Card Games

Klub Conflux startuje “5 Weeks Player” sistem za Magic: The Gathering igrače

Klub Conflux je u novu godinu ušao sa novim planom kako da bolje nagradi i motiviše Magic: The Gathering igrače tokom cele godine.

Igrači MTGa znaju da posećenost klubovima i MTG večerima varira od toga kada izlazi novi set karata. Poseta na prerelease večerima i u prvim nedeljama po izlasku svežih karata je dobra, ali se oseća pad igrača i posetilaca tokom ostalih nedelja. Gospodin Vragović i klub Conflux su osmislili 5 weeks player plan koji bi trebalo da osveži scenu i posete u ovom klubu.

Magic: The Gathering u klubu Conflux

Magic: The Gathering u klubu Conflux

Šta je 5 weeks player?

Stari sistem koji je pratio MTG sezone, a koji smo praktikovali u prošloj godini se dobro pokazao sa jedne strane, ali sa druge se videlo da su MTG sezone suviše duge (pogotovo jesenja). Dok se dođe do kraja sezone igrači se već zasite i više niko ni nije zainteresovan za sezonsku nagradu. Stoga smo rešili da u novoj godini pokrenemo novi vid organizacije turnira u vidu petonedeljnog takmičarskog ciklusa. Odatle i naziv 5 weeks player.

Šta on podrazumeva?

Takmičarska godina je, umesto na 4 MTG sezone, podeljena na 10 petonedeljnih sezona gde će se na kraju svake nove sezone nagraditi najbolji takmičar. Takođe se uvodi i nagrada za celu godinu tj. za najboljeg u svih 10 petonedeljnih sezona.

Koji turniri se računaju u 5WP?

U prvoj sezoni biće obuhvaćeni samo turniri koji se održavaju utorkom (modern), petkom (pionir/standard) i nedeljom (pionir/standard). U kasnijim sezonama ćemo dodati i neke druge dane i neke druge formate (ponedeljak – edh, četvrtak – cube, petak/subota – draft), ali za sada krećemo samo sa “constructed” turnirima.

Kad kreće, a kad se završava prva sezona?

Prva sezona startuje 20.01.2020 (prvi turnir je modern format 21.01.2020) i završava se 23.02.2020. nedeljnim turnirom koji će biti pionir ili standard.

Da li se nešto menja u organizaciji samih turnira?

Da, i to su najbitnije promene.

Prva promena: Učešće će se na svim turnirima plaćati 300 din. po igraču i više se neće vezivati za pojam “buster po čoveku”.

Druga promena: Raspodela nagrada na turniru. Do sada je bio važan skor pobeda na turniru, pa su u raspodelu nagrada ulazili igrači sa skorom većim od 2-2, gde igrači sa lošijim skorom nisu ništa dobijali od nagrada što je dovodilo do njihovog nezadovoljstva i nedolaženja na turnire. Novina je da se po završetku turnira busteri koju ulaze u raspodelu nagrada otvaraju i karte iz njih pikuju po “stendingu” igrača. Igrač koji je pobedio na turniru ima prvi pik, pa redom ostali igrači, gde je na taj način zagarantovano da će svaki igrač dobiti nagradu u skladu sa svojim uspehom.

Treća promena: Deo od svakog turnira se odvaja za petonedeljnu nagradu u vidu store kredita koju dobija najbolje plasiran igrač u sezoni.

Četvrta promena: Minimalan broj potrebnih igrača da bi se turnir održao se menja, a to je u novom slučaju 4 igrača.

Peta promena: način deljenja Wizards promo bustera:
⦁ od 4 do 9 igrača otvara se jedan Foil promo buster
⦁ od 10 do 15 igrača otvara se jedan Foil i jedan običan promo buster
⦁ na 16 i više igrača otvara se dva Foil i jedan običan promo buster

Možemo li čuti još malo detalja oko raspodele nagrada i kako se određuje petonedeljna nagrada?

Ceo fond uplate igrača ulazi u fond za nagrade, s tim da na tekućem turniru broj bustera koji se pikuju se dobija celobrojnim deljenjem fonda sa cenom bustera standard edicije od 450 dinara, a ostatak ide u fond petonedeljne nagrade. Pored ovoga, klub će odvajati još 50 din. po pikovanom busteru u fond za petonedeljnu nagradu. Tako očekujemo da će petonedeljna nagrada za najboljeg igrača biti oko 6000 din. store kredita. Kako će to u praksi izgledati možemo videti u priloženoj tabeli u odnosu na broj učesnika.

Na koji način se određuje najbolji igrač?

Dolazak na turnir svakom igraču donosi jedan poen, a svaka pobeda (ne osvojen turnir) po takođe jedan poen. Ako bude tri kola na turniru i igrač pobedi sve tri partije na tom turniru će ostvariti 4 boda (1 za dolazak i 3 za tri pobede). Nerešena partija se neće bodovati.

Spomenuli ste i nagradu za najboljeg posle svih 10 sezona?

Da, imamo i godišnju nagradu za najboljeg i za sada ta nagrada je kutija bustera edicije koja izlazi po završetku ove takmičarske godine januara 2021. Ono što ovde treba napomenuti je da se najbolji na godišnjem nivou određuje na osnovu osvojenih poena u toku svih 10 sezona, a ne na osnovu osvojenih petonedeljnih sezona.
Videćemo da za petonedeljne i godišnje nagrade dodamo još nešto u vidu dodatnih promo bustera ili “aksesoara”, ali kad budemo tačno znali koje su dodatne nagrade na vreme ćemo obavestiti igrače.

Na koji način će igrači pratiti ko je najbolji u sezoni?

Na našem sajtu i u klubu će biti objavljena lista sa osvojenim petonedeljnim i godišnim poenima za svakog igrača, kao i tekući fond za petonedeljnu nagradu.

Imate jos nešto da dodate na kraju?

Želimo svima mnogo uspeha u novoj 2020. godini i da Magic živi još 100 godina! Vidmo se na 5WP!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.