Articles

Halloween – Horor igre

Društvene igre nisu poznate po tome da mogu da dočaraju horor atmosferu na način na koji to mogu njhove video kolege. I pored toga, zaljubljenici u žanr mogu da biraju odlične naslove iz pozamašnog broja različitih igara, među kojima, očekivano preovlađuje (možda već pomalo iscrpljena) Cthulhu Mythos tema.

U svakom slučaju, povodom dolazeće Noći Veštica, odlučili smo da se osvrnemo na nekoliko manje ili više poznatih naslova koji bi bili idealna dekoracija na vašem stolu tokom ove strašne večeri.

bg_furyofdracula_01

Fury of Dracula, originalno izdata još davne 1987., ova igra je prošla kroz 3. edicije i uskoro očekuje i četvrtu. Na mapi Evrope 19. veka, igrači pokušavaju da uhvate Drakulu koji se skriveno kreće i uvećava svoj uticaj širom kontinenta. Iako je u stanju da vremenski oduzme većinu jedne večeri, 30 godina života u vreme kada većina igara ostaje zaboravljena posle godinu dana, govori u prilog tome da se radi o veoma kvalitetnoj i zabavnoj igri!

bg_betrayalathouseonthehill_01

Betrayal at House on the Hill je veoma popularna kooperativna igra sa veoma jakim elementima priče (horori B produkcije), modularnom tablom, mehanikom izdajnika, kockicama, figuricama, i svim onim što jedna prosečna igra Američkog stila treba da sadrži. I pored problema sa balansom i eliminacijom igrača, i dalje ostaje jedna od omiljenih i najpopularnijih igara svog žanra.

bg_eldritchhorror_01

Eldritch Horror je samo jedna u nizu Cthulhu igara koje izdaje Fantasy Flight Games. Kooperativna igra, koja je nastala kao unapređena verzija Arkham Horrora, ovaj put igračima nudi mapu celog sveta, širom koje će se kretati, boriti protiv raznih užasa, zatvarati kapije. Naravno, ako vam je draži maleni gradić u Masačusetsu, onda imajte u vidu da FFG do kraja godine izbacuje i treću ediciju Arkham Horror-a.

bg_inbetween_10

InBetween je u odnosu na prethodno pomenute igre poprilično opskuran naslov. Tematski smešten u maleni gradić Upsideville u kojem sile zla prete iz druge dimenzije, InBetween ni ne pokušava da sakrije da je pod jakim uticajem Stranger Things-a. Više o samoj igri možete pročitati u našoj recenziji igre – ovde.

bg_itsalive_01

It’s Alive, igra u kojoj igrači kupuju delove tela od lokalnih kradljivaca grobova i trude se da što pre naprave svoje čudovište, uz obavezan urlik “IT’S ALIVE!”, kada završite svoje remek delo. Aukcije, skupljanje seta i skrivene table, čine da je ova igra zabavna koliko je i nepoznata. Veoma!

bg_callofcthulhurpg_01

Kao što sam već pomenuo u uvodu, društvene igre nisu baš najidealniji vid zabave po pitanju stvaranja dobre horor atmosfere, ali njihovi veoma bliski rođaci u vidu Igara Uloga u tome mogu mnogo da pomognu. U moru različitih dobrih i loših sistema, izdvaja se Chaosium-ov Call of Cthulhu Role Play. Fantastična pravila (bazirana na Basic RolePlay sistemu), rade odlično i za kampanjske i one-shot igre, a ogroman broj oficijalnog i neoficijalnog materijala olakšava posao GM-ovima da svojim igračima ponude najbolje iskustvo!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.