Articles

Kultna igra City of Chaos se vraća

City of Chaos

City of Chaos

Jedna od super retkih igara i po mnogima sveti gral hobija se uskoro vraća na stolove.

City of Chaos je objavljen 1996. godine kao prvi je i jedini dizan Martina Olivera i Kolina Torntona.  Iako je štampana u samo 1000 primeraka, igra je predstavljala okosnicu za naraciju i narativni pristup društvenim igrama. Igra je u svoje vreme kombinovala aspekte igara kao što su Tales of the Arabian Nights, Talisman i Sherlock Holmes: Consultive Detective. Sve je ovo upakovano u veliku fantazijsku avanturu sa nasumično generisanom pričom i svetom.

Igrači su istraživali lokacija po gradu Byronitar u potrazi za izvorima koji stvaraju haos po gradu. Nasumično izabrane pločice stvarale su ulice grada a nasumični događaji i RPG elementi su stvarali dinamično okruženje kome su se igrači prepuštali. U srcu igre je Tome of Chaos, knjiga prepuna detaljnih opisa događaja i interakcija koje igrači mogu doživeti tokom igranja, koje je često trajalo duže od pet sati. Među ulogama koje su igrači preuzimali su i Somatolozi i Pneumolozi koji su koristili svoj dah kao fizičku silu za savladavanje protivnika.

Inovativnost igre, iako puna mehaničkih problema, pomešana sa njenom nedostupnošću zbog malog broja kopija, pretvorila je City of Chaos u kultni hit.

Sve ove godine dizajneri igre nisu prestali da rade na njoj. “Ne prestajem da dobijam mejlove od izdavača koji su zainteresovani za reprint igre ali do sada nisu ponudili ništa konkretno”, rekao je Oliver u odgovoru na pitanje BGG korisnika koga je interesovalo da li ce igra doživeti novo izdanje za 20ti rođendan koji je bio 2016. godine. “Ako bih mogao da nađem izdavača koji je ozbiljan i odlučan da isprati ovaj projekat, nije nemoguće. Uveliko redizajniramo igru, ali da budem iskren, nedostaje nam motivacija da to stvarno poguramo.”

Izgleda da su Oliver i Thornton uspeli da privuku pažnju studija koji je iza War of the Ring – Ares Games. Studio je najavio da će objaviti poboljšanu i osveženu ediciju City of Chaos u drugoj polovini 2019. godine.

Rad na ovom projektu je tek počeo te nemamo informacije kakva su to pomenuta poboljšanja. Ali posle 22 godine čini se da će City of Chaos konačno stići do šire publike.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.