Boardgames

Nove društvene igre 5.10.2019: Oktobarska groznica

Stigao je i oktobar. Vreme kada izdavači bombarduju sa vestim i informacijama o novim igrama koje će se premijerno pojaviti na predstojećem Essen Spiel sajmu. Stonemaier Games nije dugo čekao da najavi prvu ekspanziju za njihovu igru sa ptičicama. Ovog puta to su evropske vrste. Pored ptica tu su i pčele u Queenz igri Rio Grande Games. Ponovo ćemo haotično kuvati u restoranu u novom izdanju Kitchen Rush a zatim ćemo se smiriti, meditirati i zidati pagode u Tajuto. Više o ovim i mnogim drugim igrama u nastavku!

Wignspan European Expansion

Wignspan European Expansion (PHOTO: Svatje (BGG))

Višestruko nagrađivani Wingspan dobija prvo zvanično proširenje. Stonemaier Games je najavio Wingspan: European Expansion koji, pored ne preterano inovativnog naziva i bele sove na kutiji, donosi veliki špil novih ptičica iz Evrope a sa njima i prilike da igrači osvoje još poena. Tu je i novi podmetač za karte, ljubičasta jaja i blokče za beleženje poena. Ekspanzija stiže u prodavnice krajem novembra.

 

Nemo Rising

Nemo Rising

Kao što ne mogu palačinke bez eurokrema, tako ne možemo da imamo još jedno izdanje nedeljnih vesti bez WizKids. Ovaj izdavač nas vodi 20 000 milja pod more u Nautilus u novoj igri Nemo Rising: Robur The Conqueror. Kooperativna igra je zasnovana na istoimenoj njizi C. Kortni Džojnera iz 2017. godine a igrači će postati članovi posade i pokušavati da izvrše misije dok ne ostanu bez resurasa. U kutiji dolaze dva scenarija, svaki sa po jednom unikatnom lokacijom. Igra je u prodaji od ovog meseca.

Lux Aeterna

Lux Aeterna

Za ljubitelje solo igara, krajem oktobra stiže Lux Aeterna iz Surprised Stare Games. Veoma brza igra (partija traje 6-12 minuta) će vas postaviti za komande svemirskog broda koji, usled havarije, hrli ka crnoj rupi. Moraćete da prođete ceo špil i sprečite raspad broda, a sve to u realnom vremenu. Premijera igre je zakazana za Essen Spiel, nakon čega će biti puštena u slobodnu prodaju.

Kitchen Rush: Revised Edition

Kitchen Rush: Revised Edition (PHOTO: Pegasus Spiele)

Odlični Kitchen Rush krajem meseca dobija revidirano izdanje kojim će se ispraviti jedina realna mana igre – dosadnjikav vizuelni stil table. Novu verziju će objaviti Pegasus Spiele, a pored osvežene “grafike” imaće nekoliko novih pravila kojima ćete moći dodatno da otežate igru (zahtevniji gosti, komplikovanije odlaganje namirnica), 8 scenarija koji će vas uvesti u igru, a sama tabla će biti modularna. Nažalost, bez podrške za solo igranje, dok će verzija na engleskom jeziku tek kasnije stići u prodavnice.

Tajuto

Tajuto

Ove jeseni i zime ćemo zidati pagode. Kako znamo? Francuski izdavač Super Meeple je spremio društvenu igru Tajuto koja se baš time bavi. Igrači će koristiti akcione pločice i meditirati dok izvlače spratove pagode iz kesice. Nakon toga će ih postavljati i dobijati razne pločice koje donose nove akcije i spiritualne poene. Zanimljivo je da ne pobeđuje onaj igrač koji ima najviše izgrađenih pagoda, već onaj koji ima najviše spiritualnih poena. Ovo je igra za 2 do 4 igrača i traje oko sat vremena. Super Meeple će Tajuto prezentovati na predstojećem Essen Spiel 2019 sajmu.

Queenz

Queenz

Rio Grande Games je najavio novu igru u kojoj ćemo biti pčelari! U Queenz ćemo voditi računa o našim pčelinjacima i truditi se da na poljima napravimo što više cvetova koji će privući pčele. Zatim, u zavisnosti od kombinacija cvetova, pčele će proizvesti (ne)kvalitetan med i mi (ne)ćemo osvojiti poene. Ovo je igra za 2 do 4 igrača i traje oko 20 minuta. Igra se očekuje u prodavnicama tokom oktobra.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.