Articles

Policija koristi LEGO društvenu igru u borbi protiv sajber kriminala

Društvene igre su vrlo edukativne. Osim što nas uče kako da preživimo na srednjovekovnoj nemačkoj farmi, ili pretvorimo ovcu u ciglu, takođe služe i za obuku policije.

Mi na Pitchwise nemamo rubriku ”Verovali ili ne”, ali nam se nekako čini da smo sve bliži otvaranju iste. Elem, nova vest je da je britanska policija razvila društvenu igru, sastavljenu od LEGO kockica, kako bi kompanijama pokazala posledice loše kompjuterske zaštite. Želja je da se skrene pažnja na loš odabir šifara i softver koji se ne osvežava na vreme kao potencijalne opasnosti po njihove kompjuterske sisteme.

Igra je razvijena na Univerzitetu Bristola i deli igrače u timove koji dalje preuzimaju uloge menadžment timova u kompaniji i moraju da poboljšaju svoju bezbednost u sajber prostoru. Svaku partiju nadgleda i vodi jedan od eksperata, pritom objašnjavajući učesnicima zašto su neki potezi bili dobri ili loši. Igra je od letos već testirana u nekoliko kompanija, kao i u samom Skotland Jardu, a u planu je da se održi još 18 ”sesija” tokom naredna dva meseca.

”Pojedinci i organizacije imaju tehnologiju i razumeju procese – ranjivost sistema je usled ljudske greške”, izjavio je glavni inspektor Geri Majls. ”Zamislite da ostavite ulazna vrata otvorena. U online svetu, ulazna vrata su vaš ruter.”

Categories: Articles, Boardgames, News

Tagged as: ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.