Card Games

Koliko para toliko muzike – kaže glavni MTG dizajner

Novi set reprintovanih karata namenjen igračima sa dubljim džepom izazvao je nezadovoljstvo igrača i ljubitelja Magic: The Gathering.

Wizards of the Coast je najavio novi set reprint karata pod imenom Double Masters koji će u prodavnice stići 7. avgusta. Ovo je nastavak tradicije koja je započela 2018. godine sa objavljivanjem seta Ultimate Masters koji je bio veoma popularan.

Svaki Double Masters buster će sadržati 15 karata od kojih će 2 biti rare ili mythic rare i 2 biti foil karte. Nakon objave informacija o ovom setu, na Amazonu su se pojavili ovi proizvodi sa cenom za prednaručivanje od 300 dolara za kutiju (24 bustera) i 16,3 dolara za pojedinačne bustere. Na TCGPlayer tržišna cena ovok paketa iznosi 400 dolara.

Magic: The Gathering - Double Masters

Magic: The Gathering – Double Masters

MTG igrači i ljubitelji ove igre su na svojim YouTube kanalima, blogovima i portalima izrazili nezadovoljstvo zbog ovako visokih cena premium setova i njihovoj nedostupnosti za pliće džepove. Nakon inicijalne buke i dreke, oglasio se i glavni dizajner MTGa Majk Rozvoter i odgovorio na ove kritike.

“Deo naše publike su i igrači sa dubljim džepom. Drugim rečima, postoje i oni koji su spremni da izdvoje mnogo više novca za veoma tražene karte, bilo da su to reprinti ili alternativne verzije karata. U našem je interesu da pravimo proizvode za tu publiku (kao što su Double Masters set i busteri za kolekcionare). Veliku pažnju posvećujemo izradi ovih proizvoda za ovu ciljnu grupu. Problem je u tome što su ove karte poželjne i u drugim krugovima – igračima kojima one nisu namenjene. Poželjne karte su poželjne karte. Zato kada napravimo ovakav proizvod, publika se uzruja zbog cene koja izgleda previsoka. Čini im se uvredljiva. U njihovim očima napravili smo nešto što žele ali smo ih izostavili postavivši visoke cene.”

Rozvoterov odgovor je dao neke informacije prvenstveno prodavnicama i sekundarnom tržištu karata, a zatim i igračima. On je otvoreno rekao da sa nekim proizvodima Wizards of the Coast cilja bogatije igrače te da nije svaki proizvod za prodavnice. Vlasnici hobi radnji treba da znaju svoju publiku i njihovu kupovnu moć pre nego što naručuju Magic: The Gathering proizvode.

Komentar glavnog dizajnera oko ponovnog štampanja poželjnih karata indikuje da njegov tim prepoznaje koje karte su poželjne a koje nisu na sekundarnom tržištu. Oni koriste te informacije za kreiranje novih MTG proizvoda. To znači da svaka karta koja nije na Magic: The Gathering Reserved List je potencijalni kandidat za reprint u nekom momentu. Subsekventno to utiče na one koji prave investiciju kupovinom zatvorenih starijih ili novijih MTG paketa karata (bustera ili kutija) očekujući porast vrednosti nekih željenih karata.

Tokom godina, Rozvoter je uvek komunicirao za MTG igračima i fanovima te je njegov komentar zanimljiv, očekivan i služi kao smernica za one koji se ozbiljno bave Magic: The Gathering kolekcionarstvom.

Da li mislite da treba reprintovati poželjne karte? Da li za njih treba podići cenu? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.