Articles

8 fantastičnih žena Dungeons & Dragons-a

Šta da vam kažem, pustlovine odavno nisu samo muška stvar, još otkako je nastao Dungeons & Dragons, pa svetovima fantazije žare i pale raznorazne žene.

Bez nekog posebnog reda i rangiranja, predstavićemo vam četiri dobre i četiri zle žene iz DnD svetova (uglavnom Faeruna, naravno). “Srećnice” su izabrane po nekom ličnom afinitetu, s obzirom da (srećom) svet fantastike obiluje ženskim likovima. Mislim, i ovo dobre i zle uzmite uslovno, svi znamo da su sve žene dobre, a pomalo i opasne. Posebno na ovaj dan kada slavimo i baba sere i naučnice i revolucionarke i bankarke, jer sve su to naše mame, sestre, ćerke, ili u slučaju madam Claugiyliamatar – zmajice. Stoga darujte svoje žene zmajice, biholderke, majdflajerke i slavite ih na ovaj dan, a posle šta vam bog da.

Lejdi Alustrijel Srebrnoruka

Alustrijel, rođena kao Endu Alustrijel Srebrnoruka, čarobnica je najvišeg reda, bivša vladarka grada Silverimuna, a kasnije predvodnica Lige Srebrnih Močvara, saveza raznih država u okolini Silverimuna. Poznata je i kao Mistrina Odabranica, te jedna od Sedam Sestara koje su ćerke boginje magije.

Za razliku od, recimo, Margaret Tačer, Alustrijel je bila, za jednu političarku, neuobičajeno popularna zbog svoje posvećenosti narodu. Smatrali su je za pravednu i mudru vladarku koja je sanjala o državi koja će širiti sjaj i kulturu kao nekadašnje kraljevstvo Mit Dranor. U politici često moraju da se donose nepravedne odluke, pa je tako Alustrijel neutešno plakala kada je morala da sa svojih granica otera Dripca Do’Urdena kako bi održala mir sa susedima. 

Kao i svaka prava istinski jaka žena, svojim čarolijama bila je u stanju da se odbrani sama, ali nije odbijala pomoć prijatelja, kao kada ju je bivši dečko Samaster spopao videvši u njoj odraz boginje Mistre. Budite kao Alustrijel!

Alijas

Znate onaj izraz “sugar, spice and everything nice”, koji opisuje od čega se prave devojke? Alijas vam je rođena tako nekako, samo što su njeni sastojci bili malo mračnije prirode. Uslovno rečeno majka (ipak joj je darovala svoj lik) joj je bila volšebnica Kasana od Vestgejta, a otac nemrtvi mag (lič) Zri Prakis, u neku ruku imala je više očeva, ali recimo da su u Alijasinom stvaranju učestvovali i banda ubica Vatreni Noževi, te kult boga Moandera. 

Naime, Alijas je napravljena kao magijski klon u nameri da posluži tvorcima u nečastive svrhe. No, pre nego što su uspeli da je opogane žrtvom nevine dušice, jedan od tvoraca, sujedni bard Fajnder, koji je hteo da se klonira kako bi sačuvao svoj opus, oslobodio je Alijas. Tako počinje pustolovina ovekovečena u serijalu avantura, romana i igara pod zajedničnim nazivom “Prokletstvo azurnih okova”. 

Alijas nas uči da je moguće osloboditi se roditeljskih okova, te da samo zato što vam je mama bila zla žena, ne znači da i vi morate. Budite kao Alijas.

Kati-bri

Katicinu porodicu zatrli su orci i goblini. Stoga ju je usvojio patuljački kralj Bruenor Bojčekićović. Premda zvanično princeza, Katica je živela buran život ratnice. Brojne su joj pustolovine, počev od toga da su joj za petama bili i crni vilenjaci i duergari, družila se sa varvarima, a posebno mlađahnim Vulfgarom, ratovala je od Ajsvind Dejla do Kalimšana. Bila je prva osoba koja je lepo dočekala Drizlera Do’Urdena i zalagala se za njega kod patulj-kralja Bruenora. 

Kati je bila brižna, tolerantna i pragmatična, a vremenom je postala emotivni kompas za svoje prijatelje i ljubavnike, Dricta i Vulfgara, ublažujući njihove prenaglenje odluke svojom mudrošću i jasnoćom uvida. Premda je situacija između Drizzzzzzta, Vulfgara i Kati-Bri uvek bila na ivici ljubavnog trougla, Kati se ponašala časno i mudro. 

Kao i svaka zaista moćna žena, Kati je bila najbolji spoj čelika i svile. Nije naskakala na prijatelja svog dečka, niti je išla od jednog do drugog kao narodna pesma. Ponajpre, bila je dovoljno pametna da se ne udaje za varvarina, primetivši da iako su varvari seksi, ipak nisu dovoljno emancipovani da jednoj savremenoj pustolvki pruže život pun poštovanja. Budite kao Kati-Bri, ne udajte se za varvare samo zato što su prpošni kao jarci.

Midnajt

Rođena kao Arijel Manks, mlađa ćerka trgovca Teusa Manksa, imala je od malih nogu priliku da se druži sa bardovima i barabama, mačevaocima i magovima. Od svojih barapskih drugara dobila je nadimak Midnajt. Uz ljubavnika, čaraoca Tada, otkrila je draži magije. Okanula se bančenja i pijančenja, te bacila na izučavanje čarolija. Bila je toliko posvećena da je stekla pažnju Mistre, boginje magije lično. 

Kad su počele Nevolje, razdoblje u kome se poredak bogova ozbiljno uzdrmao, Midnajt je bila u žiži akcije, u potrazi za izgubljenim Tablicama Sudbine. U to vreme, nastao je i poremećaj magije, jer je Helm ubio boginju Mistru na stepenicama što vode do nebesa. Vrhovni bog odabrao je Midnajt da preuzme ulogu Mistre, a prvo što je učinila kao apoteozirana, bilo je da rkne boga smrti Mirkula u dvoboju iznad Voterdipa. 

Midnajt je bila bogata. Midnajt je bila lepa. Midnajt je postala boginja tako što je posvećeno učila i razvijala se radom na sebi. Budite kao Midnajt.

Malis Do’Urden

Malis je bila omalena i stoga su mnogi mislili da nije dovoljno snažna. Bila je veoma mladolika, te je u svom petom veku života izgledala kao da joj je jedva stotinu godina. Razume se, po crnovilenjačkom računanju, po ljudskim aršinima bila je mlada i što danas mladi kažu, prepička. Kasnije je naglo propala tokom ogavnog rituala kojim je svog bivšeg dečka vaskrsla. To vam je, upozorenje mlade dame, da ne vaskrsavate bivše.

Elem, Malis je bila zvezda u usponu Menzoberanzanske estrade. Koristeći trudove pri rođenu trećeg sina Driz-z-z-zta, urnisala je suparničku kuću DeVir i uplela se u visoku politiku glavnog grada crnih vilenjaka. U suštini, zglajzala je u nemilost boginje Lolt tako što je bila popustljiva. Umesto da muškarce uzima i ubija poput bogomoljke, Malis je volela Zaknafajna, Driyyytovog oca. 

Premda je prikazana kao zla žena i negativac mislim da je Malis dobar primer ženske ljubavi. Iako je bila poznata u gradu kao zavodnica i seksualni pustolov, ipak nije dopuštala da joj uživanja istrule srce. Njena propast u očima Lolt, zapravo je vozdiže u svetlosti dobra, a ljubav je ključ. Jer bez milosrdne Malis, nema ni dobričine Drizzzzzzzzzta.

Kasana

Zla žena, to i nije neka fora. Ali zla majka, to je smrt u kratke gaće. Kasanin slučaj nam to ilustruje. Počela je kao nadarena čarobnica koja se ludo zaljubljuje u kolegu Zri Prakisa. Kao i mnoge druge žene, postaje ljubomorna na njega i ubija ga u svađi oko toga ko je moćniji. Sačuvala je ostatke svog dragog i pretvorila ga u nemrtvog maga, liča, roba kojim je upravljala magijom. 

Tako je dobila muža koji je beskoristan, te je u svom liku sazdala Alijas. Srećom ćerka joj se otrgnula s lanca i krenula putem dobra. Uz pomoć prijatelja, skršila je Kasanin štap, te su i Zri i Kasana zauvek nestali.

Kasana je bila tašta i sujetna, dominantna i ljubomorna na svoju ćerku. Nemojte biti kao Kasana.

Klogiliamatar

Pravda za Klogiliamatar! Premda je označena kao zla zmajica, Kologilica je više bila ćaknuta nego zaista zla. Nije imala fokus i to je njenu zlu prirodu teralo na bludne radnje, ali verujte mi sasvim nezasluženo ima status negativca. Osim toga kakva je to zmajica ako nije bar malo zloćkasta. Katkad je zla žena đavolova sestra, a katkad samo način da se opanjkavaju moćne zmajice.

Elem, za razliku od drugih zmajeva, Klogi je bila fascinirana moćnim ženama ljudskog i vilovnjačkog naroda. Najveća želja joj je bila da se i sama pretvori u takvu ženu, te uživa u gužvi i gunguli gradske vreve. U incidentu sa pokušajem iznuđivanja blaga od kuće Broukengolf, gde se pretvarala da se bori protiv same sebe, shvatila je da joj je bolje da se drži iza kulisa. Stoga je osnovala bandu Koščinari, koja je pokušala da ustalasa političku scenu Voterdipa i Nevervintera.

A niko ne pominje da je bila sponzorka ženskih pustolovnih družina, poput grupe plemkinja okupljene oko čete Krvava Kruna.

Mistinaperadnakles Hai Drako

E sad, ovde ne znam šta da vam kažem, još jedna, navodno zla, zmajica, a mogla je da bude i jedna stvarno zla crna vilenjakinja. Nekako mislim da je priča drage Mist Hai daleko poučnija, pa evo ide…

Dakle, ponavljam, samo zato što je crvena zmajica koja jede ljude i spava na blagu, ne znači da je đubre i loša osoba. Naprotiv. Dobra stara Mistina nije volela da izaziva strah, te nije uživala u proždiranju poštenog sveta. Cenila je umetnost, visprenost i dobru zabavu više nego zlato, dragulje i čaroliju.

To se vidi i po tome što je u životu (doduše u kavezu) ostavila hobitsku bardicu Olivu Rasketl, u težnji da si obezbedi zabavu. U časnom dvoboju, priznala je poraz od Alias, te premda je mogla da ih sve istopi, nije to učinila. Kasnije je izgubila još jedan dvoboj, ovog puta od Dragonbejta i umesto da pobije glupe avanturiste, pristala je da izvrši svoj deo zaveta, te ubije odvratnog boga Moandera. Tom prilikom je i poginula, što kao žrtva ima smisao da zla zmajica nije više zla ako čini dobre stvari, makar i iz nehata.

Drage zmajice, biholderke, ličice, drauice, duergake i ostale, srećan vam osmi mart, borite se i budite dobre, čak i kada ste zle!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.