Card Games

Medici: The Card Game – recenzija

Firenca, polet renesanse, trgovački trg, graja, mirisi začina i uštavljenje kože, cenjkanje. Sve to australijski izdavač Grail Games pokušava da nam dočara u novoj igri Dr. Rajnera Knizije Medici: The Card Game. Mala kartična igra, derivat veće igre, koja obećava solidnu zabavu.

Medici: The Card Game

  • Tip: kartična igra
  • Vreme: 30 minuta
  • Broj Igrača: 2-6
  • Mehanizmi: Izazivanje sreće, Skupljanje seta,
  • Dizajner: Dr. Reiner Knizia
  • Izdavač: Grail Games
  • Izdato: 2017.

Porodica Mediči je bila poznata italijanska bankarska porodica, koja je svoj ugled izgradila tokom prve polovine XV veka. Njihova banka je bila najveća institucija tog tipa tokom ovog stoleća, a porodični uspeh i bogatstvo su stekli tektstilnom trgovinom. Smatra se da su bili jedna od najbogatijih familija u Evropi tog vremena.

Toliko o istoriji. Vreme je da se okrenemo društvenoj igri sa imenom ove poznate porodice. Dizajner Dr. Rajner Knizia, koji je potpisao preko sedam hiljada dvesta trideset i tri igre (neproverena informacija)  se pozabavio ovom familijom i aukcijama u igri Medici. Ova igra pripada aukcijskoj trilogiji igara poznatog nemačkog dizajnera, gde su još i Ra i Modern Art.

Medici: The Card Game je manja igra i varijacija na zadatu temu. Osnovne mehanike u Medici: The Card Game su promenjene u odnosu na velikog brata, ali je sistem bodovanja ostao skoro potpuno nepromenjen. O čemu se zapravo radi u ovoj igri?

Medici: The Card Game je kartična igra u kojoj 2-6 igrača preuzimaju ulogu predstavnika veliklih trgovačkih kuća i pokušavaju da svoje brodove natovare što boljom i kvalitetnijom robom koja se tog dana nudi na tržištu. Igra traje tri runde (dana), a svaki dan se sastoji od dva dela. U prvom delu dana igrači se nadmeću ko će natovariti brod sa što skupljom robom i kasnije se u krčmi hvaliti time, kako i dolikuje. U drugom delu dana se ta roba sa brodova prenosi u skladište trgovačke familije, dok nekim nesrećnicima puca kičma.

Medici: The Card Game - Tipovi karata

Medici: The Card Game – Tipovi karata

Robe ima 5 vrsta i to su tekstil, boja, krzno, začini i žitarice. Karte koje predstavljaju robu na sebi sem lepe ilustracije, koje je uradio Vinsent Dutre, imaju i dva simbola. Prvi koji izgleda kao voskani žig sa utisnutom cifrom predstavlja vrednost te robe u novcu (Florini), dok drugi simbol, predstavlja tip robe koji smo već naveli. U prvom delu dana trudićete se da vam vrednost robe na brodu bude što veća, a u drugom da u skladištu imate što više robe određenog tipa.

Začin (ta-dum-ts!) predstavljaju zelene karte, koje imaju dve moguće vrednosti. Karte samo sa voskanim žigom i brojem će dramatično povećavati vrednost robe na brodu, ali neće povećavati količinu robe u skladištu i obrnuto. Benefit oba tipa zelenih karata je da se ne računaju pri sumiranju ukupnog broja karata na brodu koji iznosi 5 (kada igraju 3-6 igrača).

Aukcije nema, ali zato uzmi šta ti se nudi…

Aukcija iz igre Medici je u ovoj kartičnoj verziji zamenjena vučenjem karata iz špila na sredini stola. Dok ste se tokom aukcije i nadmetanja sa drugim igračima mogli dokopati određene robe sa jednostavnom najvećom ponudom, u ovoj verziji igre ćete otvaranjem karata iz špila dolaziti do iste. Možete povući do tri karte iz špila na talon, sa obavezom da poslednju koju ste otvorili morate da pokupite. Takođe možete (i ne morate) pokupiti i prethodne dve, prateći pravilo da uvek ona karta koja je poslednja mora biti povučena.

Iz ovoga se da videti da interakcija između igrača tokom punjenja brodova ne postoji. Mesto toga, borićete se sa svojom pohlepom prilikom otvaranja karata. Narodski rečeno – čačkaćete mečku. “Da li je poslednja karta koju sam otvorio dovoljno dobra i da li će sledeća isto tako biti solidna ili još bolja? Ako otvorim još jednu moraću i nju i ovu prethodnu, koju u stvari želim, da pokupim dovodeći sebe u situaciju da natrpam brod prosečnom robom.” Jedino kako utičete, na neki način, na druge igrače je smišljenim povlačenjem karata sa talona, sa robom koja je nekom drugom potrebna više nego vama.

Prvo bodovanje se radi na kraju prvog dela dana, gde se izračunava najskuplji tovar. Drugo bodovanje se odrađuje na kraju dana, gde se gleda ko je lider u skladištenju svakog od pet navedenih dobara, gde se sem za prvo mesto ostvaruju i bonusi na osnovu skupljenih pet i više simbola iste robe.

Medici: The Card Game najbolje funkcioniše sa 3 ili 4 igrača. Iako je igra zamišljena i kao duel i kao žurka za 6 trgovaca, mislimo da je ovo optimalna postava. Evo i zašto. Kada igraju dva igrača, ne postoji mehanizam koji bi sprečio jednog ili drugog igrača, da jednostavno u svakoj rundi pokupi sve tri karte sa talona koje je otvorio. U igri za dva igrača, limit karata koje brod može da primi je 7, te će svakako u trećem krugu, jedan od igrača napuniti brod i aktivirati bodovanje.Više puta nego ne, strategija “šta mi bog da od karata”, funkcioniše.

Kada igra više od četiri igrača nastaje gužva na stolu. Ovako mala igra zauzima relativno mnogo prostora. Kao što smo već rekli, igrači prvo pune svoj brod – ispred sebe, dok levo od sebe imaju, kao u pasijansu naređanu već kupljenu robu iz prethodnih rundi. Ne samo da to zauzima dosta mesta na stolu, već otežava skeniranja suparničkih skladišta radi pravljenja taktike oko robe koju treba uzeti ili ostaviti. Uvek je tu bilo nekog naginjanja preko stola, čkiljenja i zapitkivanja koliko čega ko ima. Ne kažemo da se igra ne može igrati sa punim propisanim brojem igrača, ali mislimo da ove preprekice sklanjaju fokus sa samog uživanja u igri.

Medici: The Card Game - postavka za 4 igrača

Medici: The Card Game – postavka za 4 igrača. Ispred svakog igrača je njegova roba na brodu, dok je levo od toga njegovo skladište i novac.

Medici kartična igra od komponenti ima karte i kartonski novac. Australijski izdavač Grail Game je odradio dobar posao pri izradi komponenti. Karte su dobrog kvaliteta, sa lanenim završetkom a uložak u kutiji ostavlja dovoljno mesta ako želite da karte stavite u zaštitne slivove. Uložak za karte je malo plitak, te će deo karata sigurno šetati po kutiji.  Među kartama se nalaze i pomoćne referentne karte za potrebe računanja osvojenog novca, prilikom bodovanja.

Novac je u apoenima od 5, 10 i 50 i presvučen presijavajućom folijom koja ostavlja utisak bakarnog, srebrnog i zlatnog florina. Naša zamerka je da su “kovanice”u apoenima od 5 florina stvarno male, i mislimo da su mogle biti malo veće. Ako se sjajnom folijom išlo na to da novac bude što realističniji, ne pamtimo da je u istoriji postojao kovani novac ovako malog prečnika. Nismo baš sigurni u to, ali da je sitan, sitan je. Sam uložak u kutiji ostavlja dovoljno prostora za novac, te je bilo moguće izraditi malo veće petoparce.

Što se tiče gužve na stolu kada igra pun broj igrača, mislimo da je bolje rešenje uraditi referentne karte za skladište gde bi igrači mogli da vode statistiku o količini robe koju imaju. Dodatnih 6 karata za stovarišta i recimo, 30 drvenih kockica za ukupno 6 igrača bi, slažemo se, podiglo cenu igre, ali bi igra bila mnogo preglednija kada za stolom ima više od 4 igrača.

Medici: The Card Game je isto tako mogla imati bilo koju drugu temu. Implementacija teme i poznate familije se svodi na to da na poleđini karata koje predstavljaju dobra, stoji grb porodice Mediči, dok je za pozadinu referentnih karata za bodovanje izabrana gospođa koja kupuje na pijaci. Možda je predstavnik porodice Mediči, a možda je samo obična građanka Firence? Ili nečija ljubavnica? Nikad nećemo saznati.

Medici: The Card Game nije previše kompleksna igra. Svojim mehanikama (izazivanje sreće i skupljane setova karata), sadržajem i prezentacijom spada u grupu laganih igara koje su pogodne za upoznavanje novih igrača sa društvenim igrama. Takođe ima dovoljno sadržaja i “mesa” za iskusnije igrače u potrazi za laganijom igrom i nema velike promašaje u dizajnu koji bi vas sprečili da je iznova iznosite na sto i uživate.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.