačija od Rizika, Blood Rage ili A Feast for Odin.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.