Boardgames

Paklopagos – recenzija

Upravo ste preživeli brodolom. Vi i još šačica ljudi nalazite se na pustom ostrvu. Od jahte je ostala olupina, hrane i vode ponestaje, treba bežati odatle što pre. Ali, možda neki od vas žele da ne bude baš svako iz grupe na okupu kada se splav otisne ka pučini.

  • Tip: party igra
  • Vreme: 20 minuta
  • Broj Igrača: 3-12
  • Mehanizmi: delimično kooperativna igra, eliminacija igrača, gubljenje poteza, sakupljanje setova, glasanje
  • Dizajner:  Laurence Gamelin, Philippe Gamelin
  • Izdavač: Gigamic, Games4You
  • Izdato: 2017.

Ovo je ukratko postavka igre Hellapagos, odnosno Paklopagos kako glasi naziv lokalizovanog izdanja. Mala kutija koja zauzima isto tako malo mesta na stolu, ali koja sadrži materijale za čak 12 igrača. Da, po sredi je tzv. party igra, odnosno brza društvena igra za veliko društvo. Pravila su lagana, potezi se brzo odigravaju i pritom imate priliku da napravite rusvaj za stolom.

Paklopagos je, pre svega, igra baratanja ograničenim resursima. Osim što je potrebno izgraditi po splav za svakog preživelog brodolomnika, morate na kraju svakog dana, tj. runde, obezbediti dovoljno hrane i vode. Na svom potezu možete pecati, sakupljati vodu, sakupljati drva za splav, ili otplivati do olupine brodića u nadi da ćete naći korisni predmet ili malo više namirnica. Možete uraditi samo jednu od ove četiri stvari, što znači da je svaki potez ograničen i da od samog početka igra zahteva tesnu saradnju igrača, planiranje i dobru procenu rizika. Jer, možda nećete upecati puno ribe, možda na brodu nađete prljave gaće umesto lanč paketa, ili vas ujede zmija u šumi. Vrlo brzo ćete shvatiti odakle “pakao” u Paklopagos.

Dobar deo ove igre se zasniva na sreći. Kada pecate, vučete kuglicu iz vreće i koliko je na njoj nacrtano ribe toliko ste hrane našli. Špil sa kartama na brodu ima mnogo korisnih stvari, ali isto tako je pun đubreta i metaka (videćete i zašto). Od vremenskih uslova zavisi da li ćete uopšte moći da nakupite vode. Na kraju, gradnja splava vam uvek da jednu dasku, a onda možete rizikovati i vući kuglice iz vreće – svaka bela dodaje dasku, ali ako izvučete crnu (šansa 1 u 6) onda ne samo da svo drvo koje ste sakupili propada, već zbog ujeda zmije propuštate sledeći krug. Paklopagos je poprilično surova igra, koja postaje još surovija kada treba podeliti hranu i vodu. Kraj kruga i jednog dana u igri obeležava raspodela pomenutih namirnica. Ako nečega zafali, a u tom momentu igrači nemaju da doprinesu resursom, kreće glasanje za izbacivanje i tako sve dok se ne izmiri dovoljno brodolomnika. Kao Survivor, samo što u okvirima igre ne znači da vas helikopter vozi nazad u studio već vas pojedu ajkule.

Zbog toga je Paklopagos igra za specifičan tip igrača i grupe u kojima nema “ljutiša”. Vrlo lako se može desiti da se grupa preživelih brodolomnika prepolovi već posle dva kruga, naročito ako neko odluči da bude malo sebičniji od ostalih i namirnice iz karata odluči da čuva za poslednji trenutak tokom glasanja. Nego, pištolji? Pa vidite, u igri možete naći pištolj i metak, te tako eliminisati igrača iz ostatka partije ako vam se zameri. Gubljenje poteza se takođe neće svakome svideti, naročito u igri gde je svaki igrač bitan i gde postoji tesan vremenski limit (u špilu sa vremenskom prognozom nalazi se uragan koji pokreće poslednju rundu). Ima tu naravno situacija zbog kojih ćete se valjati od smeha, apsurdnih scena koje spontano nastanu i prilika da napravite Among Us, samo na ostrvu.

Paklopagos je interesantna igra, koju doduše ne preporučujemo da igra sa manje od 5-6 igrača iako na kutiji piše da je minimum troje. Standardno kvalitetne komponente koje Gigamic proizvodi su tu, brze i urnebesne partije su tu, a tu je i relativno niska cena po kojoj se igra prodaje u domaćim prodavnicama. Ovo nije igra za svako društvo i može se lako desiti da, zbog ogromnog faktora nasumičnosti, imate jako loše partije kada imate utisak da nema progresa. S druge strane, kratke partije znače da ćete u jednoj večeri bez problema uklopiti nekoliko partija Paklopagos za redom i konačno biti među preživelima kada uragan naiđe.

Primerak za recenziju nam je ustupio Games4You.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.