Boardgames

Tank Chess – recenzija

Skupivši preko 50 puta veću cifru nego početno traženu i sa preko 2000 sponzora, Tank Chess je definitivno premašio sva očekivanja na Kickstarteru. Desetak meseci kasnije, ovu igru domaćih autora smo imali prilike da isprobamo i na našem stolu, a da li je dostigla i prevazišla naša očekivanja, možete pročitati u daljem tekstu.

8

  • Tip: apstraktna igra
  • Vreme: 10-50 minuta
  • Broj Igrača: 2, 4
  • Mehanizmi: kretanje po mreži, programiranje kretanja
  • Dizajner: Dragan i Predrag Lazović
  • Izdavač: Forsage Games
  • Izdato: 2016.

Tank Chess je apstraktna igra za 2 ili 4 igrača u kojoj pokušavate da uništite protivnikov komandni tenk ili svoj izvedete sa mape na protivnikovoj strani. Igra ima dve dvostrane table veličine 16×16 i 20×20. Jedna strana table prikazuje osnovnu postavku, dok je druga prazna i zahteva postavljanje “terena” na osnovu jednog od scenarija koji će vam i dati raspored tenkova sa različitim karakteristikama.

bg_tankchess_02

Naš Lego referentni čika sa svim komponentama iz Pocket verzije igre.

Pravila igre su veoma prosta. Tokom poteza, igrač može okretati svoj tenk za po 45 stepeni ili se kretati unapred do maksimuma koji mu ograničava karakteristika kretanja, ili se bez okretanja kretati jedno polje unazad. Nakon kretanja, tenk može da puca jednom, najčešće u 3 pravca, mada neki tenkovi (odnosno SPG-evi) mogu samo napred. Svaki tenk pored karakteristike kretanja ima i 3 različita oklopa (prednji, zadnji i sa strane), snagu topa (koji oklop probija) i domet. Teški tenk ima jak oklop i top koji lako uništava sve, ali sa kretanjem od svega 3 polja teško stiže do željenog cilja. S druge strane, laki tenkovi uopšte ne mogu da unište teške, ali lako prelaze celu mapu.

bg_tankchess_07

Fun Set dodaje nove vrste terena i gomilu različitih tenkova.

Igra ima i ekspanziju nazvanu Fun Set u kojoj se našao veliki broj različitih tenkova, uglavnom otključanih kroz veoma uspešnu Kickstarter kampanju. Pored raznih tenkova, Fun Set ima i nove scenarije koji uključuju različite vrste terena, kao što su voda preko koje igrači mogu graditi mostove i sl.

Kod nas na recenziji su se našle dve varijante igre – Pocket i Light Verzija. Sivilo table sa crnim pločicama koje predstavljaju nepristupačne terene neće činiti da ljudi okreću glavu za ovom igrom, ali barem pomažu da igra bude veoma pregledna. Po pitanju kvaliteta komponenti, uz Pocket verziju dolazi kvalitetna debela tabla za igru i 3D štampani tenkići koji ne prikazuju previše detalja, dok je Light verzija opremljena tankim tablama (običan karton), ali i plastičnim tenkićima kakve bi otprilike našli u Riziku i sličnim igrama. U svakom slučaju se radi o apstraktizovanim verzijama tenkova iz Drugog Svetskog Rata. Pored toga, obe kutije se otvaraju sa strane, što je definitivno minus, ali pomaže da se zadrži niska cena produkcije. Punu verziju igre nismo imali prilike da probamo, ali koliko znamo radi se o debelim tablama, standardnim top-loader kutijama i pravilima u boji; odnosno kvalitet je na mnogo višem nivou.

bg_tankchess_03

Lego referentni čika u pokušaju zaustavljanja daljeg krvoprolića!

Tank Chess je igra sa neverovatno prostim i elegantnim pravilima koja od igrača zahteva mnogo koncentracije i zanimljive taktičke odluke, a za uzvrat nudi veoma zabavno iskustvo. Kao neko ko nije ljubitelj potpuno apstraktnih igara (kao što je uostalom i sam šah), mislio sam da mi ova igra neće baš leći, ali se ispostavilo da je to malo teme i simulacije koju ova igra nosi sa sobom sasvim dovoljno. Za razliku od svog indijskog pretka, ova igra je dinamičnija, zanimljivija i neuporedivo varijabilnija. Zapravo, jedine sličnosti između igara su tabla i potpuni izostanak uticaja sreće, pa je i sama reč Šah u nazivu, više zbunjujuća i potencijalno odbojna za one koji ne vole dotični.

bg_tankchess_06

Light verzija sa plastičnim tenkićima koji su zbog svoje veličine mnogo praktičniji za korišćenje.

Svideo nam se i fantastičan balans između različitih tenkova. Tako je teški, moćni i oklopljeni tenk suviše trom i u nemogućnosti da ikada uhvati lakog protivnika. Pored toga, tu su i tenkovi sa specijalnim sposobnostima koji takođe imaju svoje mane i vrline.

Pocket verzija igre staje u kutiju veličine oko 10x10cm, a na stolu zauzima tek malo više mesta, što je čini jednom od najboljih ekstremno portabilnih igara koje imamo u kolekciji. Trade off je što su tenkovi suviše sitni, pa će vam se bukvalno lepiti za prste prilikom pomeranja, ali je i ovo prihvatljivo, ako vam treba dobra igra u torbi!

bg_tankchess_09

Igra je spakovana i spremna za nošenje!

Ravnodušnim nas je ostavilo “čudno” pravilo koje kaže da je potrebno da obavestimo protivnika da mu je komandni tenk na udaru ili da ste u mogućnosti da pobegnete u narednom potezu. Shvatam da je ovo trebalo da bude pandan šahovskom “Šahu”, ali mislim da je suvišno i da kvari neke lepe elemente igre u kojima pokušavate da prevarite protivnika. Kao što rekoh, ova igra nema mnogo veze sa šahom, pa je i ova situacija potpuno bespotrebna. Na svu sreću, lako se eliminiše kućnim pravilima, ili zadrži ako vam se sviđa!

bg_tankchess_08

Lego referentni čika i njegov tenk, ljubimac.

Tank Chess ima i svoje boljke, koje se uglavnom odnose na kvalitet komponenti i vizuelni doživljaj. Komponente koje su u Pocket i Light verziji igre su ispod onoga što je danas standard u industriji, mada se lako objašnjava poprilično niskim cenama igara koje će se lako uklopiti u svačiji budžet.

Bilo bi dobro da su i ilustracije ipak bile na nešto višem nivou. Iako veoma pregledne, današnje apstraktne igre su uglavnom neke od najlepših na tržištu, pa bi definitivno nešto malo boje i više detalja prijalo očima.

bg_tankchess_05

Kartica sa karakteristikama tenkova.

Po pitanju varijabilnosti, kao i kod svake apstraktne igre, životni vek Tank Chess-a se svodi na različite pristupe partiji i same želje igrača da isprobavaju razne načine igranja. Međutim, pored ovoga, igra ima i veliki broj različitih scenarija koji ekstremno menjaju dostupne strategije, ali i nekoliko varijanti (Capture the Flag, potpuno uništenje i bežanje sa 3 tenka) koje možete igrati sa bilo kojom postavkom table. Uz to, igrači se ohrabruju da kreiraju svoje scenarije, isprobavaju različite varijante postojećih, a u kutiji dolaze i kartoni od kojih možete seći i svoje “terene”. Sve u svemu, za apstraktnu igru, Tank Chess ima apsolutno sjajan riplejabiliti.

bg_tankchess_04

Tank Chess je potpuno zasluženo oborio sva predviđanja za svoj Kickstarter uspeh. Iako sam, kao neko ko nije preterani ljubitelj apstraktnih igara, u prvom trenutku igru bekovao samo kako bih podržao domaće dizajnere, već posle prve odigrane partije sam shvatio da će ova malena kutija često zauzimati mesto u našoj torbi. Ekstremno lagana za učenje, ali veoma zahtevna i nagrađujuća za igranje, Tank Chess je igra koja će uz gomilu scenarija i varijanti imati fantastičan vek trajanja čak i bez Fun Set ekspanzije (koju, u svakom slučaju preporučujemo). Jedina ozbiljna mana je kvalitet izrade i blede ilustracije, mada je sve ovo oprostivo ako uzmete u obzir sate zabave koje ćete dobiti uz dosta nisku cenu igre.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.