Boardgames

Nedeljne vesti 21.07. – 28.07. 2017: Mega letnje izdanje

Megabajt, megazord, mega… nešto nešto, smislićemo kasnije. Ono što ne moramo da izmišljamo je mega navala vesti o drutvenim igrama koje su nam stigle u poslednjih nedelju dana. Novi Boss Monster, Captain Sonar prepakovan za manju grupu igrača, mačke, miševi i zmajevi… Ima li boljeg načina da zatvorimo ovaj mesec nego mega izdanjem naših nedeljnih vesti?

Zato pristavite kafu, napravite sendvič i mega skrolujte dalje za našu mega listu.

 

SONAR

Jedan od velikih hitova prošle godine i hiperaktivna verzija legendarnog filma Das Boot, Captain Sonar, imao je jednu manu – trebala vam je grupa od osam igrača da bi cela stvar imala smisla. To su primetili i Matagot i njihov izdavač Asmodee pa su najavili SONAR, igru za 2-4 igrača koja prenosi poznate sisteme iz originalne igre i pakuje ih u lakše svarljivu verziju za koju vam neće trebati armija igrača. SONAR izlazi na jesen, nažalost samo u Target prodavnicama, ali ne sumnjamo da će ”na drugačije načine” moći da se nabavi.

 

Boss Monster 3

Šta dolazi posle Boss Monster i Boss Monster 2? Pogodili ste! Još veći Boss Monster 3. Kris Onil je najavio da će drugi nastavak popularne igre, inspirisane retro konzolskim RPG igrama biti spreman u 2018. godini. U međuvremenu braća Onil su premijerno prikazali prvu igru u kojoj su se potpisali kao izdavači, pod imenom Unearth.

 

Tooth & Tail

Kreator igara Burgle Bros, Paperback i Fugitive, Tim Fovers radi na adaptaciji PC i PS4 igre Tooth & Tail, studija Pocketwatch Games, za stonu upotrebu. Fovers je već jednom pokušao saradnju sa ovim studijom kada je želeo da adaptira njihovu nagrađivanju, lopovsku igru Monaco. Tada Pocketwatch Studios nisu bili zainteresovani, te je ovaj dizajner nastavio razvijanje svoje igre bez licence i objavio je pod imenom Burgle Bros a kasnije i kao duel igru Fugitive. Ovaj put studio iza Tooth & Tail je širom otvorio vrata ovom dizajneru i dao mu pristup svetu u kome armije životinja vode građanski rat. Za razliku od basni, mesto žirova i oraha, ovaj krvavi rat se vodi tandžarama, granatama i hemijskim oružjima. I to se sve dešava u realnom vremenu u proceduralno generisanom okruženju. Digitalna verzija igre za PC i PS4 je najavljena za septembar 2017. godine, dok je izlazak društvene igre nepoznat.

 

Dragon’s Hoard

Renegade Game Studios je  odlučio da se pozabavi zmajevima i zlatom na kome ovi gušteri vole da dremkaju. U ovoj kartičnoj igri, u kojoj se skupljaju setovi karata, 2-4 igrača su u ulozi zmajeva koji skupljaju hromatične ovčice (!) koje će kasnije zameniti za još zlata koje naravno ide u jastučnicu. Igrači ometaju jedni druge, praveći dogovore sa avanturistima i čarobnjacima, nagovarajući ih da idu kod onog drugog zmaja da ga pljačkaju. Izlazak je najavljen za jesen ove godine.

 

Kepler 3042

Dok smo u kancelariji Renegade Game Studios, da najavimo i da je ovaj izdavač preuzeo izdavanje i distribuciju igre Kepler 3042 sa željom da ona stigne do šireg auditorijuma. Originalno osmišljena i izdata od strane Placenta Games i Post Scriptum, ova svemirska 4x strategija će uz pomoć novog izdvača dobiti jedno tuširanje, mazanje pomadom za sunčanje i grafičko osveženje. Uz pomoć leptirića naučiće da pliva i biće spremna za Essen 2017.

Gang Rush: Breakout

Gangsteri koji se jure kolima dok im je policija za petama. To je tema igre Gang Rush: Breakout u izdanju kompanije CMON. Uz zvuke policijskih sirena, 3-5 igrača će pokušavati da pređe 3D viseći most sa nadom da će biti prvi koji će svom šefu doneti prljavo zarađeni novac. Ovo može ostati samo puka želja jer će ostali gangsteri, uz pomoć prepreka na putu pokušavati da ih uspore ili da ih izguraju sa mosta. A tu je i policija! Automobili sa različitim performansama i specijalne kockice koje se bacaju u stilu King of Tokyo igre, su osnovne mehanike. Igra je već danas dostupna u vašoj omiljenoj prodavnici društvenih igara.

 

5-Minute Dungeon

Još jedna Kickstarterovana igra je našla distributera. Spin Master Games se uortačio sa Wiggle 3D Games za pripremanje i distribuciju maloprodajne verzije igre 5-Minute Dungeon. Kooperativno tumaranje lavirintima je na Kickstarteru podržalo skoro 8 hiljada finansijera. U maloprodajnoj verziji ove igre neće biti dodatni sadržaj koji je bio dostupan samo tokom kampanje, ali će u kutiji biti komponente podjednako visokog kvaliteta. Igra je već dostupna u američkim prodavnicama a da li će biti distribuirana i u Evropi još uvek je neizvesno.

 

Sentai Cats

Mačke i moćni rendžeri….kao riba i bicikl.  IELLO je najavio novu kartičnu igru Sentai Cats, u kome je pet mačaka primorano da se bori protiv Meka Psa koji preti čovečanstvu i želi da uništi fabriku mačje trave. Mačke su primorane da se okanu srednjeg i visokog obrazovanja i da počnu da treniraju da bi postale Sentai Mačke! Ta-na-na-na! Detalji o ovoj igri nisu objavljeni. Jedino što znamo je da je izlazak igre najavljen za septembar 2017. godine.

 

Klondike Rush

Red Raven nas vodi u Klondajk regiju gde ćemo tražiti zlato. Igru Klondike Rush je kreirao Rajan Lukat koji je poznat po svom radu na igrama Above and Below i Near and Far. Četiri igrača su u ulozi kompanija koje su stigle u ovu regiju oko planine Titan gde je otkrivena nova debela zlatna žila. Igrači će investirati u vodiče, formirati rudnike i izbegavati bigfuta, dok budu gledali kako raste vrednost akcija njihovih rudnika. Igra će biti prikazana na Gen Con sajmu a odmah zatim će stići i u prodavnice.

 

Firestorm: Strike Force

Spartan Games je najavio novu liniju brzopoteznih igara smeštenih u njihovom Firestorm Galaxy univerzumu. U okviru njega ova kompanija je već izdala dve igre – Firestorm Armada i Firestorm Planetfall. Nova igra, pod imenom Firestorm: Strike Force, je taktička igra u kojoj su igrači u ulozi komandanata svemirskih fajtera koji se sukobljavaju u dubokom svemiru. U osnovnoj kutiji u brzim okršajima će učestvovati Terran Alliance i Dindrenzi Federation. Mehanike ovih okršaja sadrže elemente građenja špila pomoću koga igrači prave taktike koje odgovaraju njihovom trenutno izboru svemirskih brodova. Minijature svemirskih brodova će biti unapred ofarbane i sklopljene te ćete ovu igru moći da igrate odmah. Firestorm: Strike Force će biti dostupna u septembru 2017. godine, a izdavač već planira dodatne rase, kapitalne brodove, scenarije kao i svemirske mape.

 

Majesty: For the Realm

Z-Man Games je objavio prve informacije o novoj igri Mark Andrea (Splendor) i ilustratorke Ane Heidsik (Meeple War). Majesty: For the Realm je igra za 2-4 igrača u kojoj su igrači vladar u srednjem veku. Uz pomoć svojih podanika i trgovinom oni pokušavaju da prošire i osnaže svoj uticaj. Igra će biti prikazana na sajmu u Esenu i biće odmah zatim dostupna u prodavnicama.

 

 

Not Alone: Exploration

Samo mesec dana od premijere igre Not Alone na Origins sajmu i skoro godinu dana od premijere na Esen SPIEL sajmu, Stronghold Games je najavio i prvu ekspanziju za ovu igru, pod imenom Not Alone: Exploration. U ovoj igri, jedan igrač je vanzemaljsko stvorenje koje lovi ostale igrače, koji su se igram slučaja srušili na planetu Artemia. Ova igra za 2-7 igrača je mešavina pogađanja, blefiranja i menadžmenta ruke a u ekspanziji će dobiti  nove karte za čudovište i preživele, kao i nove lokacije. Ekspanzija će stići u prodavnice do kraja godine.

 

Century: Spice Road, predak igre AZUL

Kompanija Plan B je skrenula pažnju na sebe svojom prvom igrom Century: Spice Road, koja je, po svemu sudeći, baš legla ljubiteljima euro igara. Novopečeni izdavač se ne zaustavlja te je već najavio novu igru koju je dizajnirao veteran Majkl Kisling, poznat po svom radu na igrama Tikal, Torres i The Palaes of Carrara. Nova igra Azul se bavi dekoracijom kraljevske palate Evora, portugalskog kralja Manuela Prvog. Igrači će dekorisati palatu pomoću pločica koje će spuštati na tablu prateći obrasce i setove, zarad skupljanja što većeg broja poena. Izlazak je najavljen za oktobar, a igra će svoju premijeru imati na ovogodišnjem Esen sajmu.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.