Boardgames

Scorpius Freighter – Recenzija

Nakon sto godina od kolonizacije, Vlada kontroliše sve. Plate, cene, informacije, pa čak i zabavu. Zvuči poznato? Idealistični projekat kolonizacije se pretvorio u kmetstvo. Milijarde stanovnika živi u Skorpius sistemu bez šanse za napredak i bolji život.

  • Tip: strateška igra
  • Vreme: 45-75 minuta
  • Broj Igrača: 2-4
  • Mehanizmi: rondel, skupljanje setova, povlačenje karata, varijabilne moći igrača, polaganje pločica, pokupi i donesi
  • Dizajner: Matthew Dunstan, David Short
  • Izdavač: Alderac Ebtertainment Group
  • Izdato: 2018.

Scorpius Freighter je zanimljiva naučno fantastična euro igra koja se bavi trgovinom i švercom na malo i veliko. Dejvid Šort i Metju Dunstan nam prikazuju sliku udaljene kolonije nakon što je prošla idila i čar naseljavanja novog sveta.

“Operišući sa velikih vladinih matičnih brodova koji orbitiraju tri planete Skorpius sistema, hrabri piloti teretnjaka koriste svaku priliku da narodu pruže tračak nade i gorivo u skuvanim flašama Kokakole od dve litre.”

Kako to biva sa ovakvim situacijama – šverc cveta. Operišući sa velikih vladinih matičnih brodova koji orbitiraju tri planete Skorpius sistema, hrabri piloti teretnjaka koriste svaku priliku da narodu pruže tračak nade i gorivo u skuvanim flašama Kokakole od dve litre. Oni i dalje rade posao koji im je dodeljen, ali se trude da akcijaše i sa strane. Piloti su redovno upleteni u šverc nedostupnih lekova, cenzurisanih informacija i drugih nedozvoljenih transakcija ispred vladinog nosa. Ukratko rečeno, mi u ulozi pilota finansiramo revoluciju koja samo što nije počela.

Svako od igrača predstavlja vladinog ćatu, pilota teretnjaka, koji pokušava da potkopa vladu bilo da je to zbog slave, para ili vere u bolje sutra. To je prikazano sa tri rondela koji predstavljaju orbite tri planete iz Scorpius sistema oko kojih kruže vladini matični brodovi. Svaki put kada igrač pomeri neki od ovih brodova ima priliku da uradi neku od akcija. Može da napravi dogovor oko prevoza određe nedozvoljene robe, pokupi robu, nabudži svoj teretnjak, proširi njegove kapacitete, kao i da istrenira svoju posadu.

Kako to sve funkcioniše? Vaš teretnjak je predstavljen tablom sa izrezbarenim kvadratnim poljima za dodatne brodske sisteme i teretni prostor. Ispod nje su i četiri karte koje predstavljaju vašu posadu. Svi članovi posade imaju po jednu ikonu ruke, koja je da kažemo osnovno sredstvo za rad u igri. Koristeći jednog ili dva člana posade (dakle jednu ili dve ruke) možete pomeriti jedan od tri matična broda za isti broj polja. Nakon toga, za preostali broj ruku, možete obaviti akciju koja vam je dostupna na tom polju. U zavisnosti od preostalog broja ruku zavisi i vaš izbor u okviru određene akcije, tojest njena jačina.

Na centralnoj tabli su prikazane tri planete i njene orbite sa lokacijama za sletanje. Na njoj su takođe prikazani i dostupni teretni ugovori, dogovori ispod stola, dodatna oprema za brodove i kargo prostor. Kada postavite matični brod na neko od polja u orbitama, biće vam dostupna neka od akcija koje će vam doneti i neke od gorepomenutih beneficija. Što više slobodnih ruku to bolji izbor. Svaki put kada matični brod obiđe pun krug oko neke planete Vlada lupa šakom o sto i konfiskuje robu igraču koji je pomerio brod. Kada jedan od tri broda bude popunjen, tojest ima šest kockica robe na sebi igra se završava. Da li je počela revolucija? Ne znamo.

“Od samog početka ćete zavoleti i u isto vreme zamrzeti Scorpius Freighter.”

Od samog početka ćete zavoleti i u isto vreme zamrzeti Scorpius Freighter. Postoji širok spektar akcija koje vam se nude u vašem potezu, a biranje prave u datom momentu je pravi izazov. Poentira se izvršavanjem ugovora i dogovora ispod tezge a putevi do istih su raštrkani kao delta Nila. Možete nadograđivati vaš teretnjak sa pločicama specijalne opreme i tako spremiti potez koji se sastoji od masivne lančane reakcije vaše nabudžene opreme i akcije koje izvršavate na određenom polju. Tokom igre je stalno prisutan izazov menadžerisanja dovoljnog broja slobodnih ruku da bi se sletanje na određeno polje smatralo lukrativnim.

Scorpius Freighter

Nemaju sve planete polja sa svim akcijama. Prva planeta ima polja za dodavanje teretnog prostora  i dodatne opreme za vaš teretnjak. Druga planeta vam omogućava da nabavite zabranjenu robu i aktivirate specijalnu opremu vašeg broda, dok je treća planeta ispunjena poljima koja vam omogućavaju da sklopite dogovore o transportu robe i obavite neke druge nelegalne dogovore u tami disko kluba.

Uglavnom će neko drugi pomeriti matični brod na polje na koje ste vi hteli da sletite, te ćete namršteni provesti dodatno vreme tražeći alternativni potez koji i nije ono što ste želeli da radite. Ovo me je vrlo frustriralo jer biranje drugih opcija često vodi u kompletno drugačije strategije u narednih nekoliko poteza, koje opet mogu biti ometene ako tražena polja budu zauzeli ostali igrači. Ovo dovodi do reaktivnog igranja i konstantnog preispitivanja planova za sledeće poteze.

Tokom igre ćete konstantno biti fokusirani na tablu ispred vas koja predstavlja vaš teretnjak. Interakcija između igrača ne postoji, sem one kada pomere matični brod na polje koje je vama trebalo u sledećem potezu. Potpuno randomizirana dostupnost određene robe i dostupnih ugovora dovodi do situacija kada imate suvu i mlaku igru u prvoj polovini partije dok određeni ugovori ili roba ne počnu da se pojavljuju.

Scorpius Freighter

(Photo: mercopparis (BGG))

“Ako vas privlače “pokupi i donesi” mehanike i SF tema, Scorpius Freighter je možda za vas, ali mislim da postoje druge, bolje igre koje sadrže pomenute mehanike.”

Tematski Scorpius Freighter izgleda privlačno. Naučnofantastična tema i ikonografija su sjajno prenesena na komponente od debelog kartona, tabli za teretnjake od dvoslojnog kartona sa užljebljenjima i plastičnim minijaturama matičnih brodova sa mestima za konfiskovanu robu. Igra se brzo postavlja zahvaljujući odličnom pakovanju sa predefinisanim mestima u plastičnom ulošku za sve tipove pločica, karata i minijatura. Prva pomoć za igrača je odštampana na samoj tabli teretnjaka koja stoji ispred vas tokom igre, tako da uvek vidite šta koje polje radi i kako na njemu ostvariti uspešnu transakciju.

Kvalitetne komponente, pakovanje i dobra knjiga pravila ne mogu da prikriju osećaj posle nekoliko odigranih partija da igra deluje nedovršeno. Vrtimo se po rondelu ne bi li pokupili resurse i zatim ih konvertovali u novac/ poene uz tu i tamo unapređivanje broda i posade. A najviše mozganja, ali ne onog finog, se dešava, i to vrlo često, kada ne možete da odigrate potez, ili dva, koje ste želeli. Igra sa druge strane nije pretenciozna i ne traje predugo za igre “pokupi i donesi” tipa. Draftovanje posade i napredne verzije teretnjaka (druga strana vaše table) predstavljaju odličan primer povećavanja ponovne igrivosti igre. Ako vas privlače “pokupi i donesi” mehanike i SF tema, Scorpius Freighter je možda za vas, ali mislim da postoje druge, bolje igre koje sadrže pomenute mehanike.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.