Industry

DoodleMeeple sajt spaja profesionalce iz industrije društvenih igara

Društvene igre su zastupljene kroz razne korisne sajtove, BGG je najpoznatiji primer, ali ako ste hteli profesionalno da se bavite njima nije baš bilo mesta na koje ste mogli da odete.

To je situacija koju autori sajta DoodleMeeple žele da promene. Lansirana od strane Džejmija Nobl-Frajara, ovo je platforma kroz koju se autori igara mogu povezati sa brojnim talentovanim ljudima iz industrije i tako zajedno raditi na projektu. Samo korišćenje sajta i registracija su besplatni, dok DoodleMeeple naplaćuje proviziju od 10% na svaku transakciju. Novac se isključivo naplaćuje pokretačima projekata, tako da frilenseri dobijaju čist keš.

Kako to u praksi radi? Recimo, napravili ste igru, imate sve manje-više spremno za produkciju, ali vam treba pomoć oko knjižice sa pravilima. Napravićete projekat na sajtu, faktički oglas, na koji vam se može javiti do 5 korisnika koji će vam ponuditi svoje usluge po određenoj ceni. Kada odaberete saradnika i dogovorite iznos, taj iznos (plus pomenutih 10%) uplaćujete sajtu gde stoji bezbedno rezervisan. Sajt onda prosleđuje polovinu tog iznosa kreativcu, a nakon završenog projekta i ostatak dogovorene sume. Što se tiče mogućih poslova, za sada je moguće prijaviti se kao grafički dizajner, ilustrator, ili uređivač tekstova. Istini za volju, to su i najčešće traženi saradnici prilikom razvoja društvenih igara.

Trenutna mana platforme, barem za naše tržište, je što se sve transakcije obavljaju kroz Stripe koji još uvek ne podržava Srbiju. Vlasnici DoodleMeeple najavljuju proširenje sistema naplate čim projekat malo više zaživi. Ovo za sada zvuči kao odlična priča, naročito za ovo vreme kada nalaženje licem u lice nije baš zgodno, a videćemo koliko će zaživeti u industriji društvenih igara.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Categories: Industry, News

Tagged as: ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.