Boardgames

Nedeljne vesti 21.06. – 28.06.2019: Shizzle fizzle Dizzle

“Morate ići nazad kroz vreme da biste se pokrenuli napred”, reče nekad Snoop Dogg, a tom logikom se izgleda vodio i Catan, jer posle čitave dve decenije konačno će se vratiti njegovo svemirsko izdanje. Međutim, nisu jedini koji su se toga setili, pa ćemo videti još jedan povratak euro igre, ali i igru koja nas vodi kroz istoriju Dubrovnika. Tu je i ekspanzija za Mansions of Madness koja malo eskivira taj Mansions deo, ali definitivno ostaje Madness, bežanija na Bahame, ali i letnje osveženje u vidu nove roll n write igre Dizzle. Fo’ shizzle.

Catan Starfarers

Catan Starfarers

Nakon što ste naselili svaki mogući pedalj vaskolikih Catan zemalja, vreme je da se uputite hrabro tamo gde nijedan čovek još nije kročio. Na zahtev publike (i posle čak dvadeset godina!), Kosmos i Catan Studios će spremiti novo izdanje Catan: Starfarers, koja ovu kultnu društvenu igru vodi u svemir. Catan u svemiru će sa novim izdanjem dobiti revidirana pravila, kvalitetnije komponente, varijabilnu tablu i, nadamo se, razumniju cenu od €200+ koliko sada košta prvo izdanje. Za sada nije poznato kada igra izlazi, sem da bi to trebalo da bude do kraja ove godine.

Dizzle

Dizzle

Ovog leta kao plima stižu novi roll and write naslovi. Sledeći u nizu će biti Dizzle u izdanju Schimdt sa Stronghold Games distribucijom za englesko govorno područje. Igrači će stavljati kockice na svoj papir sa odgovarajućim brojevima. U svakom krugu precrtavate odigrana polja. Što više precirtanih polja to više poena na kraju igre. Jednostavno. Ah da, igrači mogu da bombarduju vaše papire! Ako zvuči zanimljivo nabavite ovaj naslov u avgustu kada bude stigao u prodavnice.

 

Gulf. Mobile & Ohio

Gulf. Mobile & Ohio

Rio Grande Games je najavio veliku saradnju sa Winsome Games kroz koju će objaviti nova izdanja četiri njihove igre. Prva od igara će biti Gulf, Mobile and Ohio, igra o železnicama, deonicama, dividendama i svemu onom divnom što pravi glavobolju i o čemu smo ranije pričali u našem podcastu. Igra izlazi u septembru, a nakon nje će biti objavljena i German Rails, dok će preostale dve igre biti najavljene nešto kasnije.

Bahamas

Bahamas

Bahamas je novi naslov Matagota koji upravo dobija englesku verziju. U ovoj igri grupa uspešnih pljačkaša planira bekstvo na pomenuto ostrvo. Iskakaće iz aviona koji zbog kvara neumitno leti u vodu ali nisu dobro prebrojali padobrane. U svakom krugu igrači rolaju kockice da vide koje su im akcije dostupne. Na kraju, kada se avion skrši, igrači bez padobrana su izgubili osim ako nisu prerušeni FBI agenti koji su se igrom slučaja kao mačke dočekali na noge i pohapsili ostale bandite. Ako takvih nema, pljačkaš sa najviše para pobeđuje. Igru je dizajnirao Nikolas Nrmandon (City of Horrors) a ilustracije je radio Piero (Ghost Stories, Mr. Jack). Na Bahame idemo, kako kaže izdavač za koju nedelju.

Mansion of Madness: Path of the Serpent

Mansion of Madness: Path of the Serpent

Gotske vile više nisu kul, sada je na redu lomatanje po džunglama Amazona (ne onog sa rasprodajama!). Tojest, ako se Fantasy Flight Games nešto pita. Nećemo ulaziti u problematiku kako i zašto je džungla povezana sa ukletim kućama, ali ono što jeste jasno je da Mansions of Madness: Path of the Serpent donosi tri nova scenarija i podosta materijala (table, likove karte, minijature…) u popularnu lavkraftoliku igru. Protiv drevne kletve borićemo se ove zime.

 

Ragusa

Ragusa

Capstone Games nas krajem avgusta vodi u period renesanse i to u Raguzu, tj. Dubrovnik (ili King’s Landing, kako vam drago). Ragusa je nova euro igra u kojoj ćete graditi i trgovati, dok će se tržište stalno menjati kako brodovi budu pristizali u luku. Igru je dizajnirao Luis Šo, a na Kickstarteru ju je podržalo preko dve hiljade finansijera.

 

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.