Articles

Srećan put Britaniji uz 5 društvenih igara

Za ispraćaj Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske Unije, narodski poznatije kao Bregzit, spremili smo nekoliko naslova koji će vas podsetiti na čaj i kraljicu kako biste tužni ili srećni obeležili ovaj događaj.

Pre nego što pređemo na listu, napomena – ove društvene igre nemaju za temu sam Brexit, već su smeštene na britansko tlo i prate “staru damu” kroz razne periode istorije. Dakle, više da se podsetimo kako je nekad bilo pre nego što im cela Evropa mahne kroz prozor. Pored raznih Robin Hudova i bezbroj škotskih igara, odlučili smo se za ovih pet popularnih naslova.

London

London

London

Najlogičnije je da ovu listu započnemo igrom koja ime nosi po glavnom gradu Engleske. U izdanju Osprey Games-a, a dizajnirana od strane Martina Volasa, London je prilično jedinstvena kartična igra koja prati decenije, pa i vekove u kojima je došlo do ponovne izgradnje ovog grada posle velikog požara iz 1666. godine.

Brass

Brass: Birmingham

Brass: Birmingham

Bez obzira da li se radi o Lancashire (orignalnoj) ili Birmingham verziji igre, Brass, ilustracijama i mehanikama, savršeno preslikava stvaranje i uspon industrijske revolucije u zemlji u kojoj je ona i započela. Roxley je ovde od Volasove igre napravio jednu od vizuelno najlepših igara. Izgradite beskrajne fabrike Liverpula, Mančestera, Birmingema i spojite ih kanalima i železnicama i probajte da maksimalno upropastite svoje protivnike.

Sherlock Holmes Consulting Detective: The Thames Murders & Other Cases

Sherlock Holmes Consulting Detective: The Thames Murders & Other Cases (PHOTO: schizoferret (BGG))

Sherlock Holmes Consulting Detective: The Thames Murders & Other Cases (PHOTO: schizoferret (BGG))

Ubedljivo najstarija igra na ovoj listi je Sherlock Holmes Consulting Detective: The Thames Murders & Other Cases koja je nastala još početkom osamdesetih. Za razliku od alternativnog izbora u kojem je ovde trebalo da se nađe moderni Chronicles of Crime, Consulting Detective kroz najpoznatijeg engleskog detektiva mnogo bolje prenosi osnovnu temu našeg članka. Šerlok vam neće dati mnogo pravila, ali će vam kroz novinske članke, pisma i opise doneti pregršt teksta i šansu da slučaj rešite pre najpoznatijeg kokainskog zavisnika.

Ticket to Ride UK

Ticket to Ride United Kingdom

Ticket to Ride United Kingdom (PHOTO: atypicaljeeves (BGG))

Za kraj smo spremili i ekspanzije za dve veoma popularne igre. Prva je UK ekpanzija za Ticket to Ride u kojem, pored standardnih mehanizama, morate i razvijati tehnologije prvih parnih lokomotiva. Mapa uvodi mnogo zabavnih odluka u godinama provereni i popularni naslov, a ako vam to nije dovoljno, uz ekspanziju dolazi i dodatna mapa Pensilvanije sa svojim novim mehanikama.

Concordia Britannia & Germania

Concordia Britannia

Concordia: Britannia (PHOTO: Mouseketeer (BGG))

Nemačka i Britanija više nisu u uniji, ali ova malena ekspanzija za jednu od najboljih igara ikada će vam staviti obe mape na sto. Ono što je nama u ovom sučaju zanimljivije je, naravno, Britanija koja donosi manji broj gradova i provincija, pa je idealna za 2 do 3 igrača. Još jedna manja promena su različiti početni gradovi za morske i kopnene koloniste koji mogu malo promeniti i način igranja. A ako vam to nije dovoljno, Germanija je velika mapa zamišljena da sa što manje problema ugosti 5 igrača!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.