Articles

Essen Spiel 2019: Igre koje najviše iščekujemo

Ostalo je manje od nedelju dana do početka Essen Spiel 2019, najvećeg sajma društvenih igara u Evropi. Naravno da smo ozbiljno zasedali u Pitchwise redakciji i do sitnih sati diskutovali šta će morati da se ponese iz Nemačke, a šta ostavljamo za drugu priliku. Mnogo sati (i piva i kafa) kasnije, zaključili smo da sledeće igre apsolutno moramo imati.

Danko

Maracaibo – Nije baš tajna da mi je Aleksandar Pfister jedan od omiljenih dizajnera. Njegove malene igre kao što su Port Royal i Tybor Graditelj su mi jedne od onih koje nosim svuda, a njegovi veći naslovi mi ulaze u top liste omiljenih igara. Isto to očekujem i od Maracaibo-a, igre koja će nas odvesti na Karibe 17. veka u zlatno doba moreplovaca i avanturista.

Marco Polo II: Im Auftrag des Khan – Za one koji su pročitali našu recenziju za The Voyages of Marco Polo, ovo definitivno neće biti iznenađenje. U ovoj verziji, igrači se vraćaju iz Pekinga nazad u Evropu i uz pomoć novih akcija i resursa pokušavaju da sakupe što više poena. Luciani i Tascini su dizajneri koji su kreirali neke od mojih omiljenih igara, među kojima je i originalna verzija ove igre, pa su očekivanja definitivno velika!

Orléans Stories – Još jedna nova verzija jedne od omiljenih mi igara. Ovaj put se radi o “nastavku” Orléans-a, koji je veoma zabavan i lep “graditelj vrećica” u kojem su se igrači bavili trgovinom, odbranom i generalno razvijanjem grada Orleana i njegove okoline. Ovaj put će nas slične mehanike upoznati sa dolinom Loare, ali i predstaviti novi pripovedački doživljaj koji bi trebalo dodatno da poveća uživanje u igri.

Velijah

Alubari: A Nice Cup of Tea – Ne želim da budem vinar u Evropi. Želim da budem užasan robovlasnik na plantaži čaja i da eksploatišem ljude Zapadnog Bengala dok mi jednog dana ne podmetnu živog bengalskog tigra mesto tepiha u mojoj velikoj radnoj sobi. Ovoga nema u novoj worker placement igri francuskog studija Studio H, ali ima gajenja čaja i smeštanja radnika, pa malo ekonomije, pa vozići. Sve one sočne stvari koje čine jednu suvu euro igru.

Paladins of the West Kingdom – Kada sam već zagrizao sa Architects of the West Kingdom i započeo avanturu u ovoj euro trilogiji, red je i da nastavim tim putem sa novim naslovom Renegade Game Studios. Ovog puta ćemo se baviti obodima carstva gde se građanstvo uz pomoć kraljevih vitezova trudi da odbrani granice od pljačkaških pohoda Vikinga.

Food Chain Magnate: The Ketchup Mechanism & Other Ideas – U svakom pogledu surova simulacija restoranskog biznisa Food Chain Magnate konačno dobija ekspanziju u vidu nekoliko modula koji se mogu dodati osnovnoj igri. Splotter Games je dao sarkastično ime ovom dodatku jer je poznato da ova igra nema mehanike koje mogu pomoći igraču koji zaostaje. Ostaće da vidimo da li ovaj dodatak donosi pomoć za takve igrače. Ono što je sigurno je da donosi potrebne rekvizite za dodatak šestog igrača, kafeterije i bariste, nove milestones, tipove hrane, zaposlene i nove zgrade.

 

Bojan

Sanctum Cartographers Abomination

Sanctum – Filip Neduk mi lagano postaje jedan od omiljenih dizajnera. CGE već obožavam. Tako da Sanctum, odnosno “Diablo na tabli” apsolutno moram da nabavim ove godine na Essenu. Kao i Adrenaline, igra je nešto što bih nazvao eurothrash, kombinacija jako tematskog dizajna i dubokog mehanizma koji kuca kao sat. A pritom i delite šamare demonima. Nema šta da zafali.

Abomination – Prilika da izgradite svoje frankenštajnsko čudovište i dreknete “IC ALAAAJJJVVV” preko stola. Da, naravno da želim ovo! Po svemu što sam do sada pročitao, ovo je vrlo mesnata igra (ha!), sa podosta sistema i, pa, ima kazaljke na tablama. Šta da vam kažem, volim takve gimmicke, ali ovoga puta je u pitanju nešto što uveliko oduševljava igrače svojom dubinom tako da je sigurno nabavka na Essenu.

Cartographers – Nova igra u Roll Player univerzumu uzima formulu koja mi se jako svidela, samo što sada umesto RPG likova pravite RPG mapu. I crtate je. Jer ipak roll’n’write. Na Essen Spiel 2019 će biti prikazana čitava lavina sličnih igara, ali se većina njih svodi na sto i jednu varijaciju Yamba ili toliko apstraktne ideje da ste mogli da im zalepite bilo šta. A ako me dobro znate, volim da igra bude tematski potkovana, zato će Cartographers naći mesto u mom koferu.

 

Idete li na Essen Spiel 2019? Koja su vaša očekivanja od ovogodišnjeg sajma? Slažete li se sa našom listom? Javite nam dole u komentarima ili se pridružite diskusiji na našem Discord kanalu.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.