Boardgames

Nedeljne vesti 12. 05. – 19. 05. 2017.

Kako se približava Gen Con 2017 i ostali letnji sajmovi, izdavači se utrkuju sa objavljivanjem i najavljivanjem novih igara. Mnoge od ovih igara će svoje premijere imati ovog leta. Nekoliko velikih izdavača, poput Z-Man Games i Cryptozoic Entertainment je pokupilo popularne igre manjih studija a neki veći, poput CMON su pomerili svoja izdanja za jesen. AEG je konačno najavio datum izlaska njihove dugo očekivane igre Cutthroat Kingdoms.

O ovome i ostalim najvažnijim vestima iz prethodne nedelje pročitajte u nastavku:

Massive Darkness

Izlazak dugo očekivanog naslova izdavačke kuće CMON, Massive Darkness je pomeren za treći kvartal 2017. godine. To je loša vest. Dobra vest je da će igra od prvog dana imati osam dostupnih ekspanzija. Hmmm, dobra vest kako za koga. Sama igra prati popularnu formulu ovog izdavača – igra plus minijature, te osnovno pakovanje sadrži 75 plastičnih minijatura, 280 karata, puno žetona i terena.

U kutiji ćete naći sve što je potrebno da bi 1-6 igrača moglo da uživa u zajedničkom lutanju kroz lagume bez potrebe za nekim da vodi igru. Igra se već pri Kickstarter kampanji dopala igračima i uspela je da skupi preko 3.5 miliona dolara i sedi na sedmom mestu naše liste top 10 Kickstarter projekata. Naravno, svi koji su finansirali ovaj projekat su osnovnu igru i ekspanzije dobili mnogo povoljnije.

Hafid’s Grand Bazaar

Rather Dashing Games je najavio izlazak igre Hafid’s Grand Bazaar. Ovo je nova trgovačka i pregovaračka igra od kreatora igre Element, Majka Ričija i Granta Vilsona. 2-6 igrača će licitirati karavane, skupljati egzotična dobra, tekstil, stoku i začine, dok besramno manipulišu tržište. Igra se očekuje u prodavnicama početkom semptembra 2017. godine.

Wayward

IDW Games će objaviti kooperativnu društvenu igru baziranu na seriji stripova izdavača Image Comics – Wayward. Igru će dizajnirati Džon Gilmur (Dead of Winter, Outpost: Siberia), koji će raditi u saradnji sa kreatorima stripa, Džim Zubom i Stivenom Kumingsom. Igrači će ponovo biti tinejdžeri, ovog puta sa super moćima, koji će se zajedničkim snagama boriti protiv Yokaia.

Hunger: The Game

Phalanx Games je najavio izlazak igre Hunger: The Show. Ova igra uvodi 2-6 igrača u rijaliti šou u kome, na pustom tropskom ostrvu, moraju da se snađu i prežive. Ko preživi, dobije milion nekih novčanica. U igri koja traje oko 20 minuta igrači moraju da predvide akcije svojih protivnika i da ostaju fokusirani na svoje ciljeve – skupljanje hrane i pravljene splava. Hunger: The Show će imati svoju premijeru 2. juna na UK Game Expo sajmu u Engleskoj.

Cutthroat Kingdoms

Cutthroat Kindoms nam dolazi ovog septembra u izdanju Alderac Entertainment Group. U ovoj fantazijskoj kartičnoj igri, 3-6 igrača je u ulozi lordova i dama iz zemlje Aurum u kojoj je, na žalost, kralj preminuo. Šest velikih kuća se uz pomoć pregovaranja, dogovorenih brakova, vojnih manevara i atentata bori za prevlast u zemlji i mesto kralja dok se istovremeno obračunavaju sa kugom koja hara zemljom.

 

Kaiju Crush

Fireside Games je najavio Kaiju Crush, laganu stratešku igru u kojoj igrači u ulozi čudovišta sa specijalnim moćima, razaraju grad. Iako je tema nalik King of Tokyo,  u ovoj igri se ne koriste kockice u borbi, već se borbe u gradu za kontrolu teritorija rešavaju putem karata. Sa malo naprednijim sistemom od  kamen, papir, makaze, čudovišta će osvajati neke teritorije dok će gubiti uporište u drugim. Kaiju Crush očekujemo u prodavnicama u Novembru.

Smile

Z-Man Games je najavio da planira da distribuira igru Smile, dizajnera Majkla Šašta koji je osvojio nagradu Spiel des Jahre za igru Zooloretto, 2007. godine. Ovo je kartična igra u kojoj će 3-5 igrača pokušavati da iskontroliše situaciju gde su svakakva egzotična stvorenja pobegla iz svojih obora. Igrači će pomoću mamaca pokušavati da uhvate ova odbegla stvorenja, pazeći da pri tom da ne uhvate divlja stvorenja koja tu stvarno i žive. Datum izlaska ove igre nije poznat.

Unearth

Od momaka iz studija Brotherwise Games, koji su nam doneli Boss Monster, stiže nova igra Unearth. U ovoj igri će smeštanjem kockica 2-4 igrača kao arheolozi, skupljati resurse za otkrivanje ruševina i drevnih gradova. Sa druge strane, igrači će zidati nova svetska čuda. Igra ima sjajne izometrijske slike i prelepe karaktere. Unearth će imati premijeru na Gen Con 2017 sajmu a u prodavnice će stići u avgustu.

The Arrival

Šira publika će imati prilike da uživa u novoj igri Martina Valasa (Brass) – The Arrival, pošto je izdavač Cryptozoic Entertainment najavio distribuciju iste. Prvi put prezentovana na Essen sajmu 2016 godine, ova igra će u novom izdanju dobiti osvežene ilustracije i kvalitetnije komponente. Knjiga pravila će takođe biti prečišćena pošto je to izgleda simptomatično sa igrama ovog sjajnog dizajnera. U ovoj igri igrači će upravljati plemenima u drevnoj Irskoj u potrazi za slavom. Očekivani izlazak nove verzije igre je na jesen ove godine.

Nemo’s War

Victory Points Games je najavio izlazak druge edicije igre Nemo’s War. Inspirisana Žil Vernovim klasikom “20.000 Milja Pod Morem”, igra dizajnera Krisa Tejlora (Astra Titanus, Legions of Darkness) stavlja igrače uz kormilo poznate podmornice kapetana Nema, Nautilus. Ova igra sa mehanikama slaganja karata kao u pasijansu i bacanjem kockica za određivanje susreta sa drugim brodovima će biti dostupna u prodavnicama 3. jula.

Cartagena

Rio Grande Games je najavio reprint njihovog klasika Cartagena, koja će sada biti objedninjena sa nastavkom,  Cartagena 2: The Pirate’s Nest. Igra će imati osvežene ilustracije i nekoliko varijacija. Pomoću karata igrači će pomerati svoje pirate napred, a da bi došli do novih karata moraju pomeriti pirata nazad po utvrđenoj putanji. Pobednik je onaj igrač koji uspe da izbaci sve svoje pirate. Nešto slično staroj dečjoj igri Candy Land iz 1949. godine. Cartagena 2: Pirate’s Nest se očekuje u prodavnicama krajem ovog meseca.

1 reply »

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.