Articles

Koliko vredi prvo mesto BGG liste?

 

Ako živimo u zlatnom dobu društvenih igara onda je vebsajt BoardGameGeek internet sito.  Kroz ovo sito se preliva nebrojeno igara, te bilo da želite da trgujete na ostrvima, vodite Hladni Rat ili teraformirate Mars, BoardGameGeek pomaže da pretražite, sortirate i ponekad izaberete svoju sledeću igru. Uslovno ga možemo gledati kao sudiju popularnog izbora.

Nova igra je na vrhu rang liste ovog sajta. Naravno da ste primetili. Zove se Gloomhaven i prošle zime je sela na ovaj tron. Igra je zasuta lovorikama i nagradama, uključujući u nekoliko Golden Geeks nagrada. Njeno prvo mesto na BoardGameGeek listi cementira njen status kao lidera u trenutnom zlatnom dobu društvenih igara.

Biti visoko rangiran na BGG listi je vredna nekretnina, da tako kažemo. Prvo mesto je, naravno 200m2 poslovnog prostora u Knez Mihajlovoj ulici. Samo sedam igara je bilo na prvom mestu od kada je pokrenut BGG sajt daleke 2000. godine. “Sedam veličanstvenih” su šarolika ekipa, ali sve imaju nešto zajedničko i govore u prilog tome ko su i šta vole ljudi koji dolaze na ovaj sajt da glasaju – intenzivna strategija.

Sedam veličanstvenih su:

Samo uredništvo BGG sajta tvrdi da igre koje su u samom vrhu liste nisu za svakoga. Kao i u svakom drugom medijumu – knjige, film, strip, muzika – ne možete pokupiti šta god da je na prvom mestu neke liste i da očekujete da ćete se super provesti uz novi potresan roman Jelene Bačić Alimpić, novi Drejkov album ili nepostojeće novo izdanje domaćeg stripa. Kako kaže urednik BGGa V. Erik Martin “Tražite igre koje odgovaraju vašem interesu.”

BoardGameGeek rang lista je slična rang listi filmova na IMDb sajtu. Bazirana je na glasovima posetilaca koji se kreću od 1-10. “Geek Ratings” je presek svih glasova korisnika. Da bi se sprečio nagli skok igara sa malo glasova na vrh ove liste, dodaje se određeni broj proksi glasova vrednosti 5.5.  Kako stoji na FAQ strani sajta “algoritam je poslovna tajna da bi se izbegla manipulacija”.

Gloomhaven ima Geek Rejting 9. Ova brojka je dostignuta velikim brojem glasova sa najvišom ocenom 10. Više od polovina glasača je dala maksimalnu ocenu. Sa druge strane imamo prethodne šampione BGG liste, čije su ocene centrirane oko 8, kao kod Agricole ili Twilight Struggle, čiji je raspored glasova skoro pa podjednako raspoređen između 8,9 i 10. Samo je Pandemic Legacy Season 1, koji je bio šampion pre Gloomhavena, skoro pa podjednako bogat desetkama. Gloomhaven je, u trenutku pisanja članka, čitavih 0.33 poena ispred drugoplasirane igre u kategoriji “Prosečan rejting korisnika”, koja se malo drugačije kalkuliše. Ova solidna razlika će obezbediti da se ova igra, voleli je ili ne još dugo nalazi na prvom mestu.

Izvor: BGG

Izvor: BGG

Mnogim bivšim šampionima BGG liste je bilo potrebno vremena da se popnu na tron. Izdate nekoliko godina pre nego što su zasute lovorikama. polako su dobijale dovoljan broj visokih ocena lojalnih fanova na putu ka Knez Mihajlovoj (povratak nekretninama 😀 )

Gloomhaven je drugačiji. Izdat prošle godine, u početku samo finansijerima Kickstarter kampanje, vrtoglavo se popeo na prvo mesto BGG liste zahvaljujući ljudima koji su je podržali na Kickstarter platformi. Oni je, naravno, nisu igrali ali im je koncept igre toliko privlačan da su investirali u nepostojeću igru. Kako diskretno kaže V. Erik Martin “Korisnici sajta, uglavnom, ne ocenjuju igre koje nisu igrali.” Da Martine. Razumeli smo se 😀 .

Nadamo se da ste i vi razumeli. Zahvaljujući iskrivljenom rejtingu Gloomhaven igre, postavlja se pitanje da li ima dovoljno mesta u vrhu BGG top liste? Kako se rejtinzi bliže perfektnoj desetki, kao na ispitima Megatrend fakulteta, postaće sve teže i teže da se šampion izmesti i da neka nova, uslovno dobra igra, zauzme to mesto. Gloomhaven, naravno, ima i svoje hejtere. “Previše nahajpovana igra”, piše u komentaru korisnika koji joj je dao klimavu 3ku. Ovakvih komentara ima mnogo i verovatno su u pravu ali dan kada će njihov favorit izbiti na prvo mesto možda neće biti skoro. Ne zaboravite, kada imate skalu od 1-10, igra ima limit dokle može da stigne.

U dizajnu društvenih igara kao i u ljudskom napretku uvek će postojati inkrementalni napredak. “Uvek će postojati neko ko će dogurati dalje. Društvene igre evoluiraju te će i neki novi šampioni biti iteracije velikih igara”, rekao je Isak Čildres, dizajner Gloomhavena.

Ne budite rob “prvog mesta BGG liste”. Čitajte i informišite se o igrama koje imaju temu ili mehaniku koja vas zanima. Postoje i druge BGG liste, koje rangiraju igre po temi i drugim kategorijama. Probajte, pročitajte pravila, donesite sami sud o igri pa je onda kupite ako vam se sviđa.

 

Izvor: FiveThirtyEight

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.