Card Games

Andru Elenbogen je šampion Pro Tour Guilds of Ravnica

Na najvećem individualnom pro tour turniru od 510 igrača, održanom prošlog vikenda u Atlanti, šampionsku titulu i novčanu nagradu od 50000 dolara osvojio je Andru Elenbogen.

Posle 16 rundi Medžika izborio je mesto u najboljih osam gde je igrajući Red-White Aggro špil pobedio Vilson Moka (Jeskai Control) i Tej Đun Haoa (Red-White Aggro) a u finalnom meču savladao Luis Skot-Vargasa (Red-White Aggro) rezultatom 3:2.

Iako je najzastupljeniji špil na turniru bio Golgari Midrange, sa 22% ukupne mete, ipak su drugog dana takmičenja dominirali crveno-beli agresivni špilovi koji su zauzeli čak šest mesta u top osam.

Gledajući samo imena špilova, Red-White Aggro, možemo pomisliti da su to sve isti špilovi ali to nije tačno. Svi se baziraju na agresivnim i jeftinim belim stvorenjima sa manjom podrškom crvenih karata, uglavnom u sajdu, ali se zapravo razlikuju. Te razlike možemo najbolje videti u špilovima finalista. Andru Elenbogen je jedini u špilu držao po četiri kopije Venerated Loxodon-a, Snubhorn Sentry-a i Conclave Tribunal-a a čak tri Ajani, Adversary of Tyrants-a u sajdu.

Špil Luis Scot-Vargasa sadrži kombinaciju karata koje rade sa lifegain mehanikom, četiri kopije Leonin Vanguard-a i Healer’s Hawk-a pored uobičajenih Legion’s Landing-a su tu da povećaju životne poene i napumpaju Ajani’s Pridemate i tako mu omoguće prednost nad drugim agresivnim špilovima.

Moramo biti svesni da je i uspešnost na draftu uticala na plasman igrača pa bolji uvid u stanje mete možemo dobiti ako pogledamo standard špilove koji su imali osam i više pobedaŠpilovi Izzet Drakes, Jeskai Control, Mono-Red i Golgari Midrange su se pokazali kao uspešni i kvalitetni pa i pored trenutne dominacije Red-White Aggro špilova meta je balansirana sa dovoljno zanimljivih i različitih špilova i strategija. Treba spomenuti i Selesnya Tokens špil koji je imao najveći procenat prolaznosti iz prvog u drugi dan turnira.

Čestitke našim igračima koji su posle 16. runde završili takmičenje – Miloš Radulović sa 30 poena na stotoj poziciji a Aleksa Telarov nije imao sreće pa ovaj put nije postigao zapaženiji rezultat. Miloš je igrao špil Boros Angels a Aleksa Mono-Red Aggro.

Dan pre početka Pro Toura održao se meč za titulu najboljeg igrača godine. Luis Salvato je pobedio Seta Menfilda i okitio se titulom Najbolji igrač godine 2017-18. Njihov duel možete ispratiti ovde a špilove koje su koristili možete pregledati ovdeSet Menfild nije pobedio u trci za Najboljeg igrača ali je zajedno sa Li Ši Tianom primljen u Pro Tour Kuću slavnih. Zaslužili su to svojom igrom i postignutim rezultatima na raznim turnirima.

Autor: Javorko Petričević

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.