Boardgames

Spartan Games, Tor Gaming i On the Lamb Games zatvaraju svoja vrata

Iako industrija društvenih igara doživljava renesansu u poslednjoj dekadi, ne može se isto reći i za industriju minijatura i stonih ratnih igara. Previše izdavača se bori za malo prostora na policama prodavnica društvenih igara za hobi (stone ratne igre sa minijaturama) koji je finansijski najzahtevniji.

Spartan Games, Tor Gaming i On the Lamb Games su u avgustu objavili da prestaju sa radom zbog nedostatka sredstava.

Firestorm Armada (Spartan Games)

Firestorm Armada (Spartan Games)

Spartan Games, iz Somerseta, Engleska,  je formiran 2008. godine, kao ogranak Rebel Publishing Ltd. Poznat je po igrama Dystopian Legions, Dystopian Wars i Firestorm Armada igrama, od kojih je ova poslednja imala Kickstarter kampanju u toku, kada je došlo do objavljivanja bankrota kompanije.

Čini se da je kompanija imala previše aktivnih linija i da je sama produkcija i podrška mušterijama imala ozbiljne probleme tokom rada kompanije zbog toga.

Endless Fantasy Tactics (On the Lamb Games)

Endless Fantasy Tactics (On the Lamb Games)

On the Lamb Games, osnovan 2007. godine je svoje mesto na ovom tržištu tražio putem potezne stone ratne igre sa minijaturama inspirisanom japanskim RPG igrama sa konzola iz 80tih i 90tih godina prošlog veka.

Relics (Tor Gaming)

Relics (Tor Gaming)

Tor Gaming je osnovan 2010. godine i poznat je po liniji Relics minijatura iz istoimene stone ratne igre.

Sve tri firme su osnovane u Engleskoj, kao i veliki broj drugih  koje se bavi minijaturama. Čini se da je problem distribucije najveći bauk za kompanije koje se bave ovim hobijem. Ne smemo zaboraviti da i na svetskom nivou ratne igre sa minijaturama predstavljaju najskuplji hobi.

Za razliku od društvenih igara gde ćete možda kupiti jednu ili dve ekspanzije za igru, u ovom hobiju ćete redovno trošiti novac na nove minijature, terene, farbe i ostalu opremu. Takođe, svi ovi izdavači se bore za prostor na policama prodavnica društvenih igara, koje su ionako zatrpane novitetima velikih imena kao što su Games Workshop, Privateer Press i Fantasy Flight Games, te nema mesta za manje izdavače sa možda svežijim pristupom u celoj ovoj niši.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.