Boardgames

Clank! In! Space! – recenzija

U beskrajnoj tami svemira, Lord Eradikus proslavlja potpuno potčinjavanje galaksije vozeći se svojim moćnim brodom, Eradikus Primeom. Uz pomoć saveznika u vidu raznih SF stereotipa i referenci na karaktere iz poznatih franšiza, igrači pokušavaju da ukradu što vredniji artifakt sa broda i pobegnu pre nego što ih zli gospodar zaustavi.

8

  • Tip: strateška igra
  • Vreme: 60 minuta
  • Broj Igrača: 2-4
  • Mehanizmi:  pravljenje špila, modularna tabla, izazivanje sreće, kretanje od tačke do tačke, eliminacija igrača
  • Dizajner: Paul Dennen
  • Izdavač: Renegade Game Studios
  • Izdato: 2017.

Clank! In! Space! je SF reimplementacija originalne igre Clank! A Deck-Building Adventure u kojoj ulazite u jazbinu strašnog zmaja i pokušavate da pobegnete sa što vrednijim plenom. U osnovi Clank! In! Space! je identična igra koja donosi nekoliko zanimljivih poboljšanja u odnosu na svog starijeg brata. Osim modularne table koja bi, barem u teoriji, trebalo da produži životni vek igre, kartice sada imaju neku vrstu afiniteta koja drugim kartama može aktivirati dodatne sposobnosti. Ipak, najveća izmena vezana je za činjenicu da igrači sada ne mogu da pobegnu sa broda bez jednog od glavnih blaga Lorda Eradikusa, što će eliminisati situacije u kojima igrači na brzinu beže bez plena i nadaju se da će ostali poginuti!

bg_clankinspace_02

Ako vam ništa od gore napisanog nije jasno, to znači da niste igrali originalni Clank! (nije problem, nisam ni ja). Ukratko, zli Lord Eradikus je osvojio celu galaksiju i sada leti svojim brodom Eradikus Prime-om proslavljajući pobedu. Igrači su lopovi koji pokušavaju da uđu na brod i ukradu što vredniji predmet pre nego što, nadamo se, pobegnu u nepoznatom pravcu. Na prvi pogled, igra najviše liči na prosečan dungeon crawler, ali su glavni pokretač svih akcija karte koje igrači vuku iz personalizovanih špilova koje prave tokom igre (deck building). U toku poteza, igrači moraju da odigraju sve karte iz ruke, koristeći poene kretanja, borbe i novca za kupovinu novih karata. Većina karata koje se naknadno kupuju, pored ovih osnovnih daju i neke specijalne sposobnosti kako bi se igrači lakše kretali ili pobeđivali protivnike.

Međutim, jedna od najzanimljivijih inovacija u igri je Clank!, odnosno koliko su igrači bili bučni prilikom pokušaja pljačke. Naime, neke karte će vas naterati da stavite kockice svoje boje u torbicu iz koje se s vremena na vreme nasumično izvlači određen broj dotičnih i koje pokazuju koliko zdravlja gube igrači.

bg_clankinspace_03

Ako igrači uspeju da pobegnu, dobijaju još 20 poena za uspešan beg, ako su ostali onesvešćeni dovoljno blizu izlaza, ne dobijaju dodatne poene, ali ipak ulaze u krajnje sabiranje. Ako je neko od igrača poginuo bez plena ili van izlaznog modula, on automatski ima 0 poena. Igrač sa najviše poena je pobednik!

Kao i svaka druga igra pravljena špila, Clank u sebi sadrži gomilu kartica, ali pored toga i pregršt tokena, modularnu tablu za igru, drvene kockice i figurice. Kvalitet komponenti je na nivou proseka, mada je sistem spajanja modularnih delova table malo diskutabilan. Table se poprilično teško vade jedna iz druge, pa relativno lako može doći do oštećenja.

bg_clankinspace_04

Ilustracije se lepo uklapaju sa temom i pregledne su, ali ne oduzimaju dah. Simpatično je što praktično sve karte predstavljaju dvojnika iz poznatih SF serija/filmova/knjiga, pa će za prave gikove nalaženje paralela verovatno biti veoma zabavno!

Posle prve partije smo bili potpuno razočarani. Igra je bila neverovatno laka, ni najmanje uzbudljiva, a pobednik se lagano video i bez ikakvog sabiranja! Ipak, radi se o veoma popularnoj i poprilično skupoj igri, pa smo joj dali još koju šansu. U međuvremenu smo odigrali 10-tak partija.

Clank! In! Space! je solidno dobar dungeon crawl, deck builder sa nekoliko odličnih i zabavnih ideja i nekoliko ozbiljnih problema.

Pravila su užasno loša. Nisu baš Trežvikova pravila za Stronghold ili Robinzona, jer su relativno smisleno napisana, ali su s druge strane nepotpuna i gomilu stvari igrači moraju da pretpostave ili traže na internetu.

bg_clankinspace_06

U okviru marketa karata, igrači imaju dostupno 6 nasumično otvorenih. Među njima može da se desi da su baš sve veoma loše, preskupe ili preteške za pobediti. Ovo znači da će igrači preskakati kupovinu od koje osim otvaranja novih karata zavisi i to koliko će se izvlačiti kockice iz torbice. Manje kupljenih karata = manje izvlačenja, što znači mnogo dosadnija partija bez uzbudljivih momenata. Na svu sreću ovo je relativno retka pojava.

Još jedan problem, koji definitivno nije preterano izražen kao u jednoj drugoj igri **cough**Mage**cough**Knight**cough** je vezan za to da je u igri svaki potez veoma važan, pa ako vas tipa dva kruga za redom BAŠ neće kretanje kada vam je najviše potrebno, onda ste ostali na istom mestu bez ikakvog smislenog igranja, a dragoceno vreme prolazi. Sad, Mage Knight pominjem jer se radi o ekstremno kompleksnoj i strateškoj igri koja sebe uzima veoma ozbiljno (nisam pisao o tome, ali da, ne volim Mage Knight). Clank! je s druge strane sušta suprotnost, relativno opuštena igra koja se završava u manje od sat vremena, pa ovakve situacije i nisu strašne.

U igri je prisutna eliminacija igrača koja je, sa razlogom, na veoma lošem glasu, ali u Klenku ona ne predstavlja problem, jer nakon eliminacije i izlaska sa broda barem jednog igrača, igra ne može trajati duže od nekoliko minuta.

bg_clankinspace_07

Sad treba preći na malo pozitivnije teme, jer igru za koju odvojimo vremena da je odigramo 10 puta ne možemo smatrati totalnim neuspehom. Clank! je lepa i zabavna igra koja se igra relativno kratko, izgleda dovoljno lepo i može stvoriti one smešne situacije i priče koje se prepričavaju.

Mehanika po kojoj je igra i dobila ime je odlična i veoma uzbudljiva. Iako je još jedan element koji je pod velikim uticajem sreće, osećaj koji imate kada pred kraj izvlačite kockice jednu po jednu iz torbice je neponovljiv!

Različite kartice, skriveni tokeni i modularna tabla su definitivno odličan način da relativno prosta igra ima odličan vek trajanja. A ako vam sve to nije dovoljno Renegade Studios na PlayStore-u ima i Android aplikaciju koja će vam osim olakšanog bodovanja dati i nasumične događaje tokom partije.

Ista ova aplikacija nudi i mogućnost solo igranja koje nažalost nisam probao, ali zvuči kao nešto što bi trebalo solidno da radi.

bg_clankinspace_05

Clank! In! Space! je zabavna igra za sve ljubitelje SF materije, deck buildinga i dungeon crawlinga. Igra ima nekoliko ozbiljnih problema koje je verovatno trebalo rešiti tokom dizajna, ali se s druge strane ne dešavaju toliko često da bi baš u potpunosti ubili utisak o njoj. Jer kada sve funkcioniše onako kako treba, Clank! je veoma uzbudljiv, smešan i skroz zabavan!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.